Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 22 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

3 kleine dingen die mensen in gelukkige relaties elke dag doen

Waarom lukt het sommige stellen om elke tegenslag samen te overwinnen en gaan anderen uit elkaar? Psychologenechtpaar John Gottman en Julie Gottman doen al jaren onderzoek naar succesvolle relaties en brachten er  het boek The Love Prescription over uit. Wat is het geheim van een succesvolle relatie? Listen and learn.

Denk jij dat er verrassingsweekendjes weg, originele cadeaus en veel luxe etentjes nodig zijn om de ander te laten zien hoeveel je van hem of haar houdt? Think again.

Volgens psychologenechtpaar Gottman & Gottman hebben juist de kleinste gebaren en woorden de grootste impact. Op Mindbodygreen delen ze drie kleine dingen die succesvolle stellen elke dag doen en die je makkelijk kunt overnemen.

Gebaren die een grote impact hebben op je relatie

Zó maak je weer echt verbinding met elkaar.

1. Reageer op elkaar

Hoe reageer jij op je lief als hij of zij iets zegt, vraagt of aanwijst? Knik je dan “Mmm ja” terwijl je naar je telefoon kijkt of luister je oprecht naar je partner? Het psychologenechtpaar deed onderzoek naar hoe koppels op elkaar reageren voor 24 uur in een speciale huiselijke setting: the apartment lab.

Lange relatie en seks? Goedele Liekens pleit voor ‘Bambiseks’, maar wat is dat?

Ze merkte op dat elke persoon op zoek gaat naar verbinding gedurende de dag. Door te praten, je partner aan te raken, een compliment te geven. De reactie van de partner hierop is cruciaal.

En wat bleek? Koppels die gescheiden waren zeven jaar na hun huwelijk, reageerden slecht 33 procent van de tijd op elkaar. Stellen die nog steeds bij elkaar waren na zes jaar reageerden 86 procent van de tijd op elkaar.

Wat bedoelen de Gottmans nu precies met ‘reageren op elkaar’? “Als je partner vanuit de keuken zegt: wauw kijk eens wat een mooie zonsondergang. Dat je naar de keuken loopt en samen de lucht bewondert. Dat is écht reageren op elkaar”, zegt Julie Gottman.

2. Geef complimenten

Het is een open deur: maar het werkt als een trein, zegt het Gottman echtpaar. Geef elkaar complimenten en zeg regelmatig wat je aan elkaar waardeert.

Dit hoeft niet op uiterlijk te zijn gericht, maar ook kleine dingen als “Dankjewel dat je de vuilnis hebt weggebracht.” Of: “Fijn dat je de boodschappen hebt gedaan.”

Volgens Julie is er niemand die geen bevestiging nodig heeft in een relatie, hoe zeker je ook van elkaar bent. “We hebben allemaal nog steeds een beetje geruststelling nodig dat we geliefd zijn, dat je het waard bent dat we goed genoeg zijn voor onze partners”, zegt de psychologe.

3. Aanraken

Aanraken is essentieel in gezonde relaties, vertelt de Gottmans. Ook als fysieke aanraking niet jouw ‘love language‘ is. Het betekent niet dat je in het openbaar hoeft te zoenen, knuffelen of elkaar aan te raken, maar aanraking is een belangrijk onderdeel van verbinding.

Volgens Julie is aanraking net zo essentieel voor onze gezondheid als voeding, water en bewegen.

Love language: zo kan het een heuse dealbreaker zijn

Mensen zijn sociale wezens en we zijn van elkaar afhankelijk om te overleven. Het is niet voor niks dat extreme eenzaamheid wordt geassocieerd met een hoger sterfterisico, legt John Gottman uit. “En een deel van de verbinding die we nodig hebben om te overleven is aanraking”, voegt Julie toe.

Dit hoeft geen seksuele of intieme aanraking te zijn. Het kan ook een aanraking zijn op de schouder of een hand vasthouden. In welke vorm dan ook, maar aanraking maakt een gigantisch verschil in relaties, zegt Julie.

Je hoeft dus geen mega-romanticus te zijn om een langdurige relatie in stand te houden. Volgens de Gottmans hebben kleine, dagelijkse gewoontes meer impact dan dat romantische huwelijksaanzoek op een berg. It’s in the little things!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️