Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 23 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Oei: Nederlanders zijn ‘s werelds grootste klimaatpessimisten (aldus onderzoek)

Dat we wereldwijd kampen met klimaatverandering is helaas geen nieuws meer. Wat wij daar vervolgens aan kunnen doen echter wél. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat wij als Nederlander ‘s werelds grootste klimaatpessimisten zijn… Dat kan beter!

Uit een gloednieuw onderzoek, dat werd uitgevoerd door de internationale NGO de Rainforest Alliance, blijkt dat Nederlanders de koplopers zijn als het gaat om klimaatpessimisme.

Helaas is dat niet bepaald een titel om trots op te zijn. Waar komt ons droevige toekomstbeeld vandaan? En vooral: hoe worden we weer hoopvol als het gaat om de toekomst van de planeet en dus onzelf?

Klimaatverandering is nu

Dat de aarde in een rap tempo opwarmt, kunnen we niet meer omheen. De gemiddelde temperatuur van de aarde in de afgelopen 130 jaar met ruim 1 graad gestegen, daardoor is ook de zeespiegel inmiddels 20 centimeter gestegen.

Klimaatverandering heeft daardoor ook grote gevolgen voor mens, natuur én milieu. Bovendien zijn we als mens grotendeels verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Het goede nieuws? We zijn óók verantwoordelijk voor de afloop ervan.

De geschiedenis is nog niet geschreven

Hoewel de cijfers er niet om liegen en we natuurlijk alle reden hebben om ons uiterste zorgen te maken over het klimaat en het voortbestaan van de mensheid op aarde, gaat het gelukkig niet alleen maar slecht. “De geschiedenis is nog niet geschreven,” vertelde klimaatjournalist van De Correspondent, Jelmer Mommers, al eerder in de podcast BEDROCK Talks.

Waar eerst werd geschat dat we tegen het einde van deze eeuw op een opwarming van 3,2 tot 5,4 graden zouden uitkomen (nog zonder klimaatbeleid), wordt dat nu (mét klimaatbeleid) geschat dat we uitkomen op 1,7 tot 3 graden, zo schrijft De Morgen.

Met andere woorden: we gaan al iets de betere kant op, maar we hebben zeker nog veel meer rigoreuze maatregelen nodig om de klimaatdoelstelling van maximaal 1,5 graad te halen.

Doei klimaatpessimisme

Eén ding is in elk geval zeker: als we zelf al niet geloven dat we de geschiedenis kunnen veranderen, dan gebeurt er natuurlijk helemaal niets. Om verandering te kunnen maken, moeten we er op z’n minst ook een béétje in geloven. En daar hebben we gelukkig alle reden toe.

In de film Pessimism is out. We’re All in! die Rainforest Alliance maakte zien we dat iedereen nodig is voor het in balans houden van de natuur en mens: overheden, het bedrijfsleven en individuen. Want ja: elke actie telt, zo schreven we al eerder.

Dat wij als individu heus geen verschil kunnen maken is een mythe, elke duurzaam of bewust gemaakte keuze is er immers één. Bovendien weet je nooit wie jij inspireert met jouw duurzame keuzes. Van vaker vlees laten staan tot nee zeggen tegen onnodige koopjes: onderschat het Ripple effect dat jij hebt niet. Klimaatpessimisten zijn in ieder geval niet de katalysator tot verandering.

Hoe ziet de wereld klimaatverandering?

Wij als Nederlanders blijken daar helaas anders over te denken. Uit het onderzoek blijkt dat 41 procent van de Nederlandse volwassenen in de leeftijd van 16 tot 75 jaar niet gelooft dat hun individuele inspanningen een positief verschil kunnen maken om klimaatverandering tegen te gaan.

In andere delen van de wereld is het percentage ‘klimaatpessimisten’, dat wil zeggen mensen die niet geloven dat ze een positief verschil kunnen maken, een stuk kleiner: Brazilië (10 procent), Duitsland (21 procent), Verenigd Koninkrijk (33 procent) en de Verenigde Staten (34 procent). Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

Hallo klimaatoptimisme

We kunnen in Nederland dus wel wat klimaatoptimisme gebruiken. Hoe? Hoor jij het weer ontmoedigende stemmetje in je hoofd spreken? Dan is dát het perfecte moment om de korte film We are al in! op te zetten (zie onderstaande video). We hoeven namelijk helemaal geen klimaatpessimisten te zijn.

De geschiedenis schrijven we immers zelf! Meer inspiratie nodig om klimaatverandering de kop in te drukken? Zó zorgen we ervoor dat mensen zich zorgen gaan maken over klimaatverandering en dit is de makkelijkste aanpassing van de mens om het klimaat te redden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️