Tessa Ham
Tessa Ham Better World 5 jun 2019

Wereld Milieudag: dit kan jij vandaag doen om de wereld een handje te helpen

Sinds 1974 organiseert de Verenigde Naties elk jaar op 5 juni Wereld Milieudag, om het bewustzijn over klimaatverandering te verbeteren. In al die jaren zijn we gelukkig steeds bewuster geworden over de impact die wij op de aarde hebben, maar toch is de knop nog lang niet bij iedereen om.

Veel mensen wijzen naar grote landen en bedrijven als het aankomt op veranderingen maken en vergeten dat ze zelf ook iets kunnen doen om de wereld een handje te helpen. Deze 6 dingen kun je vandaag zelf op Wereld Milieudag doen tegen klimaatverandering.

Eet geen vlees

Kies vandaag voor iets anders dan worst op je brood en een lapje vlees bij het avondeten. Dagelijks belanden er zo’n 500.000 dieren op ons bord, terwijl dit onwijs slecht is voor het milieu.

Wakker Dier rekende voor Dierendag uit dat als we één dag onze hamburger omruilen voor een vegaburger, dat maar liefst 80 procent CO2 uitstoot, 85 procent water en 80 procent landbouwgrond bespaart… Eén dag geen rundvlees eten bespaart evenveel water als een maand niet douchen. Op de lange termijn helpt één dag per week eten de wereld ook een handje. Dit heeft hetzelfde effect op het milieu als je auto 1250 kilometer minder gebruiken.

Ga voedselverspilling tegen

Elk jaar wordt er wereldwijd 1.3 miljard ton aan voedsel in de prullenbak gekieperd. Dat is eenderde van het eten dat wordt geproduceerd! Kook vandaag daarom eens met de producten die je nog in huis hebt. Wedden dat je een eind komt? Je kunt ook een app gebruiken om voedselverspilling tegen te gaan. Too Good To Go bijvoorbeeld, een app waarop restaurants overgebleven eten voor een lage prijs aanbieden.

Lees ook: Duurzaam met je eten omgaan wordt een eitje met deze tips tegen voedselverspilling

Kies voor groene energie

Wereld Milieudag is misschien wel de perfecte dag om over te stappen op groene stroom. De Consumentenbond onderzocht samen met Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE de duurzaamheid van 29 energieleveranciers. Hier vind je op welke leverancier je het beste kan overstappen om de wereld een handje te helpen.

Je kunt ook zelf energie opwekken, door zonnepanelen aan te schaffen. Met een set van 10 zonnepanelen bespaar je elk jaar 1000 kilo CO2. Hier vind je alles wat je moet weten over zonnepanelen voordat je ermee begint.

Implementeer duurzaamheid op werk

We spenderen elke dag weer zo’n 8 uur op de werkvloer. Het is daarom zonde als je thuis er wel alles aan doet om de aarde te helpen en er op je werk niets aan wordt gedaan. Dit kun je veranderen door een soort taskforce in het bedrijf op te richten die gaat kijken naar hoe het bedrijf duurzamer wordt. Niet meer printen bijvoorbeeld, afval scheiden, (minder) vlees in de bedrijfskantine en geen plastic bestek meer.

Pak de fiets in plaats van de (elektrische) auto

Laat op Wereld Milieudag de auto eens staan en pak de fiets of de trein. Ja, zelfs als je een elektrische auto hebt. Gelukkig gaan steeds meer Nederlanders rekening houden met het milieu als ze nadenken over een nieuwe auto. Waar in 2018 slechts 5,6 procent van de Nederlanders aangaf binnen twee jaar een elektrisch of hybride auto aan te willen schaffen, is dat in 2019 al 10,7 procent van de Nederlanders. Dit blijkt uit een onderzoek van Marktplaats.

Maar wist je dat 80 procent van de autoritten in Nederland onder de 5 kilometer is? Nog beter dan rijden in een elektrische auto is daarom op de fiets stappen. Een elektrische auto bespaart namelijk wel energie tijdens het rijden, maar het maken van de auto is ook onwijs vervuilend. Een nieuwe auto heeft al voor vijf jaar aan benzine verbruikt door alleen maar de productie en bij elektrische auto’s is dat zelfs nog erger. Moet je verder dan die 5 kilometer? Dan is de trein of een deelauto ook een goede optie.

Lees ook: Heb je een auto? Dit is hoeveel impact dat op het milieu heeft (300 bomen planten, anyone?)

Boek een vakantie dichtbij

Weet je hoeveel bomen je moet planten om een retourtje Bali te compenseren? Houd je vast – 3500 bomen. Per persoon. Het is even vervuilend als 4 jaar autorijden. Een goede reden om een vakantie te boeken waar je met de trein naar je bestemming gaat, toch? Enne, dat hoeft natuurlijk niet per se in het buitenland te zijn. Nederland heeft bijvoorbeeld prachtige natuurgebieden en de mooie Waddeneilanden.

Meer tips om de aarde te helpen

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wereld Milieudag: dit kan jij vandaag doen om de wereld een handje te helpen
Sluiten