Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Planet 20 dec 2020

Het meest duurzame kerstcadeau? Laat een boom planten

December is de maand waarin we extra genieten en het leven vieren. Het is de tijd dat we samenkomen met familie en vrienden, lachen, genieten van elkaars gezelschap, en natuurlijk lekker eten. Toch heeft deze maand ook een keerzijde. Onze feestmaand heeft verre van een goede impact op onze planeet. Van cadeaus tot kerstboom en cadeaupapier. Gelukkig zijn er ook duurzame initiatieven, waardoor je met kerst je liefsten blij kunt maken én de wereld iets cadeau kunt doen. 

We gaven al eerder tips voor het geven van duurzame kerstcadeaus, en ook hier kun je een leuk lijstje met ‘groene’ cadeaus vinden. Maar wil je een cadeau geven, waar de planeet ook écht iets aan heeft? Schenk dan een boom terug aan de wereld.

Klimaatverandering tegengaan

Met Treedom geef je een boom en daarmee onze planeet het grootste cadeau ter wereld. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de opwarming van de aarde voornamelijk wordt veroorzaakt door de massale uitstoot van koolstofdioxide. Om dat tegen te gaan moeten er meer bomen geplant worden, want die absorberen een deel van het gas. Hoe meer bomen, hoe meer de uitstoot tenietgedaan wordt, dus.

Ook lezen: Dit is hoe bomen met elkaar praten (want ja, dat doen ze echt)

Alle Treedom-bomen zullen worden geplant in duurzame boslandbouw-projecten, die tevens een positieve interactie tussen verschillende boomsoorten stimuleren. Elke nieuwe boom zal groeien en goede dingen doen voor het milieu: CO2 opnemen, zuurstof uitstoten, biodiversiteit bevorderen, bodemerosie tegengaan en nog veel meer.

Lokale boeren supporten

Sinds de oprichting in 2010 zijn er al 1,25 miljoen bomen geplant in kleine, duurzame bosbouwprojecten verspreid over 17 verschillende landen. Daarmee is al meer dan 360 miljoen kg CO2 gecompenseerd en zijn er meer dan 72.000 boeren ondersteund.

Treedom voorziet deze boeren niet alleen van bomen, maar ook van training en financiële hulp, zodat ze kunnen profiteren van de vruchten die de bomen produceren.

Om de diversiteit te vergroten kun je kiezen uit verschillende type bomen, waaronder fruitbomen zoals mangobomen, limoenbomen en cacaobomen. Wanneer deze bomen groot genoeg zijn om voldoende vruchten te leveren heeft de boer een product om te verkopen op de lokale markt. De inkomsten hiervan zijn geheel voor de boer.

Origineel cadeau

Je kan je boom cadeau doen aan wie je maar wil, overal ter wereld, samen met een gepersonaliseerd bericht. Zeker in deze tijden, wanneer je niet iedereen fysiek kunt zien, is het leuk om iemand te verrassen met een bijzonder cadeau.

Door een boom te planten en deze cadeau te doen, ontstaat er – volgens Treedom – een blijvende band tussen de persoon die hem geeft en degene die hem ontvangt.

Ook lezen: Wat betekent biodiversiteit eigenlijk en wat kun jij daaraan bijdragen?

Dat laatste moeten we nog maar afwachten natuurlijk, maar het leuke is dat elke boom wordt gefotografeerd en gelokaliseerd, en dat je via de app regelmatig updates krijgt over het project. Je kunt je boom zelfs een naam geven of er iets op schrijven.

En je kunt zelf kiezen in welk van de deelnemende landen de boom wordt geplant. Na aankoop ontvang je allerlei extra informatie over de boom en de omgeving waar hij staat.

Easy does it

Wil je een gepersonaliseerd cadeau geven, dat een positieve impact heeft op de planeet en waarmee je lokale boeren steunt? Misschien als kerstcadeau aan je klanten of medewerkers? Het schenken van een boom is gauw gepiept.

Via de website van Treedom kun je eenvoudig een gepersonaliseerde boom laten planten. Enne, het is natuurlijk ook leuk om een boom aan jezelf cadeau te doen. Merry Christmas!

Duurzame kerst? Let’s go!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Het meest duurzame kerstcadeau? Laat een boom planten
Sluiten