Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Psyche 26 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoe meditatie letterlijk je brein verandert

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de werking van meditatie. Meditatie zorgt voor minder stress, minder kans op een depressie en minder slapeloosheid. Meditatie is dus goed voor je. Uit nieuw onderzoek van neurowetenschapper Sara Lazer, blijkt zelfs dat meditatie je brein kan veranderen. Lazer, neurowetenschapper aan de Harvard Medical School, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie op het brein. Uit die studie bleek dat meditatie letterlijk je brein kan veranderen. Het bleek dat mensen die mediteren, in vergelijking met een controlegroep, meer grijze massa hebben in de insula, auditieve cortex en frontale cortex.

Meditatie en geheugen

Naarmate we ouder worden, is het steeds moeilijker om ons dingen te herinneren. Dit komt doordat de frontale cortex krimpt.

Dit vind je vast ook interessant: Met meditatie de wereld verbeteren. Kan dat?

Lazar ontdekte dat 50-jarigen die mediteren in de prefrontale cortex echter evenveel grijze massa hebben als 25-jarigen. Meditatie kan dus een positief effect op je geheugen hebben.

Onderzoek naar hersenvolume

Tijdens het onderzoek deden proefpersonen 8 weken lang mee aan een mindfulnessprogramma. Na die 8 weken bleek dat het hersenvolume van de proefpersonen, die aan meditatie deden, in 4 gebieden was toegenomen.

Must read: Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen

Dat zijn: de cortex cingularis posterio, die betrokken is bij het afdwalen van gedachten; de linker hippocampus, die helpt bij leren, cognitie, geheugen en emoties; de temporaal-pariëtale junctie, die wordt geassocieerd met empathie en compassie; en in de pons, een gedeelte van de hersenstam waar een groot aantal neurotransmitters worden geproduceerd.

Positieve effecten

Het vecht- of vluchtgedeelte van het brein dat een belangrijke rol speelt bij angst en stress, de amygdala, werd kleiner bij de mensen die deelnamen aan het mindfulnessprogramma.

De wetenschap laat zien dat meditatie veel positieve effecten heeft op je gezondheid. Volgens Lazar kun je meditatie vergelijken met lichaamsbeweging voor je hersenen.

Door te bewegen blijven we gezond, kunnen we beter omgaan met stress en leven we langer. Meditatie heeft een soortgelijk effect op je gezondheid.

Meer over meditatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️