Good News: de Lidl in Ierland maakt menstruatieproducten gratis

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic聽en bijna identiteitsloos zijn聽zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop g贸ed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: de Ierse Lidl maakt menstruatieproducten gratis.聽

Lidl Ierland is naar eigen zeggen de eerste grote winkelketen die gratis menstruatieproducten gaat aanbieden. And we love it!

Menstruatiearmoede

Menstruatiearmoede komt voor wanneer wanneer meisjes of vrouwen niet in staat zijn om veilige en hygi毛nische menstruatieproducten aan te schaffen. Het is een probleem dat wereldwijd voorkomt, zo ook in Ierland.

Het is tijd om te stoppen met je schamen voor je ongesteldheid #Period

De helft van de Ierse meisjes tussen de 12 en 19 jaar zegt het lastig te vinden om menstruatieproducten te kunnen veroorloven. 1 op de 10 meisjes zegt zich zelfs gedwongen te voelen om een minder hygi毛nisch en minder prettig alternatief te gebruiken.

Coupon voor menstruatieproducten

Om deze menstruatiearmoede in Ierland te bestrijden, gaat Lidl Ierland vanaf 3 mei 2021 gratis maandverband en tampons weggeven. Hiervoor moeten vrouwen zich registreren via een app, waarop zij maandelijks een coupon krijgen om in te leveren tegen menstruatieproducten.

Ook zal de Ierse Lidl 茅茅n keer per kwartaal een donatie van menstruatieproducten doen aan de Simon Communities, liefdadigheidsinstellingen voor daklozen. Met deze donatie kunnen ook vrouwen die geen smartphone hebben de gratis maandverband en tampons van de Lidl gebruiken.

Menstruatiearmoede in Nederland

Ook in Nederland komt menstruatiearmoede voor. Volgens een onderzoek van Plan International heeft hier 9 procent van de vrouwen tussen de 12 en 25 jaar soms te weinig geld om menstruatieproducten te kunnen komen. Zij gebruiken dan soms een luier als maandverband of kiezen ervoor om helemaal niet te deur uit te gaan.

Good nieuws: de tamponbelasting verdwijnt in het Verenigd Koninkrijk

Het is verbazingwekkend dat dit soort verhalen voorkomen in een welvarend land als Nederland. Daarom zou het goed zijn als de Nederlandse Lidl (of anderen winkels) het voorbeeld van de Lidl in Ierland snel volgen. Of nog beter: alle menstruatieproducten gratis maken net zoals in Schotland.

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang d茅 gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
Good News: de Lidl in Ierland maakt menstruatieproducten gratis
Sluiten