Ruth Van de Steene
Ruth Van de Steene Mind 31 mei 2017

Een pleidooi voor zachtheid en waarom dat niets met zwakte te maken heeft

We leven in een maatschappij waar zachtheid soms een synoniem lijkt te zijn voor zwakte. Er is geen ruimte voor falen, depressie en twijfels. Dat angstzweet hou je maar beter goed verborgen voor de buitenwereld. Nochtans is zachtheid voor onze kleine kanten nu net wat we zo hard nodig hebben.

Ex-One Directioner Zayn Malik heeft als soloartiest al een paar keer een optreden afgelast. De reden? Extreme anxiety. Een andere zanger, de rapper Kid Cudi, heeft zich al eens laten opnemen voor depressie en zelfmoordgedachten. Beiden hebben zich uitgebreid bij hun fans verontschuldigd.

Dan denk ik: laat hen mens zijn.

En ook: zo dapper, dat ze eerlijk durven zijn over waar ze mee worstelen.

Mag het even, worstelen? Mag het zijn?

Het is niet zoals stof, iets dat je vlug onder het tapijt schuift en weg is het. Als je de problemen in je hoofd onder het tapijt schuift, zal je er over blijven struikelen.

Iedereen komt zichzelf weleens tegen, ook de groten der aarde

En daarbij, niet alles hoeft zo nodig overwonnen te worden. Sommige dingen mogen gewoon zijn. Als je de strijd aangaat met aspecten van jezelf die deel uitmaken van wie je bent, dan kun je daaraan ten onder gaan.

Sommigen worden boos, als hun idool ook maar een mens blijkt te zijn. “Ja maar, en mijn concert dan?” En “Zou hij niet wat overdrijven?”

Wat een vreemde reflex, zeker omdat zovelen onder ons telkens een beetje stierven als we vroeger een spreekbeurt moesten geven, of nog steeds als grote mens, tijdens een presentatie. Wat moet dat dan wel zijn, met een publiek en een druk die beide duizendmaal groter zijn?

Die angst gaat trouwens hand in hand met de gevoeligheid die de bron is van creativiteit en de reden waarom we zoveel houden van artiesten. Het is een pakketje, dat je niet zomaar kan opsplitsen.

[pullquote]Dus ik pleit ervoor, dat we elkaar mens laten zijn[/pullquote]

We hebben in ons leven veel vormen van feedback en ondersteuning nodig. Verschillende mensen helpen ons op weg. Er zijn zij die ons aanmoedigen om door te gaan op momenten dat we de kracht niet meer in onzelf vinden. Er zijn degenen die ons niet zien, maar hun eigen verlangens op ons projecteren. Het is dan bijna altijd een goed idee om exact het omgekeerde te doen van wat ze aanraden. En dan zijn er ook nog zij aan wie we heel graag willen bewijzen dat we het wel kunnen. Maar vaak vergeten we in dat rijtje ook: zij die zacht zijn. Voor wie zijn genoeg is. Voor wie je niet eerst vijf dingen moet afvinken op je to do list.

Zachtheid. Daar hebben we met z’n allen, denk ik, heel erg behoefte aan.

Meer lezen

Hoe empathie de wereld kan veranderen.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Een pleidooi voor zachtheid en waarom dat niets met zwakte te maken heeft
Sluiten