Sophie Golbach
Sophie Golbach Welzijn 24 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Middagdipje? Dit is de perfecte opkikker (nee, het is géén koffie)

Het begint net na de lunch, dat gevoel van vermoeidheid, traagheid en verminderde productiviteit. En dat terwijl er nog heel wat uren over zijn voordat je je werk mag afsluiten. Herkenbaar? We hebben het hier natuurlijk over de middagdip.

Gelukkig zijn er manieren om over je middagdip heen te komen. En nee, koffie hoort daar niet bij.

Zo kom je de middag zonder koffie door

Voordat we hier antwoord op geven, wil je misschien eerst wel weten waardoor zo’n middagdip nou komt. Je circadiaanse ritme werkt op zo’n manier dat je je tijdens sommige dagdelen vermoeider voelt en tijdens andere dagdelen juist meer energiek.

Je circadiaans ritme geeft natuurlijke signalen af waardoor jij weet wanneer je moet slapen. Die signalen voel je het meest net na middernacht en ‘s middags. Daarnaast kunnen stress, te weinig nachtrust of te ongezond eten ook bijdragen aan de vermoeidheid in de middag.

Moe en energieloos? 8 tips voor een instant energie boost

1. Eet gezonde maaltijden en snacks

Misschien wist je het al, maar wat je eet kan een wereld van verschil maken. Om die welbekende middagdip te verslaan, kan je het beste voeding eten met veel vezels en proteïnen. Ook groente en fruit helpen goed. Maar voeding met veel suiker maakt de dip juist erger.

2. Neem een pauze

Proberen om door te gaan omdat het nou eenmaal moet en omdat je werk af moet, heb je vast weleens gedaan. Toch is het niet goed voor je productiviteit om te werken als je niet geconcentreerd bent. Het is beter om pauze te nemen en even je hoofd leeg te maken.

3. Drink genoeg

Dit is een van de beste manieren om te zorgen dat je geest scherp blijft en dat je goed kan blijven nadenken. Met genoeg drinken hebben we het echt over water, en niet over koffie. En hoeveel moet je dan drinken op een dag? Voor mannen is dat ongeveer 3,7 liter en voor vrouwen 2,7 liter.

Let wel op; hoeveel je moet drinken hangt ook af van hoeveel je sport. Ga je intensiever of langer sporten, dan is het aan te raden om extra water te drinken.

https://www.bedrock.nl/middagdip-voorkomen/

4. Doe een lichte work-out

Een beetje beweging is een echte energie booster en helpt je daarmee om je middagdip te verslaan. Dit hoeven echt geen zware oefeningen te zijn. Denk bijvoorbeeld aan stretchen, een korte wandeling maken, de trap op- en aflopen of lichte oefeningen zoals jumping jacks of push-ups.

5. Doe een kort dutje

Een klein beetje extra rust kan net het verschil maken tussen het eindigen van de dag met een goed gevoel of blijven worstelen tot het 5 uur is. Daarnaast is een dutje ook goed voor meer alertheid, minder stress en meer weerstand en creativiteit. Genoeg redenen voor een powernap dus.

Wat is het beste tijdstip om te dutten? Tussen 1 en 3 uur ‘s middags, omdat je lichaam dan meer melatonine aanmaakt en je op die manier de sloomheid van na de lunch tegengaat. Let wel op; dut niet onder werktijd als je werk daar op tegen is. Het is dan beter om korter te lunchen en daarna een powernap te doen.

Zet wel de wekker als jij besluit om een powernap te doen. Het beste is om een powernap van 20 minuten te doen en daarna weer fris aan het werk te gaan.

Weinig tot niet geslapen? Zo kom je je werkdag door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️