Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 1 apr 2023
Leestijd: 6 minuten

Hoe verhoog ik mijn libido?

Een laag libido is pas een probleem als jij of je partner dat zo ervaart. Wil je werken aan een hoger libido, dan kom je op je Google-tocht allerlei schijnoplossingen als het eten van oesters en Spaanse vlieg tegen. Wil je nou weten wat écht werkt als je je libido wil verhogen, zowel als persoon met penis en persoon met vagina, lees dan door.

Seks wordt door velen gezien als menselijke basisbehoefte, maar heb jij weleens iemand van z’n stokkie zien gaan na een maand geen seks? Niet echt hé. Toch kunnen jij (of je partner) een laag libido als problematisch ervaren.

Is dat bij jou het geval? Treur niet, wij zijn hier om u te redden van uw verlaagde seksdrive.

Waardoor wordt een laag libido veroorzaakt?

Tijdelijk minder zin hebben in seks is heel normaal. Je hebt ook niet iedere week zin in pasta pesto toch? Of in een halve marathon? Als je lager libido langere tijd aanhoudt, is het raadzaam om eerst de oplossing bij jezelf te onderzoeken, voordat je aan oplossingen kunt gaan werken.

Oorzaken die veel voorkomen zijn:

  • Stress en drukte
  • Moeheid
  • Weinig aandacht voor elkaar en voor jezelf
  • Onzekerheid over het lichaam
  • Een periode met hormonale veranderingen, zoals hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus, de overgang, een zwangerschap, het geven van borstvoeding, starten of stoppen met hormonale anticonceptie, het ondergaan van een gendertransitie en ga zo maar door
  • Angst voor zwangerschap of een soa
  • Geen rustige, fijne plek hebben, of bang zijn dat kinderen of anderen je horen
  • Ideeën over seks vanuit geloof, cultuur of opvoeding
  • Nare ervaringen met seks in het verleden
  • Ziekte of libido verlagend medicijngebruik
  • Relatieproblemen

Zowel mensen met een vagina als penismensen kunnen last hebben van een verminderd seksueel verlangen.

Wat kun je zelf doen om je libido te verhogen?

“Niet zeuren, zin maken” kopte een artikel in LINDA in 2003. Een decennium later betitelde ze haar boek “Dan maak je maar zin”, maar zo werkt het niet. Ten eerste maak je alleen zin, als je zin hebt om zin te maken. Snap je. Ten tweede, is het voor de lange termijn veel beter om de onderliggende oorzaak aan te pakken, dan een pleister te plakken door ‘het gewoon maar te doen’.

1. Onderzoek de oorzaak

Als je de oorzaak weet, is het makkelijker de verlaagde sexdrive aan te pakken. Voor de meer serieuze oorzaken, zoals een negatief zelfbeeld en overmatige stress, is het raadzaam om met je huisarts in gesprek te gaan.

2. Praat erover

Ga met je partner in gesprek over jouw, zijn, haar of hun verlaagde libido. En wat jullie samen kunnen doen om dit op te lossen. Praat ook eens over andere manieren van seks hebben dan penetratieseks. Want er zijn zoveel meer manieren om seks te hebben, dan penis-in-vagina of penis-in-anus.

3. Ontstress

Stress, drukte en moeheid zijn de belangrijkste oorzaken van een verminderd libido. Zorg dus voor voldoende ontspanning en probeer je seksleven weer op te pakken zodra je deze gevonden hebt.
Nu zijn we geen psychologen, maar uit ervaring weten we dat mindfulness en meditatie goede methodes zijn om tot rust te komen. Of misschien werkt een vakantie of een weekendje weg voor jullie.

4. Zorg goed voor jezelf

Als je lekker in je vel zit, is de kans groter dat je jezelf aantrekkelijk vindt, je minder onzeker bent en je je sexy voelt. En dat je dit gevoel met anderen wil delen door uit de kleren te gaan.
We hebben het niet over het creëren van een ‘perfect lichaam’, want dat bestaat niet. We hebben het over voldoende slaap, goed en gezond eten, voldoende bewegen, genoeg leuke dingen doen (met vrienden) en je mooi kleden zodat je je lekker voelt.

5. Masturbeer meer

Seks leidt tot meer seks. Een goede manier om je seksleven weer in een hogere versnelling te brengen, is door te beginnen bij jezelf. Zo kun je weer zin krijgen, zonder verwachtingen van je partner of onzekerheid. Dit helpt je ook uit te vogelen waar jij opgewonden van wordt, zodat je dit met je partner kunt bespreken.

6. Zorg voor seksuele prikkels en communiceer hierover

Opgewonden raken werkt voor iedereen anders. Grote kans zelfs dat er een verschil zit in de manier waarop jij sekszin krijgt en de manier waarop je partner turned on raakt. Praat hierover met elkaar, zodat je hierin naar elkaar toe kunt groeien. Zo’n prikkel kan een aanraking, geur, gesprek, het zien van een bepaald kledingstuk of lichaamsdeel, een zoen.

Maar ook een herinnering, seksuele fantasieën of porna- of pornofilm. Ook vinden veel mensen het opwindend om hun partner opgewonden te zien. Focus dus niet alleen op je eigen seksuele prikkels, maar ook op die van elkaar.

7. Doe rustig aan en probeer andere vormen van intimiteit

Als je een laag libido hebt, dan kan de druk toenemen: zodra je het een keer samen probeert moet en zal het lukken. Dit werkt vaak juist averechts. Door de hoge druk wordt het lastiger om opgewonden te raken. Spendeer daarom tijd samen zonder verwachtingen.

Een aanraking, massage, zoen, knuffel of gewoon samenzijn kunnen heel fijn zijn, ook als je niet tussen de lakens eindigt. Misschien leidt het (na een aantal keren) vanzelf tot meer seksuele verlangens.

8. Gebruik hulpmiddelen

Als je bang bent dat het allemaal wat stroefjes loopt (letterlijk), kan dat je zin in seks verkleinen. In dat geval biedt glijmiddel uitkomst. Het is makkelijker om opgewonden te blijven als je glijmiddel gebruikt, waardoor je ook de volgende keer zin houdt.

Voor mensen met een penis, is delay gel een optie als ze hun partner willen helpen te genieten van seks. Want als de één snel klaarkomt, kan dat voor de ander de sekspret verminderen. Met delay gel voorkom je dit en kun je lekker lang de tijd voor elkaar nemen.

aia

Tot slot kan stimulerende gel helpen het bedspel extra leuk te maken, zowel voor mensen met penis als mensen met vagina.

9. Plan je seks

Klinkt misschien niet heel sexy, maar als tijdgebrek jullie reden is om minder te seksen, is plannen echt een goede oplossing. En ’s ochtends al weten dat je ’s avonds seks gaat hebben, kan juist super opwindend zijn!Wat is weinig seks?

Vanwaar die wereldwijde obsessie met het aantal keren seks dat mensen hebben? Wij vragen het ons echt af. Wat ‘veel’ of ‘weinig’ is, bepaal jezelf. Prima als zes keer per jaar voor jou genoeg is. Ook prima als je dagelijks wil ketsen.

Kun je jezelf er nou niet van weerhouden te googelen hoe vaak de gemiddelde Nederlander seks heeft, neem de resultaten dan met een korreltje zout. Mensen hebben er een handje van hun seksleven te overdrijven.

Dit gastartikel werd geschreven door Hugo en Simone Kuijer, broer en zus. Samen hebben ze Aia* opgezet – een stijlvol en duurzaam sexual wellness merk. Aia is op een missie: ze wil het taboe op intimiteit doorbreken, door de nieuwsgierigheid naar intimiteit juist aan te wakkeren. Dat doen ze door kennis te delen en met producten die op duurzame wijze in Nederland worden gemaakt. Benieuwd? Check www.timeforaia.com voor meer informatie of mail voor advies gerust naar [email protected]

Duurzaam dilemma: wat is een goed alternatief voor glijmiddel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️