Rosa Bertram
Rosa Bertram Werk 15 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom leuke collega’s hebben essentieel is voor je geluksniveau

Gemiddeld gezien spenderen we meer tijd op kantoor dan thuis en dus kunnen we van onze werkplek – inclusief die mensen die we daar tegenkomen – maar beter het beste maken, toch? Dat en nog meer redenen waarom het hebben van leuke collega’s essentieel is voor je geluksniveau!

Beter een goede buur dan een verre vriend, is een bekend Nederlands gezegde. En zo is het maar net en dat geldt natuur óók op de werkvloer. Dít is waarom het hebben van leuke collega’s belangrijk is voor een gelukkiger leven.

Leuke collega’s maken je gelukkiger

Waar we over het algemeen veel te zeggen hebben over ons eigen leven (of we daar ook altijd écht alles aan doen, even daar gelaten), hebben we dat in twee gevallen niet altijd: namelijk familie en collega’s. Hoe vaak vind je een collega nou écht leuk?

Die vervelende collega

Een leuke collega hebben, komt natuurlijk weleens voor, maar veel vaker vinden we ze medium leuk. Janneke die te veel zeurt of over haar kinderen praat, Jochem die ongepaste grapjes maakt of die ene collega waar je echt niets maar dan ook niets mee om over te praten hebt tijdens de lunch.

De werkvloer is een plek waar je samenkomt om te werken, dát is de gemene deler. Niet per se jullie interesses, hobby’s of normen en waarden.

Kortom: de kans dat je minder gemeen hebt met je collega dan een vriend(in) is dus groot. Des te fijner is het als jij wél een goede klikt hebt met je collega.

Het geluksgevoel tijdens de dag…

Gezien werk de plek is waar we gemiddeld gezien meer tijd doorbrengen dan thuis, kan het voor een wereld van verschil zorgen als jij fijne en leuke collega’s hebt.

Iemand met wie je niet alleen inhoudelijk kunt sparren over werkzaken, maar die ook een luisterend oor biedt of je soms nét de juiste objectieve vragen kunt stellen. Als buitenstaander hebben ze vaak een beter overzicht van jouw situatie dan jijzelf.

…neem je ‘s avonds mee naar huis

Het beïnvloedt jouw geluksgevoel gedurende de dag enorm. De energie die jij overdag op de werkvloer voelt, neem je uiteindelijk ook mee naar huis.

Draai het maar eens om: heb jij een stressvolle dag, waarin er veel van je werd gevraagd en je werd afgekat door je collega, dan is de kans groot dat je kapot en gefrustreerd naar huis gaat. De vibe op je werk beïnvloedt hoe jij je voelt aan het einde van de dag, maar jouw energie in verhouding tot je gezin, huisgenoten of lover óók.

Leuke collega’s zorgen voor motivatie als geen ander

Niemand kan je op businesslevel zoveel inspireren als je collega’s. Thuis en aan vrienden vertel je natuurlijk wel wat je doet, maar die zullen dat nooit zo goed kunnen begrijpen als je collega’s.

Als geen ander kunnen ze jou inspireren en motiveren om te groeien, te blijven bijleren en nieuwe kansen te zien. Jullie zijn letterlijk een team. Fijne collega’s hebben is dus goud waard en kan daadwerkelijk bijdragen aan jouw geluksgevoel. Niet alleen overdag, maar ook de rest van de week!

Heb jij al een favoriete office buddy? Dit is waarom het een goed idee is om vrienden te worden met je collega’s.

Waarom we vaak verliefd worden op een collega

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️