Rosa Bertram
Rosa Bertram Spiritualiteit 22 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Sjamanisme: wat is dat eigenlijk?

Wie zich ook maar een beetje bezig houdt met spiritualiteit, persoonlijke groei en ceremonies, heeft ongetwijfeld weleens gehoord van sjamanisme. Een sjamaan kennen we als facilitator van allerlei (plant)ceremonies, maar wat houdt het eigenlijk in?

We praten je bij over sjamanisme.

Wat is sjamanisme?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: sjamanisme is het geloof van inheemse natuurvolkeren over de hele wereld. Je vindt het terug in Afrika, in de Amazone, Lapland en in Noord-Amerika. Het is de oudste en misschien wel krachtigste spirituele levenswijze en helingsmethode. Het kan gezien worden als een oude traditie, maar ook als een heuse manier van leven.

Het woord sjamaan betekent letterlijk ‘iemand die in het donker ziet’ of ‘hij/zij die weet’, en komt van de Tungus-stam uit Siberië. Een sjamaan is een man of een vrouw, maar toch zie je vaker mannen als sjamaan dan vrouwen, en zijn de genezers ofwel de helers tijdens ceremonies.

https://www.bedrock.nl/een-spiritueel-met-praat-zweverig/?utm_source=inline_lees_ook

Zij zijn tijdens de ceremonie verantwoordelijk tussen de relatie van mensen, dieren, elementen en de geestenwereld. Sjamanen werken als een soort bemiddelaars tussen het aardse en de spirituele wereld. Volgens het sjamanisme is er dan ook geen onderscheid tussen geest, lichaam, natuur en mens.

Ceremonies

Om te kunnen helen volgens een sjamanistische heling, heb je dus een sjamaan nodig. Die voert rituelen uit speciale technieken uit om een ceremonie goed te kunnen begeleiden. En sjamaan worden, dat doe je niet zomaar.

Hoe word je sjamaan?

De meeste sjamanen komen uit families die al generaties lang sjamanisme beoefenen. Ook kun je sjamaan worden door de juiste leermeester te vinden en jaren hij hem/haar in de leer te gaan, bij de inheemse stammen zelf. Dat is dus een heel lang proces, en is dan ook een echte manier van leven en niet iets wat je zomaar wordt. Het is een roeping, zeggen ze ook wel.

Hoe voelt een spirituele ontwakening?

Reizen naar de andere wereld

Een sjamaan is dus de spirituele en ceremoniële leider van een stam die sjamanisme beoefent. Er wordt gezegd dat sjamanen de ziel beschermen wanneer iemand naar een andere wereld reist, bijvoorbeeld tijdens een ceremonie met Ayahuasca. Deze ceremonies worden vaak beoefent door inheemse stammen om te reizen naar de andere wereld, en om dat veilig te kunnen doen, heb je een sjamaan nodig.

Sjamanen zijn dus de mensen ‘die weten’ en slaan een brug tussen deze aardse wereld en de spirituele wereld. Vanuit allerlei culturen worden die ceremonies gehouden om te verbinden met de spirituele wereld, zoals San Pedro, magic mushrooms of de eerder genoemde Ayahuasca.

https://www.bedrock.nl/situationeel-spiritueel/?utm_source=inline_lees_ook

Het is belangrijk een goede ceremonie en sjamaan te vinden. Tegenwoordig zijn er veel sjamanen die te pas en te onpas opduiken. Je kunt in landen als Brazilië of Peru op bezoek bij deze inheemse stammen en ceremonies meedoen, maar ook zijn er tegenwoordig veel sjamanen die de wereld reizen om bij die volkeren in de leer te gaan. Zij zijn er om de eeuwenoude kennis aan ons over te dragen.

Bijzonder toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️