Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Psyche 22 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Angst de baas: Judith had een angst om voor grote groepen te spreken en geeft nu zélf lezingen

Liftangst, angst voor reizen in het openbaar vervoer, een spinnenfobie, sociale angst, vliegangst, claustrofobie, hypochondrie, hoogtevrees of bindingsangst… Je kan het je zo gek niet bedenken of je kan er bang voor zijn. Maar goed nieuws: je bent heus niet de enige die angsten heeft. En wist je dat je ook gemakkelijk van je angsten af kan komen? In deze serie spreken we mensen met ieder een andere angst en hoe ze deze nu de baas zijn.

Judith (43) had een angst had die voor veel mensen herkenbaar is: presenteren en spreken in het openbaar. Inmiddels geeft ze zelf lezingen en heeft ze van tevoren alleen nog gezonde spanningen.

Hoe ontstond je angst?

“Mijn angst was om voor grote groepen te spreken. Deze angst heb ik altijd al gehad, ik kwam erachter op de lagere school met presentaties geven. Van presentaties geven op het werk werd ik ook niet vrolijk. Eerst dacht ik dat ik het gewoon totaal niet leuk vond, maar achteraf kwam ik erachter dat ik heel onzeker was: ‘vinden ze mijn presentatie wel leuk? Kan ik het wel?’ Ik was heel onzeker op dat vlak.”

Angst de baas: stresscoach Ruth kwam zélf in een vicieuze cirkel van paniekaanvallen

Hoe merkte je dat je er last van had?

“Ik kreeg het heel erg warm en zweette snel: echt angstzweet had ik. Ik stond er letterlijk met klotsende oksels en knikkende knieën.”

Wanneer besloot je dat je er iets aan wilde doen?

“Dat besloot ik eigenlijk al vrij snel. In 2009 begon ik met lezingen geven waar ik een training voor volgde. Ik heb het onderwerp dichter bij mezelf gebracht. De training ging over authentiek spreken en daarin heb ik veel zelfvertrouwen opgedaan. Verder heb ik mezelf heel veel podia gegeven. Ik heb zo veel mogelijk geoefend met spreken voor groepen en die mogelijkheden heb ik zelf gecreëerd. Ik wachtte niet tot ik gevraagd werd, maar riep zelf in mijn omgeving dat ik een podium zocht. Door het maandelijks te doen is het beter geworden.”

Wat is het meest effectief geweest dat je eraan gedaan hebt?

“Het belangrijkste wat ik eraan gedaan heb, is nagaan waarom ik het zo eng vond. Ik kan bovenstaande dingen allemaal doen, maar dan is het probleem nog steeds niet aangepakt. Ik ben dus echt bij mezelf naar binnen gekropen en heb gekeken wat ik zo spannend vond.

Het bleek dat ik enorm bang was voor afwijzing en niet geaccepteerd worden in wat ik vertel. Ik heb veel aan persoonlijke ontwikkeling gedaan en aan mezelf gewerkt. Zo heb ik geleerd mezelf te accepteren en vertrouwen in mezelf en mijn verhaal te hebben.

Hoe gaat het er nu mee?

“Inmiddels geef ik lezingen en ik praat nu over mijn eigen onderwerp, mijn leven en mijn ontdekkingen. Hierover praten ligt me veel beter dan zomaar een presentatie geven over iets. Ik vind het nog steeds spannend, maar ik heb nu gezonde spanning. Dat houdt me juist scherp: ik draai niet op routine, het is altijd nieuw en die spanning moet juist blijven.”

Welke tip wil je anderen meegeven?

“Kijk waar die angst vandaan komt: waar ben je nu echt het aller bangst voor? En kijk dan wat je daar aan kan doen. Misschien helpt een coach of training; ieder mens is daar anders in. Onthoud ook dat je dingen best spannend kan vinden, maar dat je ze toch kan doen. Je moet je niet door je angst laten tegenhouden. Als je wacht tot de angst weg is, kan je je hele leven wachten.”

Meer over angsten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️