Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 18 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Tijdschaarste ervaren we allemaal, thuiswerken zorgt voor meer tijd in jouw dag

Iedereen herkent wel het gevoel van ‘altijd te weinig tijd’ hebben. De dagelijkse drukte, verschillende werkverplichtingen en sociale verantwoordelijkheden lijken moeilijk te combineren met een gebalanceerd leven. Thuiswerken kan dan een oplossing zijn! Het biedt niet alleen de vrijheid om je eigen tempo te bepalen, maar het kan ook leiden tot een aanzienlijke verhoging van jouw productiviteit.

“Ik vind het eigenlijk gek dat we na ‘Corona’ minder gebruik lijken te maken van thuiswerken. Steeds meer organisaties roepen hun medewerkers op om terug te keren naar kantoor, omdat ‘het’ daar allemaal moet gebeuren. Thuiswerken wordt ineens als lastig ervaren en jeuktermen zoals ‘snel schakelen‘, ‘kantoorenergie’ en ‘een teamgevoel creëren’ worden door managers gebruikt om dit te rechtvaardigen”, deelt Björn Deusings, Time Management expert met BEDROCK.

Een pleidooi voor thuiswerken

“Terwijl thuiswerken (en remote werken) juist veel voordelen heeft! Niet alleen tijdens de pandemie natuurlijk. Toen konden we nergens heen en hadden we een opgesloten gevoel. Oh, en had je kinderen, dan moest je bijspringen als schoolmeester of -juf, waardoor werk vaak naar de avond werd verschoven. Voeg daar het gebrek aan ontspanning aan toe omdat alles gesloten was en je hebt een kant-en-klaar recept voor stress.

Want wat we deden tijdens die periode was overleven, niet écht thuiswerken in de zin van ‘Het Nieuwe Werken‘ of ‘plaats- en tijdsonafhankelijk werken’. Bij deze benadering staat de gedachte centraal dat je de plek en het tijdstip kunt kiezen die het beste aansluit bij de aard van de taak die je gaat uitvoeren en dit heeft een aantal grote voordelen”, deelt Deusings.

1. Zelf je ritme bepalen

In plaats van vast te zitten aan een vast schema op kantoor, kun je nu je werkdag aanpassen. Dat betekent dat je je piekmomenten van energie en creativiteit kunt benutten en op hetzelfde moment rust kunt nemen wanneer je merkt dat je energielevel daalt. Dit zorgt vaak voor meer werkplezier, wat op zijn beurt bijdraagt aan een productievere werkdag.

2. Betere focus en concentratie

Een ander voordeel van thuiswerken is de mogelijkheid om je te concentreren zonder de constante stroom van afleiding op kantoor. Collega’s die langskomen voor een praatje (“Hé, heb je even?”), telefoongesprekken die onnodig lang duren, of luide kantoorgeluiden – deze afleidingen verminderen allemaal de focus op het werk en kosten enorm veel mentale energie.

Thuiswerken of remote werken biedt dan een rustige en gecontroleerde omgeving waarin je je volledig kunt concentreren op je taken. Dit bevordert niet alleen een diepere focus, maar stelt je ook in staat om efficiënter te werken, waardoor je meer gedaan krijgt in minder tijd.

3. Flexibele plannen

Het vermogen om je werkomgeving aan te passen aan jouw behoeften en voorkeuren, in plaats van vast te zitten aan een kantooromgeving, opent de deur naar een efficiëntere planning. Je kunt pauzes nemen wanneer dat nodig is, een wandeling maken om je gedachten op te frissen en zelfs taken op te splitsen in kleinere stukjes om ze beter behapbaar te maken. Dit leidt tot een verbeterde effectiviteit in het gebruik van je tijd.

4. Gezondere werk/privé-balans

Het flexibele karakter van thuiswerken maakt het namelijk eenvoudiger om werk en persoonlijke verantwoordelijkheden in evenwicht te houden; denk aan een wasje draaien tussen een meeting door of een blokje om met de hond.

Je kunt als ware je werkdag afstemmen op de behoeften van je gezin, hobby’s of persoonlijke ontwikkeling, waardoor je niet alleen productiever bent op professioneel gebied, maar ook een gevoel van voldoening en evenwicht in je leven ervaart!

Thuiswerken vermindert tijdsdruk

“Ik vind thuiswerken een fantastische oplossing voor wanneer je tijdsdruk ervaart. Door je in staat te stellen om je eigen ritme te bepalen, de concentratie te verhogen, afleiding door collega’s te verminderen én een betere planning te hanteren, kan thuiswerken (of remote werken) een aanzienlijke verbetering betekenen in je dagelijkse productiviteit”, eindigt Björn Deusings, Time Management expert, zijn betoog.

The Nine – dé manier om jouw persoonlijke purpose te vinden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️