Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 28 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Een introductie aan Human Design

Wat zou het toch fijn zijn om een gebruiksaanwijzing van jezelf te hebben. Eentje waar in staat wat je talenten zijn, wat je valkuilen zijn, wat je vooral niet moet doen en wat juist wel. Human Design kan je deze inzichten geven. Net als bij astrologie gaat dit systeem ervan uit dat ieder mens een uniek ontwerp heeft, dat vanaf je geboorte vastligt. Als je deze gebruiksaanwijzing leert kennen, dan kan het je helpen om te leven zoals je bedoeld bent.

Human Design geeft inzicht in de manier waarop jij bent geprogrammeerd, wat jou uniek maakt als mens en wat het beste bij jou past. Hiermee helpt het je om de beste versie van jezelf te worden, namelijk: jezelf.

Mystieke download

Dit relatief nieuwe en onbekende systeem is in 1897 ontwikkeld op Ibiza door een Canadese man, die zich daarna Ra Uru Hu noemde. In een tijdsbestek van 8 dagen en nachten heeft hij alle informatie over dit systeem vanuit het universum ontvangen. Ra, die natuurkunde had gestudeerd, stond sceptisch tegenover alles wat naar mystiek rook. Hij wist zijn eigen sterrenbeeld niet eens!

Maar deze ervaring raakte hem in al zijn cellen. Waar hij voorheen naar eigen zeggen arrogant en egocentrisch was, voelde hij nu een diepe nederigheid tegenover deze intelligentie. Hij werkte de doorgekregen informatie uit, experimenteerde ermee en zo ontstond een systeem om de natuur van de mens te verklaren: Human Design.

Blauwdruk van jezelf

Het bijzondere aan dit systeem is dat het een combinatie is van genetische wetenschap en oude wijsheden, waaronder de I-Ching, astrologie, de Kaballah, het chakra model en andere fundamentele mystieke wijsheden. Daardoor is het erg compleet en lijkt het voor veel mensen te kloppen.

Holistisch leven, hoe doe je dat? Dit zijn de 5 zijnsniveaus

Human Design gaat uit van de blauwdruk die aanwezig was in jou op het moment dat je geboren bent, dus van je geboortedag, -tijd en -plaats. Daarnaast wordt er nóg een ‘geboorte-moment’ gebruikt: ongeveer 3 maanden vóór de fysieke geboorte.

Alle genetische informatie ligt dan vast, want dat is het moment waarop de ongeboren vrucht ‘af’ is. Dit moment zou je onbewuste kant weergeven (je design), het eigenlijke geboortemoment je bewuste kant (je persoonlijkheid).

4 verschillende types

Het belangrijkste gegeven in het Human Design profiel is het energie-type. Er zijn in totaal 4 types waar iedereen onder valt, namelijk de Generators, Projectors, Manifestors en Reflectors. Deze energietypes zeggen al veel over wie jij bent, hoe jouw energie werkt en hoe je op werkgebied in elkaar zit. Lees maar:

Generators (70 procent van de mensen)

Dit type weet wat goed voor ’m is door zijn of haar respons op situaties en personen. Die respons komt diep vanuit de buik en bestaat meestal uit instemmende dan wel afwijzende klanken als ‘mmm’ en ‘uh-uh’. Als Generators zelf dingen initiëren, komen ze meestal terecht in situaties die niet goed voor hen zijn. Daardoor kunnen ze gefrustreerd raken en weer afhaken, terwijl ze juist hun bevrediging halen uit toewijding.

Overheersend negatief gevoel: frustratie

Strategie: wachten met handelen totdat je zeker weet wat je respons is.

Zo maak je je levensstijl écht gezonder volgens een holistisch voedingscoach

Projectors (21 procent van de mensen)

Zijn geboren om anderen te begeleiden en bewust te maken van hun talenten, maar daartoe moeten ze wel eerst worden uitgenodigd. Zonder uitnodiging worden ze doorgaans afgewezen, hoe behulpzaam ze zich ook opstellen.

Overheersende negatieve emotie: verbittering

Strategie: voor de grote beslissingen in het leven is afwachten tot je wordt uitgenodigd het beste. Dit is het teken dat je wordt erkend en gewaardeerd.

De wetenschap achter emoties als liefdesverdriet en kippenvel

Manifestors (8 procent van de mensen)

Dit zijn de enige mensen die bedoeld zijn om onafhankelijk te handelen. Ze kunnen goed initiatieven nemen, anderen uitnodigen en direct actie ondernemen. Hun leven verloopt harmonieuzer als ze hun omgeving laten weten waar ze mee bezig zijn.

Overheersend negatief gevoel: woede

Strategie: anderen informeren over de acties die je gaat ondernemen en bedenken welke impact deze hebben.

Reflectors (1 procent van de mensen)

Deze mensen zijn op alle vlakken open en dus erg gevoelig voor beïnvloeding van buitenaf, waardoor het voor hen moeilijk kan zijn te begrijpen wie ze zélf zijn. Ze kunnen heel wijs worden wanneer ze hun openheid begrijpen en ermee om kunnen gaan.

Overheersende negatieve emotie: teleurstelling

Strategie: een hele cyclus van de maan afwachten (28 dagen) en in die tijd praten met en luisteren naar anderen en voelen wat dat doet alvorens grote beslissingen te nemen.

Deze choco-repen ondersteunen je menstruatiecyclus (ja, écht)

Persoonlijke handleiding

Daarnaast zijn er nog 9 centra in je fysieke systeem bepaalt (vergelijkbaar met de chakra’s die je hebt). Hiervan zijn sommigen ingekleurd en andere zijn open. Tenzij je een reflector bent, dan zijn alle centra in je profiel ongekleurd/open.

Het wel of niet ingekleurd zijn van centra bepaalt je type en dat is een belangrijke pilaar in het Human Design Systeem. Weet je welk type je bent, dan kun je die strategie gebruiken als een soort persoonlijke handleiding. Het credo luidt: leer je gebruiksaanwijzing kennen, geef je over aan je kwaliteiten, leg je neer bij wat je niet kunt en vind daarin bevrediging

Jouw profiel

Wil je erachter komen welk type jij bent? Zoek op mybodygraph.com je chart op met alle gegevens en ontdek je profiel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️