Josje Smeets
Josje Smeets Psyche 25 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Maakt geld eigenlijk gelukkig? Een gelukspsycholoog vertelt

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen geluk en geld. De één zweert erbij dat je zonder geld heel ongelukkig kan zijn en het dus gelukkiger maakt. Een ander zegt weer juist dat geld helemaal geen verband heeft met true happiness. Gelukspsycholoog Josje Smeets denkt dat de waarheid ergens in het midden ligt.

De meeste onderzoeken zeggen namelijk dat geld gelukkig maakt totdat je 2 keer een modaal inkomen verdient. Daarboven maakt meer salaris niet gelukkiger.

Onderzoek: 2 keer boven modaal inkomen niet gelukkiger

Geld voorziet ons in onze basisbehoeftes. We kunnen pas fijn leven als we voldoende voedsel kunnen kopen, een dak boven ons hoofd hebben en we ons kunnen verplaatsen. Dat is logisch.

Mensen met een modaal inkomen hebben dit allemaal en zelfs nog wel iets meer dan dat. Toch blijkt dat ook iets extra’s, zoals de luxe om op vakantie te gaan, het kopen van leuke cadeaus voor een ander of een goed werkende laptop, kan bijdragen aan je geluk.

Luister ook: Luister nú naar de gloednieuwe podcastserie over een bewust leven: Bedrock Talks

Zolang dit extra’s iets toevoegt, maakt het gelukkiger. Een vakantie brengt je rust en genot, het geven van een cadeau dankbaarheid een laptop vooral veel gemak. Heb je zoveel geld, dat je alleen nog zaken kunt vervangen, maar niet langer kunt toevoegen, dan vervalt het principe van ‘hoe meer geld, des te meer geluk’.

Meer inkomen, meer uitgaven

Mensen die meer dan 2 keer modaal verdienen, zeg 3 keer modaal, kunnen net zo goed op vakantie, maar zij kiezen wellicht voor vakanties verder weg en een tikkeltje luxer. Zij kiezen voor een grotere auto, luxere cadeaus en een nieuwere type laptop. Dit voegt niet per se extra toe in gemak, dankbaarheid en comfort, het is enkel mooier of nieuwer. En juist dit laatste maakt niet substantieel gelukkiger.

Vind je vast ook leuk: Hoe een halt toeroepen aan steeds maar meer willen? Gelukspsycholoog Josje geeft tips

Het lijkt heel even zo: ‘kijk mij eens met mijn nieuwe Prada tas’, maar iets nieuws went heel snel. Deze wet van gewenning aan positieve dingen noemen we ‘hedonische adaptatie’. Je lijkt dus heel even gelukkiger, maar al heel snel zak je terug naar je ‘base level of happiness’.

Lange termijn geluk

Wat blijkt? We worden veel blijer van aardse zaken, zoals naar buiten gaan, samen zijn of het helpen van een ander. Bij deze zaken komen pas échte positieve en tevreden gevoelens naar boven drijven, die nog eens lang blijven aanhouden ook. Zaken als deze dragen dan ook enorm bij aan ons lange termijn geluk. Het kopen van meer spullen met meer geld zorgt slechts voor geluk over de korte termijn.

Dus of geld gelukkig maakt? Zolang het écht iets extra’s kan toevoegen aan jouw basisbehoeften, dan ja. Zorgt geld alleen maar voor ‘meer, beter, hoger’, dan is je geluk slechts van korte duur.

Liever arm en gelukkig, dan een bozige oom Dagobert. Toch?

Meer geluktips van Josje?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️