Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 22 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Deze self-care tips helpen je de feestdagen door als je in rouw bent

De feestdagen staan voor deur en dat betekent familiediners, lekker eten en cadeaus. Echter voor sommige is december ook bittersweet. Zeker als je dit jaar een geliefd persoon bent verloren kan de decembermaand lastig zijn. Iedereen is bezig met kerstdiners en jij denkt vooral aan het gemis van je dierbare. Deze tips kunnen helpen om de feestdagen door te komen als je in rouw bent.

Ben je normaal dol op kerst, maar kijk je nu niet uit naar de feestdagen, omdat het de eerste keer zonder een geliefd familielid is? Dat is heel begrijpelijk.

Rouwen is een ingewikkeld proces en zeker in de decembermaand als andere mensen bezig zijn met vrolijke, lichte zaken zoals kerstcadeaus kopen, kan het soms extra zwaar voelen. Verdriet om een overleden persoon is geen recht omlijnd proces, maar kan alle kanten opgaan. Zeker als het nog vers is en dit de eerste keer feestdagen zonder hem of haar is.

Wees daarom geduldig en lief voor jezelf en stel je verwachtingen bij. Hoe je dat doet? Life coach en lotgenoot Shannon Kaiser, ze verloor dit jaar een goede vriend, geeft tips hoe je kunt omgaan met rouw op MBG.

Tips om de feestdagen door te komen als je rouwt

Zie je dit jaar op tegen kerstverplichtingen? Zo wordt het een tikkeltje draaglijker.

1. Stel grenzen en maak ruimte voor je behoeften

Niemand weet hoe jouw rouwproces eruitziet en hoe sterk jouw pijn voelt. Het is daarom belangrijk je uit te spreken over wat je aankunt en wat niet. Voelt een kerstdiner met de hele familie als te beladen? Je doet niemand tekort als je voor jezelf kiest en hier niet bij bent.

Hoe blijf je trouw aan jezelf? Een les over integriteit van Martha Beck

Geef jezelf toestemming om het dit jaar anders aan te pakken. Als je nu niet bij het kerstdiner bent, betekent niet dat je nooit meer zult aanschuiven.

Kaiser: ”Niet iedereen zal begrijpen wat je ervaart, daarom is het belangrijk om je uit te spreken, grenzen te stellen en je behoeftes met anderen te delen. Misschien vinden andere familieleden het prettig om juist samen te zijn en te herdenken. Als jij alleen wilt zijn of alleen in een kleine groep wilt afspreken is dat ook oké.”

2. Besteed aandacht aan onbewuste patronen

Stort jij je opeens helemaal op het kopen van héél veel kerstcadeaus, je werk, een grandioos kerstdiner te plannen of daten? Grote kans dat dit jouw manier is om de pijn die bij rouwen hoort, te ontlopen.

Kaiser: “Je lichaam gaat vaak in een overlevingsmodus na het overlijden van een dierbare. Zwaardere emoties en pijn gaan we uit de weg als de gebeurtenis nog vers is. Het is te pijnlijk om aan het verlies te denken. We houden we ons bezig met allerlei andere zaken waardoor we niet hoeven te denken aan het verlies.

Je kan dan snel in oude patronen en verslavingen schieten zoals online shoppen, veel uitgaan of alcohol drinken. Deze oude patronen maskeren de pijn, maar kunnen het niet helen. Afleiding zoeken is niet erg, maar zorg ervoor dat je jezelf de tijd gunt om de emoties, in alle vormen, te voelen als je daar klaar voor bent.”

3. Blijf trouw aan je dagelijkse self-care rituelen

Maak van tevoren een lijst met self-care rituelen die je wil doorzetten tijdens de kerst. Loop je altijd een rondje buiten rond het middaguur? Doe dit ook dan ook tijdens kerst. Of het nu gaat om mediteren, een boek lezen, een gezond ontbijt maken: blijf jouw rituelen waar je je goed bij voelt doen.

Belangrijke self-care-rituelen nu de herfst begint

Ook als anderen dit niet ‘gezellig’ vinden of het niet uitkomt. Zet jezelf en je eigen behoeftes op de eerste plaats. Je familie kan je best even een halfuurtje missen tijdens het kerstontbijt, brunch of diner.

4. Ga praten met anderen als je er niet uitkomt

Angst en verdriet kunnen overweldigende emoties zijn. Merk je dat je vast zit en behoefte hebt aan hulp in je rouwproces? Bel met een goede vriendin of close familielid. Wellicht iemand die ook door een proces van rouw is gegaan, zodat jullie elkaar goed begrijpen.

Ook kun je denken aan een rouwcoach of naar de huisarts gaan om eens te praten of je behoefte hebt aan extra hulp in deze moeilijke tijd.

Als je in een rouwproces zit deze feestdagen, geef jezelf dan toestemming om het anders aan te pakken dit jaar. Sla een kerstdiner over, maak een extra wandeling en weet dat negatieve emoties er ook mogen zijn. Wees lief voor jezelf en voor je het weet is het januari. Good luck!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️