Margje Hoogland
Margje Hoogland Werk 14 jan 2022
Leestijd: 6 minuten

Locatie-onafhankelijk werken wordt steeds populairder: zo doe je het

Net nadat ik klaar was met mijn studie hoorde ik voor het eerst van locatie-onafhankelijk werken. Dat leek me toen nog een droom die maar moeilijk haalbaar zou zijn. Inmiddels ben ik er achter dat dat wel wat meevalt, al helemaal omdat het steeds populairder wordt. Mede door het thuiswerken nam het een vogelvlucht. Maar dat locatie-onafhankelijk werken, hoe doe je dat nu eigenlijk?

Nou, dat kan dus op heel veel manieren.

Eigen bedrijf of niet?

Locatie-onafhankelijk werken lijkt misschien iets dat je alleen kunt doen als je een eigen bedrijf hebt of freelancer bent. Natuurlijk is dat heel makkelijk, want jij bent de baas en bepaalt je eigen regels.

Toch kun je ook locatie-onafhankelijk werken als je niet eigen baas bent. Al voordat de corona crisis begon, mocht ik van mijn werkgever vanuit mijn camperbusje werken in Portugal. Bij een andere werkgever deed ik dat vanuit Zweden.

Lees ook: Bedrijven zouden hun werknemers meer moeten laten reizen en wel om deze reden

Nu zijn dit twee bedrijven in de reisbranche, maar ik hoor ook steeds vaker dat dit bij andere bedrijven ook kan. Veel vinden het zelfs een heel tof idee. Door de coronacrisis zijn veel managers in gaan zien dat je werk niet per se op kantoor moet worden gedaan.

Ben je geen freelancer en zou je het ook graag willen proberen? Ga dan gewoon het gesprek met je manager aan. De mijne zat met tranen in zijn ogen omdat hij het zo’n mooi idee vond.

Als een digital nomad de wereld over

Bij locatie-onafhankelijk werken dacht ik eerst vooral aan digital nomads die de hele wereld over vliegen om vanuit de meest tropische plekken aan het werk te gaan. Momenteel is dat natuurlijk wat minder, maar toch is dit nog steeds heel populair.

Een aantal plekken die heel populair zijn om als digital nomad naartoe te gaan, zijn Bali, Cancun in Mexico, Medellin in Colombia en Phuket in Thailand. Hier vind je coworking spaces waar je aan het werk kunt en andere digital nomads ontmoet.

Je hebt als digital nomad eigenlijk niet zoveel nodig. Een ticket, een goede slaapplek en een plek om te werken zijn genoeg. Voor sommige landen heb je ook een visum nodig, maar omdat je gewoon voor je Nederlandse bedrijf werkt heb je aan een toeristenvisum genoeg. Er zijn ook steeds meer landen met ‘digital nomad visas’ voor als je langer wil blijven.

“Hoe ik met remote werken vrijheid voor mezelf creëerde”

Wil je vooraf alvast wat informatie hebben over je bestemming of in contact komen met andere digital nomads? Dan zijn er veel Facebookgroepen om met andere nomaden in contact te komen. Plaats gewoon een oproepje en je krijgt zeker weten leuke reacties van mensen die je graag verder helpen.

Als laatste is het natuurlijk wel fijn om een goede balans te hebben tussen werk en privé. Je bent niet alleen dat vliegtuig ingestapt om de hele tijd te werken. Je wil ook wat van je bestemming zien.

Maak bijvoorbeeld een planning waarin je ‘s ochtends vroeg opstaat om te werken, zodat je ‘s middags tijd hebt om op ontdekking te gaan. Let daarbij wel op een verschil in tijd voor je meetings.

Een tijdje wonen in een digital nomad hub

Je kunt er ook voor kiezen om een tijdje te gaan wonen in een echte digital nomad hub. Een populaire hub in Europa is Lissabon. Er zijn heel wat digital nomads die voor een half jaar of een jaar daar een appartement huren en vanuit daar hun werk gaan doen.

Periode remote werken? Met Sweet Spot woon, werk én ontwikkel je jezelf in Barcelona

Het leuke dan is dat je echt een tijdje ergens woont en de stad beter leert kennen. Ook kom je in contact met andere digital nomads die hetzelfde doen. Handig voor je netwerk en als je eens iemand zoekt om mee samen te werken.

Waarom een stad als Lissabon zo populair is onder de digital nomads? Lissabon heeft het hoogst aantal zonuren van hoofdsteden in Europa, het leven is er niet heel duur, je kunt in de buurt gaan surfen, er zijn steeds meer voorzieningen en het is gewoon een heel mooie stad.

Lees ook: Burn-outs voorkomen door remote te werken? Deze psycholoog is positief

Werken vanuit je camper

Er zijn ook een heleboel mensen die, net als ik, locatie-onafhankelijk werken vanuit hun eigen camper. Vooral door corona kiezen steeds meer mensen voor vanlife. Ondanks steeds wisselende restricties kun je in Europa nog best veel doen en mocht alles toch weer op slot gaan, dan rijd je gewoon zelf naar huis.

Maar dat is niet het enige waarom mensen kiezen voor vanlife. Voor mij staat het gelijk aan enorme vrijheid. Je rijdt gewoon daarheen waar je zin in hebt, hebt al je spullen bij je en kunt op de mooiste plekken overnachten.

Voor het werken zelf heb je heel weinig nodig – oké, je moet natuurlijk een camper hebben, maar binnen Europa kun je gewoon vrij op reis. Ik hoef dan alleen de bijrijdersstoel om te draaien, de tafel op te zetten en mijn laptop open te klappen en ik kan aan de slag.

https://www.bedrock.nl/remote-werken-corona/

Internet heb ik via een hotspot op mijn telefoon. Als je niet langer dan vier maanden weg bent, kan dit gewoon op je Nederlandse simkaart. Anders kun je in ieder land een lokale simkaart kopen.

Wil je andere vanlifers ontmoeten? Er zijn verschillende Facebookgroepen en ook op Instagram delen veel mensen over hun leven on the road.

Locatie-onafhankelijk werken in Nederland

Voor locatie-onafhankelijk werken hoef je natuurlijk helemaal niet de grens over, het kan ook gewoon in Nederland. Het grote voordeel is dat je er niet ver voor hoeft te reizen. Daardoor kan het altijd – en is het beter voor het milieu.

Je kunt bijvoorbeeld een mooie huisje in de natuur boeken en vanuit daar je werk doen. Super fijn als je even aan de stad wil ontsnappen en de verandering van omgeving, doet wonderen voor je creativiteit.

Lees ook: Waarom de ideale baan 0 vakantiedagen heeft

Heb je zin om een andere stad te ontdekken? Dat kan natuurlijk ook gewoon. Boek een appartement in een andere stad, ga ‘s ochtends lekker aan de slag en ga ‘s middags de stad in.

Met de camper kan dit trouwens ook gewoon. Af en toe rijd ik met de bus naar het strand of naar een mooi kampeerterrein in de natuur. En dan ga ik gewoon aan het werk.

Uitschrijven uit Nederland?

Als je voor langere tijd locatie-onafhankelijk wil werken vanuit het buitenland is het goed om je even te verdiepen in het uitschrijven uit Nederland. Vaak is het niet nodig, al helemaal niet als je op een adres in Nederland ingeschreven kunt blijven staan.

Ben je van plan om jaren weg te blijven, dan is het handig om hier meer informatie over in te winnen. Vooral wanneer je een eigen bedrijf hebt, is het goed om te doen. Het zou zonde zijn als je belastingtechnisch in de problemen komt en veel geld moet betalen. Het kan dan voordelig zijn om te kiezen voor een e-residency in Estland.

Meer handig info vind je in het boek ‘Digital Nomads’ van Esther Jacobs.

Vind je het nog spannend om locatie-onafhankelijk te werken? Heel begrijpelijk, maar zoals zo vaak geldt: doe het gewoon! Je gaat er geen spijt van krijgen en anders ben je maar een ticket verwijderd van huis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️