Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 17 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

Voila! Een lijst met duurzame BEDROCK-approved cadeautips

Oké oké. Eigenlijk moeten we elkaar geen (fysieke) cadeaus meer geven, want we hebben allemaal al genoeg spullen. En we willen de consumptiemaatschappij ook niet stimuleren, maar als je dan tóch iets wilt kopen, koop dan iets duurzaams, waarvan de planeet niet zo beschadigt. We geven vijf duurzame cadeautips, goedgekeurd door de BEDROCK-redactie.

Zo maak je niet alleen jouw familie, vrienden of partner blij, maar draag je ook bij aan een betere wereld.

Traditiegetrouw

December is cadeaumaand. Deze traditie heeft verschillende oorsprongen, maar een populaire theorie is dat het teruggaat naar het Bijbelse verhaal van de drie wijzen, die geschenken geven aan de pasgeboren Jezus.

Een ander verhaal is van een een bisschop, die in 343 na Christus zijn erfenis aan de armen schonk en het idee opriep om tijdens de feestdagen geschenken te geven aan degenen die in zijn stad woonden. Toen hij stierf, bleef het idee om cadeaus te geven in december hangen.

Als blijk van waardering

Zijn nalatenschap is de kerstman geworden en sindsdien hebben mensen over de hele wereld de traditie overgenomen om elkaar cadeaus te geven als een teken van liefde, vrijgevigheid en vreugde tijdens de feestdagen.

Ook is het vaak een blijk van waardering. Zo schenken veel mensen cadeaus aan degenen die hun gedurende het jaar hebben geholpen. Bijvoorbeeld door hun kind naar school te sturen met een doos chocola om aan hun favoriete leraar te geven.

5 duurzame cadeautips

Het geven van cadeaus zit dus nogal verweven in ons leven. Nu maakten we al de Grote Groene Cadeaugids voor de feestdagen, gaven we cadeautips voor meer biodiversiteit en creëerden we een lijstje met selfcare cadeaus.

Maar ben je nou nog op zoek naar een leuk en duurzaam en/of ethisch verantwoord cadeau voor je vader, zus, vriend of vriendin (of wie dan ook) en wil je een paar concrete voorbeelden? Lees dan even verder.

1. De repareerbare koptelefoon

Leuk voor je partner?

De makers van de Fairphone (de meest duurzame smartphone ooit) hebben nu een ook draadloze, repareerbare koptelefoon gelanceerd: de Fairbuds XL. Onder andere de earpads, hoofdband en batterij van de koptelefoons kunnen worden vervangen en gerepareerd.

De modulaire koptelefoons (€ 249 per stuk) zijn daarnaast ontworpen met eerlijke en gerecyclede materialen en een batterij die lang meegaat. Zo gaat deze koptelefoon veel langer mee en behoort deze tot de meest duurzaam ontworpen koptelefoons op de markt.

2. De betekenisvolle sokken

Leuk voor je (schoon)vader?

Een typisch cadeau voor onder de boom: sokken. Zeker voor vaders, die alles al hebben en het liefst praktische cadeaus ontvangen. Dit jaar biedt Bristol een simpele maar betekenisvolle optie, namelijk een sokkenlijn, waarvan een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan het Nationaal Fonds Kinderhulp.

Deze zogenaamde In My Shoes-sokken (€ 4,99 per paar) zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren voor mannen, vrouwen en kinderen en overstijgen het label van een gewoon cadeau. Hiermee draag je bij aan het verspreiden van impact en bewustwording, waardoor de feestdagen voor Nederlandse kinderen in armoede een beetje lichter worden.

Om nog even voor te borduren op sokken, heb jij al knalrode sokken in loafers gespot? Wij wel en nu willen we dit zelf ook. Het is namelijk stijlvol, comfy, warm en kerstig. Kijk maar even:

Deze kasjmier sokken van GOBI cashmere (€70) zijn een mooi cadeau om met kerst onder de boom te leggen en sokken heb je nodig. Punt.

Rode sokken
GOBI cashmere

3. De hartverwarmende theeselectie

Leuk voor je oma of opa?

De feestdagen gaan ook over herinneringen maken, momenten van delen en samenzijn en het ervaren van verbondenheid. Samen thee drinken is bij uitstek de manier om dat te doen.

Pukka brengt zoals ieder jaar rond de feestdagen selectieboxen (€ 24,99 per stuk) uit, met negen verschillende populaire melanges. Zo is er de Hero Selectiebox, die vooral hartverwarmend is en de Relax Selectiebox met kruidenthee die vooral ontspannend werkt.

4. Het alcoholvrije alternatief

Leuk voor een vriend of vriendin?

Veel mensen zien Dry January als een kans om hun alcoholgewoonten te heroverwegen en hun gezondheid te verbeteren. Om mensen te stimuleren te stoppen met drinken of mee te doen met Dry January, biedt World of Nix een hoogwaardig alternatief.

Alcoholvrije dranken kunnen namelijk niet alleen gezonder, maar ook hartstikke lekker zijn. Een goed cadeau voor de bewuste (niet-)drinker: de ALT Organic Rosé (€ 10,99 per fles) of Chardonnay. Deze chardonnay won zelfs een zilveren medaille bij de IWSC 2022 (International Wine & Spirits Competition).

5. De duurzame bloemenbieb

Leuk voor je (schoon)moeder?

Geef in plaats van een vers bloemetje een abonnement op de kunstbloemen-bibliotheek van Reflower. Dat scheelt een hoop CO2-uitstoot én afval, want kunstbloemen blijven gemiddeld 10 jaar goed (in plaats van 10 dagen). Daarmee wordt bijgedragen aan een circulaire economie.

Hoe het werkt? Je kiest een vaas met prachtige, natuurgetrouwe bloemen uit (vanaf € 20 euro per maand) en mag zo vaak wisselen als je wilt. Zo heeft je schoonmoeder (of wie dan ook) altijd mooie bloemen staan, zonder dat het ooit saai wordt.

5 x tips om ervaringen cadeau te geven (in plaats van spullen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️