Kim van den Oord
Kim van den Oord Betere wereld 23 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Leren van de Nepalezen: 5 levenslessen voor een gelukkig leven

Vrolijk gekleurde gebedsvlaggetjes, de hoogste berg ter wereld of de geboorteplaats van Boeddha, als je denkt aan Nepal denk je waarschijnlijk aan één van deze bijzonderheden. Heel indrukwekkend, maar wat dit land écht bijzonder maakt is ongetwijfeld de Nepalese bevolking en cultuur. Er zijn een hoop wijze levenslessen te vinden in deze cultuur en inspirerende bevolking, waar wij als Westerlingen nog veel van kunnen leren. Vooral als het gaat om een gelukkig leven. 

Nepal is een land van uitersten. Toen ik begin dit jaar voor het eerst in Nepal kwam zag ik niet alleen prachtige natuur en intense kleuren, maar ook een hoop armoede en verval. En toch, wanneer je rondloopt in dit bijzondere land lijkt iedereen om je heen te lachen en dit geluk met je te willen delen. Hoe doen ze dat dan?

Eigen geluk

Eén van de redenen waarom Nepalezen zichzelf gelukkig prijzen, is omdat ze ervan overtuigd zijn dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk.

Jij bent de maker van jouw leven en daarbij dus in charge over je eigen geluk. Elke dag dat je opstaat, heb jij de keuze om je op het positieve of negatieve te focussen.

Focus je op het negatieve, dan ervaar je lijden. Dit lijden ontstaat ontstaat vanuit je geest en de gedachten die zich hier afspelen. Deze worden in het Boeddhisme de three poisons genoemd: onwetendheid, gehechtheid en afkeer, en worden gezien als de oorzaak van lijden.

Gelukkig is onze geest flexibel en te trainen. Volgens het Boeddhisme is onze geest in de basis namelijk zuiver, vredig en tevreden. Door te oefenen (bijvoorbeeld door middel van dankbaarheid- en ademhalingsoefeningen) kunnen we deze 3 vergiften verwerpen, terugkomen bij onze basis en zo meer wijsheid, liefde en geluk ervaren.

Zelf een dankbaarheidsoefening proberen? Bedrock’s Thuis Retraite: een positieve schrijf- en dankbaarheidsoefening

Dankbaarheid

Een andere redenen waarom de Nepalezen zichzelf als gelukkig omschrijven, is omdat ze dagelijks oefenen in dankbaarheid. Dit doen ze onder andere door middel van meditatie, bijvoorbeeld met de Precious Human Life meditatie.

Met Precious Human Life wordt bedoeld dat wij onszelf gelukkig mogen prijzen dat we in dit leven zijn gekomen als mens (volgens de leer van de reïncarnatie) en we dus de eigenschap hebben om zelf keuzes te maken. Dankzij ons menselijk brein hebben we de keuze om onszelf te ontwikkelen, analyseren en leren te begrijpen.

Compassie

Wat de Nepalese cultuur ook zo bijzonder maakt, is dat hindoes en boeddhisten hier vreedzaam naast elkaar leven en zelfs mixen met elkaar.

Dit duidt op de vredelievende mindset die Nepalezen van nature lijken te hebben. Ondanks de verschillen heerst er een harmonieuze sfeer en hebben beide filosofieën veel compassie voor elkaar.

Compassie is een belangrijk principe in Nepal en wordt vooral in het Boeddhisme onderwezen, wederom door meditatie. Door meer compassie en vriendelijkheid te tonen laat je meer geluk toe in je leven.

Je leert situaties te accepteren zoals ze zijn en leert begrip te hebben voor jezelf en anderen, inclusief alle emoties en onvolmaaktheden.

Vertragen

Wil je iets voor elkaar krijgen in Nepal? Neem daar maar een uurtje extra voor op in je planning. Iedereen in Nepal volgt een eigen tempo en luistert daarbij naar zijn of haar eigen gevoel.

Of het nou gaat om het aannemen van een yogahouding, een trekking in de prachtige natuur of zelfs het oversteken van een straat: alles gaat hier op z’n eigen tijd en dat betekent rustig aan.

En dat is goed, want door te vragen is er meer ruimte om in contact te komen met je lichaam en geest en echt verbinding te maken met wat jíj wilt.

Daarnaast heb je meer tijd om te genieten van het proces en van de wereld om je heen. Rustig aan doen kan dus ook leiden tot meer geluk in het leven!

Ook interessant: Voldoende rust nemen is zó belangrijk (en dit is waarom)

Je kan het leven niet plannen

Een uurtje extra toevoegen aan je planning? Misschien is het beter om de planning helemaal te vergeten. In Nepal gaat namelijk niets zoals gepland en hoezeer dat ook tegen onze westerse mentaliteit ingaat, het levert vaak een hele hoop mooie extra’s op.

Een wegversperring op straat? Dat zorgt misschien voor 3 uur vertraging maar ook voor mooie gesprekken met onbekenden of een uitnodiging om ergens op de thee te komen. En het zijn dit soort ervaringen die zorgen voor een onvergetelijke gebeurtenis en grote lach op je gezicht.

We kunnen soms allemaal wel een beetje extra geluk gebruiken dus mocht het even tegenzitten, denk dan aan die wijze Nepalezen!

Meer leren van andere culturen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️