Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 21 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Heb jij narcistische trekjes? Doe de test

Vind jij jezelf altijd een tikkeltje belangrijker dan anderen, heb je het idee dat anderen altijd fout zitten en snap je niet zo goed waarom andere mensen zich emotioneel kunnen voelen? Dit zijn typische kenmerken van een narcist. Deze persoonlijkheidsstoornis komt bij 1 tot 6 procent van de mensen in meer of mindere mate voor.

Maar er komen steeds meer bij, geeft Jan Derksen, klinisch psycholoog, aan. Hij schreef twee boeken over deze persoonlijkheidsstoornis. Ben of ken jij een narcist? Doe de test.

Wat is een narcist?

Iemand met een narcistische persoonlijkheid wordt veelal een narcist genoemd. Als je deze persoonlijkheidsstoornis hebt, vind je jezelf beter en belangrijker dan anderen. Je wilt graag bewonderd worden, hebt weinig inlevingsvermogen, bent dominant en vertoont vaak egoïstisch gedrag.

Hoe een narcist je manipuleert waar je bijstaat

Je identificeert jezelf met een geïdealiseerd zelfbeeld: hoe je over wilt komen op anderen en hoe je graag wilt zijn. Negatieve eigenschappen ontken je liever of deze projecteer je op anderen.

Steeds meer narcisme

Klinisch psycholoog Jan Derksen geeft aan dat het momenteel voornamelijk mannen zijn met zo’n persoonlijkheidsstoornis, maar vrouwen zijn wel bezig met een inhaalslag. ‘’Dat komt door de emancipatie. Vrouwen worden minder afhankelijk van mannen. Daar zijn narcistische trekken voor nodig.’’ aldus Jan. Vooral Westerse mannen vertonen narcistische trekjes omdat de westerse cultuur veel individualistischer is dan bijvoorbeeld het oosten of Afrika. Ook het gebruik van social media heeft hier invloed op.

Kenmerken van een narcist

Dit zijn een aantal kenmerken als je een narcist bent:

  • Je bent ervan overtuigd dat je specialer bent dan andere mensen
  • Je bent (gespeeld) charmant
  • Je bent verslaafd aan aandacht
  • Je wilt constant bewonderd worden

  • Je hebt een gebrek aan empathie (wat is dat?)
  • Je hebt een gebrek aan emoties
  • Je wil graag de macht hebben
  • Je gedraagt je vaak agressief
  • Je bent extreem jaloers

Een beetje narcisme is niet erg. Volgens Jan is dat nodig om te kunnen functioneren in de maatschappij. ‘’ In een gezonde situatie is het verschil tussen hoe wij naar onszelf kijken en het beeld van een soort ideale mens, groot. Bij narcisten is die afstand veel te klein, zij plaatsen zichzelf dicht bij dat ideaalbeeld. En je ziet dus dat tegenwoordig steeds meer mensen dit doen.” vertelt Jan.

Voelt het niet helemaal juist? Zo weet je of je een relatie hebt met een narcist

Herken jij jezelf hierin? Op Lentis.nl kun je een persoonlijkheidsstoornis test doen om te kijken of jij een narcist bent.

Is een narcistische persoonlijkheid te behandelen?

Gelukkig is een narcistische persoonlijkheidsstoornis te behandelen. Zo wordt er tijdens psychotherapie bijvoorbeeld gewerkt aan het stellen van realistische doelen, het aanleren van empathie en het accepteren van kritiek.

Daarnaast wordt er ook gewerkt aan het ontwikkelen van een realistischer zelfbeeld. Zo hoef je jezelf niet constant beter voor te doen, wat een energie slurpende bezigheid kan zijn. Zolang je er zelf voor open staat, kan je leren omgaan met deze persoonlijkheidsstoornis.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️