Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 24 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

Merijn Everaarts is serial duurzame ondernemer én heeft een missie

Wie het nieuws leest of televisie kijkt, zou haast denken dat de wereld een plek is vol enge mensen en dat de planeet nog nét niet vergaat. En eerlijk is eerlijk, op het gebied van duurzaamheid staan we er dan ook niet bepaald goed voor (lees: behoorlijk belabberd). De wereldwijde temperatuur stijgt in een rap tempo en de biodiversiteit krimpt met alle gevolgen van dien.

Maar, er gaat gelukkig óók een hele hoop goed. Zo zijn er ontzettend veel good do’ers met een missie om van de wereld hoogst persoonlijk een betere plek te maken. En die zetten wij maar al te graag in het zonnetje!

Onlangs trapte we de rubriek ‘good do’ers met een missie‘ af met Myrthe die Nederlanders met haar gezonde, plantaardige en lekkere diepvriesmaaltijden vaker vegan wil laten eten. Kijk, dát zien wij graag.

Dit keer gaan we in gesprek met serial sustainable entrepreneur Merijn Everaarts (51). Je kan hem kennen als de oprichter van Dopper, maar inmiddels ook van de duurzame co-working plaats Oceans en het plantaardige restaurant Mama Gaia, beiden in Haarlem. Die laatste won in 2022 de titel van het beste vegan restaurant in Nederland. Hoog tijd om Merijn eens op te bellen.

Merijns missie: minder plastic én duurzamer ondernemen

Merijn bewijst immers als geen ander dat duurzaam ondernemen wel degelijk succesvol kan zijn, maar dat is niet alles, zo blijkt.

Merijn, waar kom jouw drive om de wereld te verbeteren vandaan?

“Ik ben opgevoed dichtbij de natuur aan mijn moeders kant en van mijn vaders kant kreeg ik het deel over mensenrechten mee. Maar ik ben ook een echte consument geweest hoor, die niet nadacht over vlees en vis, die rookte en z’n peuk achterliet in het zand.

Tot ik voor ID&T in de evenementenbranche werkte en na het organiseren van events zag hoeveel plastic er achterbleef en me afvroeg waarom we toch zo nodig mineraal water uit plastic flesjes moeten drinken. Bijna in elk land kan je uit de kraan drinken, soms met een filter erop.

Dé grote bewuste cadeaugids voor de feestdagen (voor anderen en jezelf)

Op een zomerse dag zo’n veertien jaar geleden zat ik op het strand van Bloemendaal aan Zee en zag al het plastic dat daar werd achterlaten én hoe de zee het vervolgens opslokte. Toen die avond toevallig een documentaire op tv was over de plastic soep, was ik om. In een land als Nederland zouden we toch beter moeten weten? Vanaf toen wilde ik elke reden om naar mineraal water te grijpen tackelen. Ik wilde kraanwater weer cool maken. Dát was mijn missie.”

Je zit in de tussentijd niet stil, wat is je volgende groene project?

“Na Dopper heb ik eigenlijk per toeval een duurzame co-work opgezet met daarin een vegan restaurant. Ook de luchtvaart trekt mij heel erg, omdat ik zie dat dat nog steeds groeit.

Ik denk dat de drang om de wereld te blijven verkennen, gaat blijven groeien, maar er zijn wél oplossingen om duurzamer te vliegen. Ik hoop als ambassadeur op te treden in projecten als elektrisch vliegen of vliegen op waterstof.”

Ook coach je duurzame ondernemers to be, die willen vergroenen. Wat is de key om duurzaam ondernemen lucratief te maken?

Mama Gaia is daar een goed voorbeeld van. Je begint bij observeren waar de problemen liggen. Dat kan zijn in zonne-energie of in vee. Vanaf het moment dat opstaat tot je naar bed gaat kom je eindeloos veel kansen tegen om duurzaam te ondernemen.

Van wanneer je gaat douchen en nagaat welke shampoo je gebruikt, misschien kan dat wel op een natuurlijke manier in plaats van met chemische stoffen, tot je tandenborstel die nu van plastic is en misschien wel biologisch afbreekbaar kan worden geproduceerd.

Wie weet werk je nu bij een bank die investeert in olie en gas, dan kan je er ook voor kiezen om datzelfde werk te doen bij een groene bank. Het gaat om de keuzes die je elke keer overdag hebt.”

Waar zie jij de meeste groeimogelijkheden?

“Het is overal. Er zijn zoveel kansen dat je ook als werknemer of eigenaar van een bedrijf op elke straathoek een kans krijgt om een duurzame impact te maken. Dat is het mooie.

De basis is: hoe wil ik de wereld achterlaten voor mijn kinderen of vrienden? Bijvoorbeeld tijdens de kerst kan je jezelf afvragen: waarom zou je elk jaar weer een boom willen afzagen? Ik zie het net als bij het rookverbod, dat vond men eerst ook niet leuk, maar uiteindelijk wennen we eraan en willen we niet meer terug.”

Wat hoop je nog te bereiken?

“Voor nu wil ik even niet meer ondernemen en ben ik vooral bezig met mijn solocarrière waarmee ik ondermeer 1-1 sessies geef. Ik wil me graag inzetten voor andere mensen als ambassadeur.

Over vijf jaar zou ik graag willen zien dat iedereen bewust is dat we in een transitie zitten en dat iedereen dat dan ook echt wil.”

Waarom missiegedreven merken de wereld aan het veroveren zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️