Nina Pierson
Nina Pierson Voeding 23 mei 2017
Leestijd: 4 minuten

Mindful eten als kickstart van je dag

Ontbijt als een keizer, luidt het bekende gezegde, en hoewel ik daar niet elke dag aan toekom sla ik nooit het ontbijt over. Als ik veel tijd heb maak ik bananen-pannenkoeken en als ik minder tijd heb maak ik havermout of muesli met meestal een plantaardige yoghurt. Elke ochtend is weer anders. Maar er is één ingrediënt dat ik altijd aan mijn ochtenden toevoeg en dat is een meditatie. Wat er weer voor zorgt dat ik meer geniet van mijn ontbijt, ongeacht wat het is en hoeveel tijd ik ervoor heb. Naast wát je eet, is hoé je dingen eet ook van onschatbaar belang.

Dé kickstart van de dag

Mijn grootste uitdaging is niet het ontbijt zelf, maar om het eten dat ik heb gemaakt niet te snel en gehaast naar binnen te schrokken. Het effect ervan is dat ik mezelf vaak overeet en toch na afloop een onverzadigd gevoel hebt.

Dit vind je vast ook interessant: Emotionele eters opgelet: zo leer je intuïtief eten (en jezelf bevrijden van emotie-eten)

Daarnaast zorgt gehaast eten er ook nog eens voor dat je happen lucht binnenkrijgt met alle gevolgen van dien. Bewust eten, ook wel mindful eten genoemd, vergroot het bewustzijn van lichamelijke signalen van honger en verzadiging. En uit dit onderzoek blijkt ook dat mensen die mindful eten op de lange termijn minder last hebben van vreetbuien, emotioneel eten en lichaamsontevredenheid.

Mindful eten en meditatie

Daarom vind ik het belangrijk om mijn dag te beginnen met een meditatie. Omdat mijn man en ik sinds april vorig jaar ouders zijn geworden van een dochtertje beginnen de ochtenden vroeg en hectisch. Als we beiden zouden willen mediteren voordat zij wakker wordt zou de wekker al om 06:00 uur moeten gaan.

De keren dat ik dat probeerde werd zij wakker van mijn gestommel dus dat bleek ook geen succes. We wisselen elkaar nu af. Om de dag ga ik naar onze yoga & meditatie kamer om tenminste 24 minuten op een kussen te zitten en te oefenen in het scheiden van mijn ratelende gedachten en de aanschouwer van die gedachten, mijn ware zelf.

De truuc voor mindful eten

Wat ik heb gemerkt is dat het helpt wanneer alles al klaar staat en ik niks meer hoef voor te bereiden. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en geef je gedachten niet teveel tijd om excuses te bedenken. Ik begin mijn meditatie met het aansteken van een kaars en een beetje palo santo, ook wel heilig hout genoemd.

Must read: Zo leer je eten volgens je metabolisme (aldus Ayurveda, de oudste Indiase geneeswijze)

Het zuivert de lucht en is minder overheersend dan bijvoorbeeld wierook. Van mijn moeder krijg ik vaak mooie edelstenen met een betekenis. In mijn meditatiehoekje vind je bergkristal. Deze schijnt een balancerende werking te hebben dus een perfecte aanvulling op de meditatie.

De positieve gevolgen van mindful eten en favo ontbijtrecept

Het gevolg van mijn ochtend-meditatie is dat ik alles dat ik daarna doe veel bewuster kan doen zonder dat ik met mijn hoofd al bij de rest van de dag zit. Als ik douch focus ik me op de druppels op mijn huid, als ik met Ella speel kijk ik nog niet in mijn telefoon en als ik ontbijt probeer ik alle smaken te proeven die voorbij komen.

Na een meditatie heb ik vaak niet meer te tijd om uitgebreid een ontbijt klaar te maken. Hier een persoonlijke favoriet die niet alleen snel op tafel staat maar ook voedzaam is:

  • 5 eetlepels kokosyoghurt gemengd met 5 eetlepels volle yoghurt (chocola en kokos zijn een perfecte combi en ik meng het met gewone yoghurt omdat het anders zo machtig wordt)
  • 5 grote eetlepels Crunchy muesli van Quaker met haver, tarwe, gerst en cacao nibs
  • 2 eetlepels hennepzaad
  • handje verse frambozen en bramen (of direct uit de diepvries) in de blender en als saus erover heen

Ik maak vaak het ontbijtje af met een kop groene thee of als ik iets meer tijd heb, een groene juice van apple, bleekselderij, komkommer en citroen uit onze slow-juicer.

Tips om mindful te eten

Wanneer je geen zin hebt om te mediteren zijn er volgens Rita Zeelenberg, auteur van het boek Ontspannen Eten nog andere tricks om mindful te eten. Neem bijvoorbeeld kleine hapjes, eet langzaam en kauw zo vaak mogelijk op je eten.

Probeer ook te zien en ruiken wat je eet. Neem pauzes tussendoor en eet zonder afleiding zodat je je volledige aandacht op het eten kunt richten. Lees hier 5 basisinzichten voor iedereen die wil beginnen met mediteren.

En wanneer je wat hulp nodig hebt bij de meditaties kun je altijd één van onze gratis online meditaties beluisteren.

Meer over voeding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️