Rosa Bertram
Rosa Bertram Society 2 feb 2019

De documentaire over FYRE Festival bewijst dat influencers geloven niet altijd een slim idee is

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer een geval apart: FYRE: The Greatest Festival That Never Happened. 

Deze week geen Netflix-tip over duurzaamheid of maatschappelijke problemen, maar wél een documentaire waardoor we met veel vragen over de mensheid bleven zitten. Het de documentaire die vorige week uitkwam en waar zo’n beetje de hele wereld het momenteel over heeft. Het gaat over een festival dat hét grootste festival ooit had moeten worden. Maar dat verhaal kreeg een pijnlijk staartje.

FYRE: The Greatest Festival That Never Happened op Netflix 

Grote kans dat ook jouw Facebook vol staat met berichten en video’s over het beruchte festival. De Amerikaanse ondernemer Billy McFarland en rapper Ja Rule bedachten het festival ter ere van de lancering van een app voor het boeken van artiesten. De mannen kregen op zijn zachts gezegd nogal last van grootheidswaanzin.

De onervaren festivalorganisatoren huurden wereldbekende influencers en modellen in om te spelen in de promovideo in de Bahama’s. Denk aan namen als Bella Hadid, Rose Bertram (niet te verwarren met mijn naam!) en Kendall Jenner. Voor 250.000 euro (bleek achteraf) postten ze over het ‘geweldige festival’ op hun social media. De marketing werd zó groots aangepakt dat íedereen (althans, degenen die zich ook graag voor rijk en beroemd wilden voelen voor een weekend) wilden komen en betaalden 10.000 dollar voor een kaartje (geen grap). Binnen één dag waren alle kaartjes uitverkocht. Wat de organisatoren toen deden? Nog een ronde kaartjes verkopen, die weer binnen één klap waren uitverkocht.

Maar daar werd natuurlijk wel een hoop voor beloofd. Je zou opgehaald en teruggebracht worden in een privéjet, eten zou worden gekookt door een Japanse sushi-chef, optredens van bekende artiesten, feesten met bekende sterren en dat allemaal op een privé-eiland, een eiland dat vroeger óók nog eens van Pablo Escobar was geweest.

Waarom stoppen met influencers volgen op je Instagram een héél goed idee is

Social media versus Reality

Zonder enige kennis van zaken dachten de twee optimistische zakenmannen een festival te kunnen organiseren voor duizenden mensen op een onbewoond eiland, zonder infrastructuur en vooral met een groot gebrek aan empathie. In plaats van eerlijk te zijn en toe te geven dat het organiseren van zoiets onmogelijk is, bleven ze volmondig volhouden dat het heus wel ging lukken. Leugens, valse beloftes, fraude, locale bevolking die keihard werkte en geen cent betaald kregen het ergste van alles: er was geen festival, niet eens een plek om te slapen of genoeg te eten en te drinken voor de bezoekers. Ook geen privéjets of sushi. En de mannen zelf? Die zijn gevlogen.

Inmiddels beruchte Billy McFarland zit een 6-jarige gevangenisstraf uit en hangt hem een claim van 26 miljoen dollar boven het hoofd. Saillant detail: Billy heeft blijkbaar de beelden van deze docu aan Netflix verkocht schijnt te hebben. Ook de topmodellen worden inmiddels ondervraagd en wordt gekeken naar of hen óók iets te verwijten valt.

Zoveel vragen over de mensheid

Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hoe is het mogelijk dat zoveel mensen (het hele team van FYRE en de beroemdheden) hieraan mee werkten? Netflix geeft met deze documentaire heeft antwoord op veel vragen, waarbij ze onder andere hulp kregen van beelden van bezoekers, Billy zelf en VICE. Er is trouwens nog een documentaire over het festival gemaakt, door Hulu: FYRE  FRAUD.

Gelukkig zijn er ook een aantal lessen die we uit deze documentaire halen: het is een goed idee om niet zomaar alles te geloven wat influencers posten. Vaak krijgen zij betaald voor hun posts en weten dus niet per se wát ze posten. Benieuwd naar het intrigerende fiasco? Fyre: The Greatest Party That Never Happened staat nu op Netflix of bekijk hieronder alvast de trailer.

FYRE: The Greatest Party That Never Happened | Official Trailer [HD] | Netflix

An exclusive behind the scenes look at the infamous unraveling of the Fyre music festival. Launching globally on Netflix on January 18, 2019. Created by Billy McFarland and rapper Ja Rule, Fyre Festival was promoted as a luxury music festival on a private island in the Bahamas featuring bikini-clad supermodels, A-List musical performances and posh amenities.

Meer docu’s op Netflix

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
De documentaire over FYRE Festival bewijst dat influencers geloven niet altijd een slim idee is
Sluiten