Marloes Graat
Marloes Graat Betere wereld 7 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Is elektrisch vliegen de toekomst? NASA gaat een testvlucht maken

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom delen we ook graag positief nieuws. Vandaag: elektrisch vliegen komt steeds meer dichterbij. NASA gaat dit najaar een testvlucht maken met het eerste elektrische vliegtuig.

Ja, je leest het goed: NASA is bezig met het ontwikkelen van het eerste elektrische vliegtuig. Dit najaar gaat het elektrische vliegtuig, X-57 genaamd, zijn eerste testrit maken in de woestijn van Los Angeles.

Duurzame kerosine voor vliegtuigen: hoe zit dat?

Het vliegtuig is zo gemaakt dat het volledig op elektrische batterijen werkt, het gaat dus niet om een hybride model. Als alles goed gaat is dit een enorme stap voor de luchtvaart: met een schonere, goedkopere en stillere toekomst in het vooruitzicht!

Lager energie verbruik door gewicht

Het X-57 vliegtuig is een lichtgewicht model in vergelijking met traditionele vliegtuigen. Het lage gewicht zorgt ervoor dat het vliegtuig minder energie verbruikt over dezelfde afstand, in vergelijking met brandstofvliegtuigen.

Toffe (en duurzame!) reizen waarvoor je niet hoeft te vliegen

Ook zou het vliegtuig een stuk minder geluid produceren dan traditionele vliegtuigen. Volgens NASA wordt het vliegtuig op dit moment voorbereid voor de eerste tests die dit najaar zullen plaatsvinden. Exciting!

NASA maakt 3,7 miljard vrij voor klimaatcrisis

De afgelopen jaren was NASA vooral gericht op ruimteonderzoek. Echter kunnen we allemaal niet meer om de wereldwijde klimaatcrisis heen en dus ook NASA niet. Het is namelijk een feit dat de luchtvaartindustrie zorgt voor 10 procent van de totale broeikasgasuitstoot in de Verenigde Staten.

Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat vliegtuigen de snelst groeiende bron van broeikasgas-vervuiling zijn in de Verenigde Staten. Sinds 1990 is de vervuiling door vliegen met 17 procent toegenomen. Nu de vervuiling in de luchtvaart elk jaar toeneemt, moet er een grote verandering plaatsvinden om de broeikasgas-vervuiling drastisch te verminderen.

Dit nieuws is inmiddels ook bij NASA doorgedrongen. Daarom heeft het ruimtevaartbedrijf besloten 3,7 miljard dollar van het totale budget van 22 miljard dollar te besteden aan problemen die zich op aarde voordoen, zoals de klimaatcrisis. Die 3,7 miljard dollar wil NASA vooral gebruiken voor onderzoek naar de ontwikkeling van elektrische voertuigen.

Elektrisch vliegtuig heeft géén broeikasgasuitstoot

Het doel van NASA met de X-57 is om te laten zien dat elektrische vliegtuigen veel beter presteren dan vliegtuigen die op brandstof vliegen. Het elektrische vliegtuig verlaagt de operationele kosten én heeft een emissie-uitstoot van 0 procent!

vliegschaamte

Als het onderzoek goed uitpakt, kan dit tot dé grote transformatie leiden in de commerciële luchtvaartindustrie, die zo hard nodig is om de broeikasgasuitstoot te verlagen.

NASA deelt openlijk mislukkingen eerste test

NASA is niet het eerste bedrijf dat probeert om een elektrisch vliegtuig te maken. Echter doen de meeste bedrijven dit achter de schermen. Marty Bradley, duurzaam luchtvaartconsultant, vertelt aan The Daily Beast dat de informatie die NASA heeft gedeeld erg positief is en van groot belang is om de luchtvaartindustrie vooruit te helpen.

Het nieuwe reizen: hoe we langzaam anders naar reizen gaan kijken

“NASA heeft de successen en mislukkingen van de grondtesten open gedeeld met de luchtvaartindustrie. Door de lessen openlijk te delen op conferenties en hun data te publiceren, heeft NASA alle partijen geholpen die bezig zijn met het ontwikkelen van een elektrisch vliegtuig,” aldus Bradley.

Laten we hopen dat het delen van de data van de eerste experimenten van de X-57 ten goede komt aan de testrit die dit najaar staat gepland en dat elektrisch vliegen nog sneller de toekomst wordt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️