Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 24 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Liz was een peoplepleaser: ‘Egoïstisch worden is het beste wat ik ooit gedaan heb’

De bekende youtuber Liz van The Wizard Liz deelt haar ervaringen over het zijn van een extreme people pleaser en hoe ze besloot om het roer om te gooien: “Ik word egoïstisch”, zei ze tegen zichzelf. En dat is haar gelukt.

Egoïsme wordt vaak in een slecht daglicht gezet: je denkt alleen maar aan jezelf en andermans mening maakt je niks uit, maar is het tegenovergestelde van egoïstisch zijn dan wél zo’n goed idee?

Liz was een extreme people pleaser: ‘Egoïstisch worden, heeft mij gered’

Liz van The Wizard Liz deelt haar struggles over het zijn van een people pleaser en vertelt ons in één van haar video’s hoe ze haar weg gevonden heeft om egoïstisch te worden en dat was niet gemakkelijk.

Alles doen om iedereen te helpen

“Ik groeide op met een geliefde moeder. Mijn moeder was het exacte voorbeeld van een people pleaser. Ze zou altijd haar uiterste best doen om iedereen in in haar omgeving te helpen, ook al ze dat eigenlijk niet hoefde te doen.”

“Toen ik opgroeide, zag ik haar zo met andere mensen omgaan en dat was een voorbeeldfiguur voor mij voor hoe ik met andere mensen om hoorde te gaan. Daardoor werd ik ook een extreme people pleaser en deed ik alles om iedereen te kunnen helpen.”

“Ik was altijd degene die zich uitgeput voelde. Ik voelde me daardoor gebruikt en verloren. Om eerlijk te zijn, had ik al die mensen om mij heen die mij vertelde dat ze van mij hielden en ik vroeg mijzelf af: Hoe kan het dat iedereen zegt van mij te houden, maar ik mij niet geliefd voel?”

“Zo voelde ik mij totdat ik realiseerde dat ik dit voor mijzelf doe en deze realiteit voor mijzelf creëer. Ik was gewoon moe van al die mensen die naar mij toekwamen met hun problemen en trauma’s en niet eens aan mij vroegen hoe het ging. Ik heb zelf het beeld geschetst dat alles goed met mij ging en dat ik sterk was.”

Liz realiseerde dat het anders moest: “Ik word egoïstisch”

“Dus toen er een tijd kwam dat de situatie niet goed voelde voor mij, zeiden andere mensen dat ik sterk was en toch alles kon handelen. Toen zij hulp nodig hadden, was ik er wel voor hen. Dus waar is mijn hulp nu? En dat was mijn issue van continue anderen mensen helpen, maar geen hulp ontvangen en mezelf kwetsbaar op durven stellen.”

“Ik liet niet zien dat ik ook emoties heb, dingen die mij pijn doen en dat ik soms ook over mijn problemen wil praten. Ik wil over mijn emoties praten. Hoort dit niet van beiden kanten te kunnen komen? Waarom dumpt iedereen altijd al zijn problemen bij mij? Waarom heeft iedereen altijd mijn hulp nodig of iets van mij nodig? Misschien heb ik ook iemand nodig!”

“Genoeg Liz, genoeg met je zelfmedelijden”, zei ze tegen zichzelf. “Ik word egoïstisch. Wat een eng woord. Iedereen lijkt er bang voor te zijn, maar het heeft mij oprecht gered.”

“Ik kwam op een punt dat ik realiseerde dat ik er altijd was als iemand iets nodig had, maar niemand er voor mij was als ik iemand nodig had. Waarom ben ik mijn lichaam aan het overbelasten voor iedereen, terwijl zij niet eens een hand voor mij uit zouden steken om mij te helpen?”

Het is zeker goed om er voor andere mensen te zijn, maar het is daarbij ook belangrijk om bij je eigen gevoelens stil te staan. Als je je bijvoorbeeld heel uitgeput voelt nadat je iemand helpt of zij er andersom niet voor jou zijn, kan je je afvragen of het niet beter is om vaker voor jezelf te kiezen. Net zoals Liz!

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️