Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 10 mrt 2024
Leestijd: 6 minuten

Malu bezocht New Life Portugal: ‘Ik pakte mijn drie grootste verslavingen aan’

Eerder schreef journalist Malu over haar ervaringen tijdens het Silent Retreat bij Mandali, het truffel retreat en het yoni-retreat, waar ze mooie inzichten opdeed. Dit keer reisde ze af naar het wellness retreat New Life Portugal, om te werken aan haar mentale en fysieke gezondheid.

Dit retreat centrum in, jawel, Portugal is de uitgelezen plek om tot rust te komen terwijl je bezig bent met zelfontwikkeling, zelfreflectie en diepgaande transformatie.

New Life Portugal

“Mijn avontuur begint met een rit door schilderachtige landschappen en een smalle, kronkelende weg, die me tot hoog in de bergen brengt. Het retreatcentrum ligt op dik twee uur rijden van Porto, te midden van weelderige groene heuvels en straalt direct een oase van rust uit.

Wellicht komt dat doordat de plek is omringd door metersdikke bergkristal, een steen die staat voor spirituele genezing en groei. Daarnaast word ik bij aankomst begroet door een adembenemend uitzicht over de vallei. Overal waar ik kijk zie ik natuur, waardoor de stress van het dagelijks leven al snel lijkt te vervagen.

Helende therapieën en activiteiten

De meeste mensen komen naar New Life Portugal omdat ze niet alleen willen genieten van de rust en de wellness, maar ook dieper willen duiken in hun mentale welzijn. Daarom biedt het centrum een programma van helende therapieën, activiteiten en counseling, die zijn gericht op persoonlijke groei.

new life retreat
Malu

Nu heb ik zelf geen duidelijk probleem. Ik heb geen burn-out, break-up of verlies te verwerken. Ook sta ik niet op een kruispunt in mijn leven, waarbij ik niet weet welke kant ik op moet. Eigenlijk zit ik juist wel in een goede flow en heb ik weinig te klagen.

Mijn drie grootste verslavingen

Ik wil vooral tot rust komen en daarnaast, nu ik er toch ben, mijn drie grootste verslavingen aanpakken: suiker, mijn telefoon en alcohol. Niet dat ik daar écht verslaafd aan ben, maar het zijn wel drie dingen waarmee ik zou willen minderen.

Suiker, en dan vooral chocola, is mijn grote vriend die ik niet alleen als een (dagelijks) genot zie, maar ook als een beloning of troost bij stressvolle situaties. Mijn telefoon, met name het eindeloos scrollen op Instagram, is mijn ontsnapping als ik me verveel of eenzaam voel.

En alcohol, met name wijn, geeft me altijd een gevoel van ultieme ontspanning. Daarbij is het zó verweven in onze sociale cultuur, dat ik het soms moeilijk vind om de verleiding te weerstaan.

Yoga in de wolken

Het prachtige, steeds veranderende uitzicht van New Life Portugal vormt een perfect decor voor een week vol reflectie en persoonlijke groei. De luxe voorzieningen zijn echt een cadeautje. Zo zijn er een verwarmd zwembad, een sauna en een gym. Maar de echte showstopper is de – wat zij noemen – Contemplative Hall.

uitzicht
Malu

Ik noem het liever de super sexy yoga shala. Deze zaal, rustend op palen en omringd door glas van vloer tot plafond, biedt aan alle kant uitzicht, waardoor je tijdens elke pose over de hele vallei kunt uitkijken. Het voelt als yoga in de wolken.

Last van FOMO

Het programma van New Life Portugal is super gevarieerd. Naast de dagelijkse meditatiesessies, staan er workshops ‘Anatomy of happiness‘, ‘Living with awareness‘, ‘Body awareness‘, Breathwork, Pilates en Mindful Practice op het programma. Ook zijn er hikes en ander natuur-gerelateerde activiteiten gepland.

Alles lijkt me even interessant en ik krijg er een beetje FOMO van, maar na een paar workshops kan ik al gauw beter verbinden met mijn lichaam en kan ik ook beter voelen wat ik wél en vooral niet wil. Zo kies ik er soms voor om lekker aan het zwembad te liggen of te gaan pingpongen en dat is helemaal oké. Alles draait ten slotte om balans.

Indrukwekkende workshops

Hoe meer ik naar binnen keer en dingen doe die mijn geest en lichaam op een gezonde manier voeden, hoe verder mijn hunkering naar mijn telefoon, suiker en alcohol naar de achtergrond verdwijnt. Langzaam begin ik te begrijpen waarom ik mijn ‘verslavingen’ koesterde.

De workshopsessie met de Italiaanse Theresa over mindfulness opent mijn ogen voor het feit dat mijn neiging om te grijpen naar deze comfortzones vaak een manier was om mezelf af te leiden van wat er werkelijk aan de hand was.

Verder helpt de Perzische Kavous me met ‘Stretch and Release‘ om blokkades in mijn lichaam los te laten, waarvan ik niet eens wist dat ze er zaten. Na een één-op-één sessie met hem, zegt hij: “Enjoy your new body“.

New life Portugal
NLP

De Portugese Joanna zorgt voor wat extra ontspanning tijdens een massage en de Belgische Sebastian neemt me mee op een hike naar het nabijgelegen dorpje Folgoshino, waar de indruk ontstaat dat de tijd stil heeft gestaan.

Het lijkt te werken…

Mijn telefoon laat ik steeds vaker op mijn kamer. Het gebruik van digitale apparatuur wordt toch overal ontmoedigd en tijdens de ‘noble silence‘ van half 10 ‘s avonds tot half 9 in de ochtend gaat ‘ie sowieso op vliegtuigstand. Zonder de constante notificaties en updates van sociale media begin ik me meer bewust te worden van mijn eigen gedachten en gevoelens.

Wat betreft suiker vermindert mijn inname zonder dat ik er moeite voor doe. De regelmaat van drie gezonde maaltijden per dag zorgt ervoor dat ik geen behoefte heb aan tussendoortjes. Verder zijn er wel toetjes bij het buffet, maar die zijn niet super zoet en vaak zelfs semi-gezond.

Dry February

Alcohol wordt er niet geschonken, maar er is ook werkelijk geen seconde dat ik snak naar een glas wijn. De avonden worden gevuld met workshops, mooie gesprekken met mede-retreaters of luchtigere dingen zoals spelletjes- of filmavonden.

Nu moet ik zeggen dat ik na Dry January sowieso pas twee keer heb gedronken en dat ik wat dat betreft dus al behoorlijk geminderd ben. De verleiding ligt meestal pas op de loer als mijn agenda zich vult met verjaardagen, etentjes en andere sociale gelegenheden met vrienden of familie.

Alcohol is niet normaal

Ook heb ik interessante gesprekken met counselers en mede-retreaters over het maatschappelijke probleem van alcohol. Het wordt namelijk heel normaal gevonden om te drinken, terwijl alcohol helemaal niet normaal is. Het is gewoon een vorm van drugs.

Het zou eerder iets moeten zijn voor speciale gelegenheden. Gelukkig vind ik veel medestanders in de groep en is iedereen het met me eens dat we alcoholgebruik zouden moeten ‘denormaliseren‘. Want dáár ligt het probleem: bij de cultuur.

Offline start van de dag

Na een week bij New Life Portugal keer ik terug met een vernieuwde blik op mijn slechte gewoonten. Ik besef dat ik ze niet helemaal hoef uit te bannen, maar eerder de oorzaken ervan moet begrijpen en alternatieven moet vinden voor de afleiding die ze geven.

view new life
Malu

Door de dag rustig te beginnen met meditatie of yoga, zónder eerst op mijn telefoon te kijken, voel ik me de rest van de dag beter. En de driemaal-daagse maaltijden helpen bij het verminderen van mijn verlangen naar lekker snacks en chocola.

New Life Portugal gaf me niet alleen rust, maar heeft me ook geholpen om patronen te doorbreken. Het was een ontsnapping uit mijn dagelijkse routine en tevens een reis naar binnen, waardoor ik mezelf weer een beetje beter heb leren kennen. Iets dat ik iedereen kan aanraden af en toe eens te doen.

Wat ik leerde tijdens het Silent Retreat bij Mandali in Italië

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️