Margje Hoogland
Margje Hoogland Psyche 28 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

6 tips om als HSP’er de nieuwjaarsfeestjes te overleven

Als HSP’er heb ik altijd een beetje een haat-liefde verhouding met nieuwjaarsfeestjes. Stiekem verlang ik naar een knus avondje op de bank met een paar lieve vrienden om me heen. Toch kies ik vaak voor een knalfeestje. Deze avond moét tenslotte perfect zijn! Herkenbaar? Zó kun je als HSP’er toch genieten van de nieuwjaarsfeestjes.

Moet je na oud en nieuw ook nog naar allerlei nieuwjaarsborrels? Dan zijn deze tips ook goed toe te passen.

HSP en feestjes

Veel HSP’ers kunnen als een berg op zien tegen feestjes. Feestjes staan vaak gelijk aan luide muziek, alcohol, laat naar bed gaan en praten met mensen waar je niet zoveel mee hebt. Al die prikkels kun je niet zo makkelijk verwerken en zorgen ervoor dat je uitgeblust raakt.

10 manieren om erachter te komen of je een hoogsensitief persoon bent

Toch kun je als HSP’er ook genieten van een feestje. Als je goed in je vel zit, niet te veel negatieve prikkels binnen krijgt en met fijne mensen bent, wordt het voor jou ook een avond om nooit te vergeten. Toch overprikkeld? Ga dan even naar de wc om te ontprikkelen.

1.   Omring je met mensen waar je je goed bij voelt

Je herkent het vast wel, soms spreek je met een vriend af en daarna voel je je helemaal leeg. Dat wil je tijdens een nieuwjaarsfeestje natuurlijk voorkomen.

Niet omdat de avond per se perfect moet zijn, maar wel omdat het als HSP’er heel belangrijk is om mensen om je heen te hebben waar je je goed bij voelt en waar je jezelf kunt zijn. Trommel dus je beste vrienden op of omring je alleen met je allerbeste collega’s.

2.   Rust vooraf goed uit

Bij HSP’ers komen prikkels net even wat harder binnen dan mensen die niet HSP zijn. Het verwerken van die prikkels kost bakken energie. Zorg dus dat je niet al moe bent voor het feestje begint. Ga de dagen tussen kerst en oud en nieuw lekker vroeg naar bed en rust goed uit. Toch nog een beetje moe op de dag van het feestje? Doe ‘s middags even een dutje. Je kunt er dan de hele avond tegenaan!

3.   Trek kleding aan waarin je je goed voelt

Als HSP’er krijg je veel prikkels binnen van dingen die om je heen gebeuren. Zo klinkt lawaai luider en zijn geuren sterker. Maar dat is niet het enige waar je prikkels van krijgt. Ook een stofje dat niet lekker op je huid voelt, voelt verschrikkelijk irritant en kan veel energie opslurpen.

Overprikkeld en hoogsensitief? 5 tips om jezelf te beschermen tegen prikkels

Daarnaast is het ook niet fijn om kleren te dragen waar je je onzeker in voelt. Zo’n nieuwjaarsfeestje kan je al onzeker maken. Door kleding te dragen waarin je je mooi voelt, straal je dit ook uit en kun je zo’n feestje veel beter aan.

4.   Praat alleen met mensen die je echt leuk vindt

Ga je naar een feestje toe waar andere mensen zijn die jij ook kent? Voel je niet verplicht om met iedereen te praten. HSP’ers houden sowieso niet erg van small talk en met een vage bekende heb je vaak niet veel te bespreken. Kijk daarom goed met wie je wel wil praten en besteed daar je aandacht aan.

5.   Eet en drink alleen wat jij wil

Als HSP’er ben je gevoeliger voor alles – en ja, daar hoort ook alcohol bij. Wil je op het feestje niet te veel van drinken? Doe dat dan ook gewoon niet. Heb je allergieën? Laat dit eventueel vooraf aan de organisatie van het feest weten of neem zelf iets mee wat je sowieso mag eten.

Ja, je hersenen werken echt anders als je hoogsensitief bent (en dit is hoe)

Sowieso is het trouwens super fijn om zelf iets te eten mee te nemen. Soms is er op een borrel alleen iets wat te snacken. Daar heb je als HSP’er vaak helemaal niet genoeg aan. Voor je het weet ben je hangry of heb je buikpijn en dan is het feestje sowieso niet leuk meer. Door zelf iets te eten mee te nemen heb je altijd iets to the rescue.

6.   Vertrek wanneer jij wilt

Heb je toch een leuk feestje gehad, maar merk je op een gegeven moment dat het genoeg is geweest? Ga lekker naar huis. Ik ben al zo vaak toch blijven hangen omdat ik dacht dat anderen dat gezellig zouden vinden, maar eigenlijk word ik er dan niet gezelliger op. Het is dus veel beter om naar jezelf te luisteren.

Zo wordt dat nieuwjaarsfeestje ook voor jou een succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️