Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 20 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Als enige vegan tijdens het kerstdiner? Dit zijn makkelijke recepten voor beiden

Als je de enige vegan bent tijdens het kerstdiner, kan het nog weleens een uitdaging zijn om een menu te bedenken waar de hele tafel blij van wordt. Met deze tips moet dat gelukkig wel lukken.

Hoe zeer je ook je best doet om je familie te overtuigen dat een vegan kerstdiner écht niet inboet op smaak, je familie blijft vasthouden aan hun vertrouwde stukje vlees. We snappen dat dat frustrerend kan zijn, maar laat het vooral de goede vrede niet verstoren.

Zo overleef je kerst als enige vegan tijdens het kerstdiner

Er zijn gelukkig genoeg manieren (en recepten) om zowel jou als de rest van je gezelschap tevreden te stemmen. Met deze recepten, die makkelijk zijn voor beiden, komt dat helemaal goed.

Soepen

Tip: soepen zijn een ontzettend makkelijke manier om stiekem de hele tafel vegan te laten eten. Denk maar aan deze feestelijke pastinaaksoep met knoflook en bladerdeegsterren bijvoorbeeld. Of deze geurige broccolisoep op basis van kokosmelk. Of een kruidige Indiase tomatensoep, of soep op basis van kikkererwten en kastanjes.

Wedden dat niemand zal klagen dat er geen dierlijke producten in de soep zijn gegaan? En als dat toch zo is, kun je nog altijd een kommetje met soepballetjes of spekjes op tafel zetten. Op deze manier kunnen zij die willen zelf nog wat vlees toevoegen (al vermoeden we dat dat niet nodig zal zijn).

Lees ook: Kerst tijdens corona: hoe kun je de feestdagen toch een beetje vieren?

soep-met-kikkererwten-en-kastanjes
Bron: Culy

Hoofdgerechten voor vegans en niet-vegans

Deel je de tafel met mensen die liever wél dierlijke producten eten dan is het handig om een hoofdgerecht uit te zoeken waarbij een stukje vlees of vis makkelijk te vervangen is door een vegan alternatief.

Eet de rest van de tafel kalkoen? Bereid dan voor jezelf een stukje vegan kip. Eet de rest van de tafel gehaktbrood? Dan zou je voor jezelf misschien een vegan meatloaf kunnen bereiden. Eet je gezelschap gehaktballetjes? Voorzie voor jezelf dan een portie vegan balletjes. Zelfs als je gezelschap vis wil eten, zijn er mogelijkheden om die handig te vervangen door vegan visvervangers.

Je snapt het principe: met een kleine ingreep kun je gewoon allemaal eten waar jullie zin in hebben.

Tip: De lekkerste vegan wijnen voor tijdens de kerstdagen

Vegan bijgerechten voor de hele tafel

Verder raden we aan om de tafel te vullen met vegan bijgerechten waar iedereen blij van wordt. Het goede nieuws is dat je heel makkelijk recepten voor vegan salades en aardappelbereidingen vindt. Hier alvast een kleine selectie ter inspiratie:

zoete aardappel maple syrup pecan als voorbeeld van vegan bijgerecht voor kerst
Bron: Culy

Vegan sauzen op tafel

Goed nieuws: er zijn héél veel goeie opties voor vegan sauzen. Kant- en klaar kun je bijvoorbeeld vegan mayonaise, vegan aioli of vegan pesto kopen, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan.

Maak bijvoorbeeld je eigen veganaise of een zelfgemaakte tahindressing. Ook huisgemaakte ketchup is ontzettend lekker (en gezonder dan de kant- en klare versie uit de supermarkt).

Meer inspiratie: Toetjes time: tover deze lekkere vegan nagerechten op tafel tijdens Kerst

Toetjes

En tot slot: toetjes! Wil je gezelschap kost wat kost een niet-vegan toetje, dan kun je altijd kiezen om voor jezelf een vegan alternatief te voorzien, zoals een portie vegan Ben&Jerry’s of een plak vegan bananenbrood met salted caramel.

Maar natuurlijk is het leuker om een vegan dessert te bereiden waar iedereen blij van wordt. Bij veel vegan desserts merken omnivoren waarschijnlijk niet eens op dat het plantaardig is. Wij denken aan vegan bananenijs (extra feestelijk met wat pure chocoladesaus en vegan slagroom!) of deze vegan Snickerstaart.

Kortom: met een beetje creativiteit kom je er wel. Als dat geen fijne kerst wordt, dan weten wij het ook niet meer.

Meer voor kerst?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Als enige vegan tijdens het kerstdiner? Dit zijn makkelijke recepten voor beiden
Sluiten