Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 10 dec 2023
Leestijd: 6 minuten

The Nine – dé manier om jouw persoonlijke purpose te vinden

In de zoektocht naar jezelf en jouw doel in het leven, kun je terechtkomen in een wirwar aan zelfontdekkingstools, zoals astrologie, Ayurveda en Human Design. Misschien dat je ook wel eens gehoord hebt van het Enneagram. Dit oude persoonlijkheidsmodel is als een schatkaart die leidt naar jouw diepste verlangens en helpt bij het vinden van jouw persoonlijke purpose.

Erica Malenstein, die al jaren voor bedrijven werkt als trainer in onbewuste drijfveren, nam het authentieke Enneagram als basis en creëerde daarmee negen purpose designs: the Nine.

Onderzoeken wie je bent

Als je het laatste seizoen van B&B Vol Liefde hebt gekeken, dan weet je dat je volgens deelnemer Joy ‘in lijn met je purpose moet leven’. Veel kijkers vonden het ‘gezwets in de ruimte’ en de vraag was natuurlijk of hij zelf wel wist waar hij het over had.

Nu mag je van Joy vinden wat je wilt, maar het hebben van een purpose, oftewel een ultiem levensdoel, is wel degelijk van belang. Door middel van zelfonderzoek kun je erachter komen wie je werkelijk bent, voorbij de oppervlakkige lagen van dagelijkse interacties.

Gebaseerd op het Enneagram

Om te kunnen zien en begrijpen wat jouw persoonlijke natuur is, heeft Erica negen purpose designs ontwikkeld. Eén daarvan gaat over jou. Het toont de drijfveren die je van binnenuit aansturen, de kleuren die je aan de wereld geeft en jouw unieke purpose.

Erica heeft dezelfde cijfers aangehouden als uit het Enneagram. In plaats van er labels op te plakken, zoals type 1: De Perfectionist en type 2: De Helper, heeft ze een bredere omschrijving gemaakt van de persoonlijkheidstypes, omdat ze mensen liever niet in hokjes plaatst.

Negen purpose designs

The Nine geeft een aardig inzicht in hoe onze persoonlijkheid (onze wezenlijke natuur, ons karakter) is geprogrammeerd. Het laat zien wat je intrinsieke motivaties zijn, welke weerstanden die met zich mee brengen en hoe je hier tussen kunt balanceren.

Dit zijn de unieke verschillende persoonlijkheidstypes van the Nine:

Purpose design 1: Je streeft naar perfectie. Je bent graag verantwoordelijk en wil het liefst blijven verbeteren op basis van je persoonlijke normen. Je vindt het moeilijk om je neer te leggen bij fouten en verantwoordelijkheid na te laten. De balans vind je door jezelf in je kritische houding te beheersen.

Purpose design 2: Je wil het verschil maken. Je bent altijd empathisch en wil het liefst nodig zijn en essentieel bijdragen aan het geluk van anderen. Je vindt het moeilijk om tekort te schieten en je eigen tekorten aandacht te geven. De balans vind je door beschikbaar te blijven voor het hoognodige.

Purpose design 3: Je wil succesvol zijn. Je bent altijd een echte doener en je wil het liefst zorgen dat dingen lukken en veel regelen in een vlot tempo. Je vindt het moeilijk om richtingloos te zijn en stil te staan bij diepere emoties. De balans vind je door vooral door te gaan en altijd weer nieuwe haakjes te vinden om aan vast te houden.

Purpose design 4: Je wil authentiek zijn. Je bent altijd echt jezelf en je gaat het liefst op zoek naar echtheid en erkenning van wie we in essentie zijn. Je vindt het moeilijk om op te gaan in de mainstream en om je afgewezen te voelen. De balans vind je door je anders te voelen dan anderen.

8 vragen die je jezelf wilt stellen om je passie te vinden

Purpose design 5: Je wil de wereld volledig begrijpen. Je bent altijd onafhankelijk en je wil het liefst waarnemen, analyseren, objectiveren en vooruitbrengen. Je vindt het moeilijk om subjectief te zijn en afhankelijk te zijn van individuele meningen van anderen. De balans vind je door bedenktijd te nemen om alle informatie te rangschikken.

Purpose design 6: Je wil zekerheid hebben. Je bent altijd mentaal voorbereid en je wil het liefst loyaal zijn aan verwachtingen. Je vindt het moeilijk om onoplettend te zijn en verrast te worden door gevaar. De balans vind je door twijfels te verifiëren bij de mensen om je heen.

Purpose design 7: Je wil vrijheid hebben. Je bent altijd inventief en je wil het liefst nieuwe ontdekkingen doen en blijven groeien. Je vindt het moeilijk om teleurstelling te voelen of begrensd te worden. De balans vind je door nieuwe verbanden te leggen die inspireren.

Purpose design 8: Je wil in je kracht staan. Je bent altijd zelfredzaam en je wil het liefst met wilskracht, daadkracht en draagkracht alles aankunnen. Je vindt het moeilijk om toe te geven aan je zwakte en door onrecht benadeeld te worden. De balans vind je door alle invloed op jouw energie te managen.

Purpose design 9: Je wil in harmonie zijn. Je bent altijd in een flow en je wil het liefst samenhang creëren door het grotere belang als uitgangspunt te nemen. Je vindt het moeilijk als er onenigheid ontstaat en houdt er niet van om onder druk gezet te worden. De balans vind je door alle onrust te relativeren.

Welk type overheerst

Als je de omschrijvingen van deze negen designs leest, zul je misschien denken dat je niet één design bent, maar dat je jezelf herkent in meerdere designs. En dat kan. Net zoals je bij de Ayurveda bijvoorbeeld nooit alleen maar één Vata dosha bent, maar ook een beetje Pitta en Kapha.

Na een sessie met Erica zal ze jou kunnen vertellen welk design bij jou overheerst en welke talenten en drijfveren daarbij horen. Het zal je helpen om te herinneren wie je bent, wat jou motiveert en hoe je dit als uitgangspunt kunt gebruiken om te ontdekken wat jou uniek maakt.

Ontdek je purpose

The Nine gaat verder dan alleen het identificeren van je design. Het biedt ook inzicht in de diepere betekenis van purpose. Het is dus niet alleen de zoektocht naar een carrière of levensdoel, maar eerder het begrijpen van de essentie van wie je bent en hoe je verbonden bent met de wereld om je heen.

Wanneer je jouw purpose design begrijpt, krijg je een sleutel tot het ontgrendelen van jouw innerlijke schatkist van potentieel. Het geeft je niet alleen inzicht in jouw sterke punten, maar ook in de valkuilen die je kunt tegenkomen op jouw pad naar purpose.

The Nine praktisch toepassen

Nu vraag je je misschien af, hoe breng je deze kennis in de praktijk? Het antwoord ligt in betere zelfobservatie en groei. The Nine nodigt je uit om je bewust te worden van automatische reacties en patronen, waardoor je de vrijheid hebt om bewustere keuzes te maken.

Dus als je ooit het gevoel hebt gehad dat er meer is in het leven dan wat je momenteel ervaart, dan is the Nine misschien wel jouw kompas naar een diepere betekenis. Ontdek jouw design, omarm de reis naar zelfontdekking, en laat jouw purpose schijnen als een heldere ster aan de nachtelijke hemel.

Hoe kan je je leven meer betekenis geven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️