Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 21 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Kijktip: een aangrijpende documentaire over een Brabantse, idealistische schaapsherder

Schattige, pluizige schaapjes die braaf achter hun herder wachten. Een aandoenlijk beeld dat je doet denken aan een ouderwetse Engelse speelfilm, zonder al te veel drama. Toch blijkt de realiteit behoorlijk anders te zijn, laat de veelbesproken documentaire ‘Schapenheld’ zien, die overigens ‘gewoon’ werd opgenomen in Brabant.

Schaapsherder Stijn, de schapenheld himself, besloot 20 jaar geleden het vak in te gaan, omdat hij gelooft dat we beter met de wereld en dieren moeten omgaan. Het beroep schaapsherder heeft dan ook een soort idyllisch en romantisch beeld, iedereen herinnert zich vast het boek The Alchemist nog. Maar, niets blijkt minder waar in onze snel veranderende maatschappij.

Eén van de laatste schaapsherders in Nederland

Wat moeten we ons voorstellen bij een hedendaagse schaapsherder? Sowieso is Stijn één van de laatste traditionele schaapsherders in Nederland. Met zijn gezin woont hij op een romantische boerderij in Brabant en leeft hij een eerlijk en duurzaam bestaan. Als schaapsherder reizen Stijn en zijn schapen elk jaar duizenden kilometers af, zodat zijn schapen kunnen grazen in grasvelden.

Schapenheld

“Vrijheid en simpel leven dacht ik,” vertelt de schaapsherder in de veelbesproken documentaire. Maar, de gebieden waar Stijn en zijn schapen heen moeten zien te komen, worden steeds meer ingesloten door groeiende vinexwijken en industrieterreinen, terwijl de natuurgebieden steeds kleiner worden.

En die situatie trekt gekke gezichten: hij loopt van grasveld naar grasveld dwars door dorpjes heen. Want, door het bos mag hij niet. Regelmatig wordt er een buurman wordt boos dat één van zijn schapen in z’n tuin poept.

Toch zal Hollandse schaapsherder Stijn moeten overleven in een leven dat haaks staat op zijn idealen.

De documentaire Schapenheld is geregisseerd door Ton van Zantvoort en ging afgelopen november al in premiere op het IDFA. Vanaf vandaag kan je de film in filmtheaters zien. Bekijk hier waar de documentaire allemaal speelt!

Meer kijktips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️