Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Psyche 28 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

De wijze lessen die we kunnen leren van Frida Kahlo

Frida Kahlo was een van de grootste kunstenaressen van Mexico. Voor velen is ze een bron van inspiratie doordat ze authentiek was en haar leven niet liet tekenen door pijn en verdriet. Dit is wat we van haar kunnen leren:

4 x wijze lessen van Frida Kahlo

1. Gebruik je zwakheden om sterker te worden

My painting carries with it the message of pain,” schreef Frida in haar dagboek. Frida leefde een leven vol met pijn. Doordat ze als klein meisje aan kinderverlamming leed, had ze een verzwakt rechterbeen en kon daardoor niet goed lopen.

Lees ook: Een pleidooi voor zachtheid en waarom dat niets met zwakte te maken heeft

Op haar 18de raakte ze zwaargewond bij een busongeluk, waardoor ze voor lange tijd aan haar bed gekluisterd was. Vanuit bed schilderde ze al haar leed en verdriet op het witte doek. Frida uitte haar gevoelens door ze te gebruiken in haar kunstwerken. “I never paint dreams or nightmares; I paint my own reality.”

2. Wees dankbaar voor het leven

Ondanks dat ze zoveel pijn had, hield ze van het leven. Over haar geamputeerde been zei ze: “Feet, what do I need you for when I have wings to fly?

Frida stond positief in het leven, want elk leven, hoe pijnlijk ook, is het waard om te leven. Ondanks alles bleef Frida gepassioneerd en had ze hoop voor de toekomst: “I think that, little by little, I’ll be able to solve my problems and survive.”

3. Leef in het hier en nu

Nothing is absolute. Everything changes, everything moves, everything revolves, everything flies and goes away.” Frida heeft nooit gepland om een artiest te worden. Ze wilde een dokter worden en stond ingeschreven bij een toonaangevende opleiding. Het ongeluk op haar achttiende veranderde haar toekomstplannen.

Ook interessant: Nu is het enige moment dat je hebt (het belang van bewust in het nu leven)

Haar vader gaf haar penselen en verf zodat ze kon schilderen terwijl ze in bed lag. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze een van de grootste kunstenaressen uit Mexico is geworden. Niets staat vast en een kleine gebeurtenis kan je hele leven omgooien. Je kunt de toekomst niet bepalen, dus leef in het hier en nu.

4. Omarm wat je speciaal maakt, zelfs als het ‘vreemd’ is

Frida stond bekend om haar opvallende uiterlijk. Ze had doorlopende wenkbrauwen, haar op haar bovenlip en een rechter been dat dunner was dan haar linker been.

Ze kreeg veel kritiek op haar verschijning, maar daar leek ze niets om te geven. Ze schilderde haar doorlopende wenkbrauw en snor juist duidelijk in haar eigen zelfportretten; het was een onderdeel van wie zij was.

Meer levenslessen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️