Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 14 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Oesters zijn écht goed voor je libido

Er wordt al eeuwen gezocht naar de beste afrodisiaca, oftewel lustopwekkers. Hoewel er over de hele wereld al heel wat dingen zijn geprobeerd – hapje neushoorn-hoorn, anyone? – is er zelden goed onderzoek gedaan. Voedingsdeskundige dr. Adam Cunliffe doet dat wel en ontdekte dat er eigenlijk heel veel voedsel is goed is voor je libido op de korte termijn.

Stuk voor stuk beïnvloeden ze de lust, vruchtbaarheid, prestatie óf dat alles samen. Het proberen waard, al is het al voor het placebo-effect. Tijd voor een lijstje met natuurlijke afrodisiaca! (die niet alleen goed voor je libido, maar ook daadwerkelijk ergens verkrijgbaar zijn).

Fun fact: dat woord is afgeleid van Aphrodite, de godin van de vruchtbaarheid.

Ginseng

Ginseng is waarschijnlijk één van de bekendste lustopwekkers, waarvan ook wetenschappelijk bewezen is dat het de hormoonspiegel verhoogt. Er zijn meerdere soorten: ashwangandha (Indiase ginseng) bevordert de kwantiteit en kwantiteit van sperma, terwijl Koreaanse ginseng juist goed is voor energie en bedprestaties.

Avocado

We wísten dat er een reden moest zijn waarom avocado’s zo populair zijn bij onze generatie, en nu zijn we er eindelijk achter wat het is. Naast dat de groene vruchten gewoon heel lekker (en gezond zijn), is de vitamine E-bom ook goed voor de vruchtbaarheid.

Lees ook: Avocado is lekker en gezond, maar is ook een perfect beautyproduct (goed voor je haar, huid én nagels)

(Pure) chocolade

Ook chocolade is welbekend als afrodisiacum. Dat komt door de theobromine die erin zit, een stofje dat het humeur verbetert én een energieboost geeft. Bovendien zorgt chocolade ervoor dat er endorfine en dopamine vrijkomt, beide stoffen die ook vrijkomen bij genot. Plus: een doos bonbons is gewoon heel romantisch.

Granaatappel

Het is weliswaar nogal lastig om de pitjes uit een granaatappel te halen zonder heel agressief te worden (niet zo heel sexy), maar het is het waard. Sinds kort weten we namelijk dat granaatappel zorgt voor meer testosteron en meer lust. Het is ook nog eens heel lekker in combinatie met chocolade, dus dan sla je twee vliegen in één klap.

Oesters

Nee, het is geen fabeltje dat oesters de lust aanwakkeren. De grote hoeveelheid zink zorgt namelijk voor meer vruchtbaarheid en een hogere spermaproductie. Voornamelijk goed voor mannen dus; misschien moet je je partner even lief aankijken (én de oesters een beetje goed bereiden).

Dit vind je misschien ook interessant: Een gezond seksleven bereik je zo

Knoflook

Oké, je adem zal er niet per se lekkerder van gaan ruiken. Maar zolang er een mogelijkheid tot stiekem-tandenpoetsen-na-het-eten is, is ook knoflook een goede optie. Daar zit allicine in, wat ervoor zorgt dat je bloed sneller gaat stromen. Ook verhoogt knoflook de hormoonspiegel.

Basilicum

Volgens Cunliffe ‘weten we niet wat er nou precies in basilicum zit, maar is het een goed afrodisiacum’. We geven hem het voordeel van de twijfel (maar alleen omdat Italiaans eten zo lekker is).

Honing

Net als granaatappel, zorgt honing voor een verhoging van het testosterongehalte. Bovendien zit er veel borium in honing, dat zorgt voor een beter gebruik van oestrogeen.

Banaan

In bananen zit, net als in ananas, het bromelia-enzym, dat het mannelijk libido schijnt te verhogen. Maar geen nood: de magnesium, kalium en vitamine B maken bananen ook voor vrouwen effectief afrodisiacum.

Noten

Noten, met name amandelen, bevatten veel omega-3. Dat is niet alleen heel gezond, maar heeft ook invloed op de aanmaak van hormonen. En als dat niet lustopwekkend werkt, zijn noten altijd nog goed voor je concentratie.

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️