Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 28 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Pas op: deze dingen zijn dus níét vegan (waarvan je het wel zou verwachten)

Waar sommige producten ‘accidently vegan’ zijn, zijn andere producten waarvan je het wel zou verwachten, juist níét vegan. Van avocado’s tot vijgen en wijn: wij gieten de belangrijkste producten in een overzicht.

Als we kijken naar de vegan producten in de supermarkt, het groeiende aantal vegan restaurants en de populariteit rondom Veganuary, kunnen we wel stellen dat de veganisten langzaamaan de wereld aan het veroveren zijn.

Helaas zitten er veel dierlijke ingrediënten verstopt in producten waarin je ze niet zo snel zou verwachten. Daardoor is het best moeilijk om te weten wat er van de producten die je in je winkelmandje gooit precies allemaal vegan is.

De perfecte vegan vervanger voor Parmezaanse kaas: edelgistvlokken

Deze dingen zijn dus níét vegan

Let dus extra goed op met deze producten!

Avocado’s

Hoezo zijn avocado’s niet vegan? Dat zit zo: de vrucht zou niet bestaan zonder bijen. Het verbouwen van de plant is een moeizaam proces en daarom worden de bijen ingezet.

De bijen worden op vrachtwagens door het hele land vervoerd. Dit wordt ook wel migrerende bijenteelt genoemd. Vervolgens worden de bijen (tijdelijk) aan het werk gezet op de avocado plantages. Dit gaat niet helemaal natuurlijk dus.

Vijgen

Zijn vijgen vegan? Daarover bestaat discussie. Wat in ieder geval wel zeker is, is dat vijgenwespen op de meeste vijgenplantages worden uitgebuit om vijgen op een snellere en betere manier te produceren.

Daarnaast is het zo dat vijgen groeien door een symbiose tussen vijg en vijgenwesp. Tijdens dit proces offert een wesp zich op voor het groeien van de vrucht. De wesp transformeert dan in proteïnen die in de vijg aanwezig blijven. Voor sommige veganisten is dat reden genoeg om de vrucht niet meer te eten.

Wijn, bier en sterke dranken

Veel mensen weten niet dat bier, wijn en sterke drank vaak niet veganistisch zijn. De alcoholische drank wordt op het eind van het productieproces meestal geklaard met bijvoorbeeld vislijm (gemaakt van zwemblazen van vissen), caseïne (een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt), gelatine (gemaakt van huid, botten en kraakbeen van zoogdieren) of eiwit van kippeneieren. Niet zo vegan dus.

Zo lekker: 3 x vegan overnight oats om de dag heerlijk te beginnen

Tijdens het gistingsproces van bier en wijn zweeft er van alles in de drank rond, waaronder dode gistcellen en pitdeeltjes. Deze worden meestal verwijderd, omdat ze de kwaliteit van de drank kunnen beïnvloeden.

En vaak wordt dit gedaan met dierlijke stoffen, omdat dat simpelweg het goedkoopst is en omdat het goed en snel werkt. Check voor de zekerheid altijd goed het etiket van een flesje drank dus, er zijn gelukkig voldoende vegan alternatieven.

Poedersuiker

Waar kristalsuiker normaal gezien helemaal vegan is, is het bij poedersuiker soms nog een twijfelgeval. Dat komt omdat sommige merken poedersuiker gebruikmaken van gedroogd eiwit om tot die spierwitte poedertextuur te komen. Het etiket goed nakijken is dus alweer de boodschap!

Worcestershire sauce

Worcestershire sauce wordt vaak in één adem genoemd met Bloody Mary (die heerlijke cocktail!) en is ook lekker in allerlei stoofpotjes of gedruppeld op toast. Toch is deze typische Britse smaakmaker niet vegan. De saus bevat namelijk ook ansjovis, net als bij bijvoorbeeld Aziatische vissaus. Worcestershire sauce is dus niet alleen niet vegan, de saus is niet eens vegetarisch.

Snoepjes

In veel snoep (en dan bedoelen we echt van dat kleurrijk, gummyachtig snoep) zit gelatine verwerkt. Dit bindmiddel is afkomstig uit huiden en botten van runderen en varkens. Hoewel er veel mensen zijn die dit al láng weten (en gelatine koste wat kost vermijden), zijn er ook nog genoeg mensen die zich van geen kwaad bewust zijn. Als veganist vermijd je dus best snoep op basis van gelatine.

Enige nuance…

Tot slot willen we benadrukken dat je vooral zelf moet beslissen hoever je in je vegan levensstijl wil gaan. Wij zijn de laatste om te verbieden dat je nog avocado’s of vijgen eet, al helemaal als je je bedenkt dat dit soort producten nog steeds beter zijn voor het milieu dan vlees of vis. De keuze ligt dus vooral bij jou!

In deze gids vind je alle vegan en vegetarische gerechten én restaurants

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️