De grote lessen van de wijze natuurliefhebber én filosoof: David Thoreau
Tegenwoordig zijn er heel wat ‘good do’ers’ die zich volledig inzetten voor de bescherming van de planeet. Op social media volgen we dan ook maar al te graag accounts die bijzondere natuurberscherming projecten (hallo Leonardi DiCaprio!) delen en leren we graag van andere culturen over de connectie met de natuur. Maar wist je dat we ook ontzettend veel kunnen leren van natuurliefhebbers uit het verleden, zoals de bekende filosoof David Thoreau?
Deze auteur, poëet en filosoof (1817) is persoonlijk één van mijn favorieten helden als het gaat om vrijheid en onze relatie met de natuur. Hij schreef onder meer het wereld bekende boek Walden dat boordevol lessen staat over onze verhouding tot de natuur, onze zoektocht naar geluk en alles daar tussenin.
Natuurliefhebber David Thoreau
De natuurliefhebber dook voor het schrijven van het boek wel twee jaar een klein natuurhuisje in, en besloot zich bijzonder weinig aan te trekken van de maatschappij met al haar normen en gebruiken. In het huisje leefde hij afgezonderd in de natuur, en was daarom geheel zelfvoorzienend.
Leren van de Noren: leven in de buitenlucht met het heuse ‘Friliftsliv’
Thoreau besloot in plaats van zes dagen te werken, daar in het huisje op de hei, slechts één dag te werken en zes dagen vrij te zijn. Maar ook ontspullen, was voor de filosoof een groot thema.
Het zijn stuk voor stuk onderwerpen die vandaag de dag steeds vaker worden aangehaald: hoe effectief is onze werkweek nog? Hoe veel heb je nodig om gelukkig te zijn?
Hoog tijd om de belangrijkste lessen van Thoreau eens op te sommen:
1. Eenvoud, eenvoud, eenvoud
In zijn boek Walden schrijft Thoreau: ‘Eenvoud, eenvoud, eenvoud!’. De schrijver meende dat we ons beter bezig kunnen houden met een paar zaken en daar echt aandacht voor hebben, dan bezig te zijn met heel veel verschillende dingen en die dan maar half doen.
Het was dan ook niet voor niets dat Thoreau in een klein huisje woonde en aan het roer stond van de heuse Tiny House Movement, zoals de Groene Amsterdammer het zelfs benoemt. Hoe minder je hebt, hoe minder zorgen je je daar uiteindelijk om hoeft te maken.
2. Leef meer buiten
Als er iéts is wat Thoreau wel aan de mensheid wilde meegeven, was het wel: ga meer naar buiten. Volgens Thoreau zou je zelfs niet ongelukkig kunnen zijn als je buiten leeft. De natuur zorgt altijd voor een bepaald gevoel van thuiskomen, van ergens bijhoren en dat was precies de reden dat Thoreau niet vereenzaamde in zijn afgelegen hutje.
3. Neem de tijd om te leven
In de wereld waarin we tegenwoordig leven, hebben we vaker wel haast dan niet. Dat is eigenlijk best wel zonde, want door haast worden we gestresst en door stress worden we minder vrolijk, genieten we minder van het moment en worden we zelfs ziek.
De oplossing volgens Thoreau? Leef eens wat langzamer. Vervelen is juist ontzettend gezond voor de geest, alleen zijn we het als ‘saai’ gaan zien. Totaal onterecht dus, meent de filosoof. Neem liever eens de tijd!
4. Werk is ook niet alles
Al eerder schreef ik de column ‘Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)‘, waarin ik beschrijf dat er nog zoveel mooie andere dingen in het leven zijn dan enkel druk zijn met werk.
WOW: deze dieren worden met uitsterven bedreigd (óók in Nederland)
Het is één van dezelfde meningen die Thoreau maar al te graag verkondigde: werk niet te hard! We zijn zo druk met werken, dat we haast vergeten te leven. Natúúrlijk kan en mag werk een belangrijk onderdeel van je leven spelen, maar het is niet alles. Geluk komt uit eindelijk van binnenuit, niet vanuit externe factoren zoals de hoge functie die je bekleedt of de dure kleren die je van je hoge salaris kunt kopen.
De schrijver overleed dan al wel in 1862, maar zijn overtuigingen lijken relevanter dan óóit. De lessen over de zoektocht naar geluk en onze relatie met de natuur, steken we dus maar al te graag op van mister Thoreau!
De magie van reizen
Benieuwd wat je kan leren van reizen, hoe het je een bewuster mens kan maken en vooral: hoe het je helpt om jouw eigen leven bewuster en vrijer in te richten? Je leest het allemaal in het boek ‘De magie van reizen’ dat BEDROCK’s Rosa hierover schreef.