Fleur Broeders
Fleur Broeders Betere wereld 15 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Leer maken in een lab: hoe werkt dat?

De mode-industrie is helaas medeverantwoordelijk voor de klimaatcrisis door en helaas ook voor het gebruik van dierlijke producten. We hebben het dan natuurlijk over die leuke leren tas en die zwarte leren schoenen. Gelukkig is vegan leer de laatste jaren enorm populair geworden. Deze oplossing wordt gemaakt in een lab, maar hoe werkt dat eigenlijk?

Je favoriete leren kledingstukken kan je tegenwoordig vegan verkrijgen. Goed voor de duurzaamheid en leuk voor in je kast natuurlijk. De huidige leerproductie-industrie is namelijk erg schadelijk voor onze planeet. Het gekweekte leer is dus de perfecte oplossing.

BEDROCK legt uit waarom en hoe vegan leer gemaakt wordt.

Weg met dierenleer: hallo vegan leer

Er is steeds meer vraag naar leer door de populariteit van de producten. Als dit zo doorgaat dan zal er naar verwachting in 2025 jaarlijks zo’n 430 miljoen (!) koeien geslacht worden voor het maken van leer. Genoeg reden al om hier mee te stoppen, maar helaas is er nog meer.

Het is World Vegan Day: dít is de impact van de leerindustrie

Het vervuilt ook nog eens onze planeet met gifstoffen. Hoe? Ongeveer 80 procent van het leer wordt behandeld met chroom tijdens het looiproces. Hierbij wordt het haar en weefsel uit de dierenhuid verwijderd. Door de korte duur van het looiproces is deze manier ook het meest gebruikt in de industrie; iets waar we dus vanaf moeten.

Chroom kan ook zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen. Denk aan longontsteking en een verhoogd risico op longkanker. Deze slechte werkomstandigheden zien we in Bangladesh. Hier werken leerlooierijarbeiders voor lage lonen en geen beschermingsmiddelen. Kortom, weg met dat dierenleer.

Leerlab is de oplossing

Welkom vegan leer: het produceren van leerproducten zonder dieren in het proces te betrekken. De ideale oplossing voor de huidige leerproductie-industrie. Dat produceren kan door koecellen in een laboratorium te laten groeien, maar veel mensen gebruiken een andere tactiek.

Zo gaf Andras Forgacs, oprichter van Modern Meadown, een Ted Talk in 2013 over de duurzame manier van leer produceren. Ingrediënten die zij gebruiken zijn erg geëvolueerd. Koeienhuidcellen worden vervangen door Bio-Alloy™ (eiwitten die zijn afgeleid van plantaardige ingrediënten). Een stof die zorgt voor kwaliteit en duurzaamheid.

Wat is vegan leer? (en waarom iedereen ervoor zou moeten kiezen)

Materialenbedrijf Bolt Threads heeft ook zijn eigen alternatief voor gekweekt leer gecreëerd. Het heet Mylo: mycelium, een netwerk van schimmeldraden, is het belangrijkste ingrediënt. Ze voeden de myceliumcellen met zaagsel en ander organisch materiaal en plaatsen dit allemaal in een bak. In minder dan twee weken groeit dit uit tot een schuimende laag. Dat wordt weer gebruikt om het lab-leer mee te produceren.

De toekomst van leer

Lab-leer is dus vol in productie en er wordt hard aan gewerkt. In de toekomst zullen we hier dus veel meer van zien. Zo denkt Forgacs dat de biobased materialen gaan rivaliseren, en uiteindelijk zelfs overtreffen, van de dierlijke producten. Deze verandering is alleen mogelijk door de consumenten kwaliteit en duurzaamheid te geven. Iets waar goed aan gewerkt wordt.

Terwijl de in het lab gekweekte oplossingen hun weg vinden in de markt, kunnen we ook de overconsumptie aanpakken door duurzaam te winkelen. In de tussentijd is de grote tip om je leren items vintage te kopen. Het liefst degene die duurzamere praktijken toepassen, inclusief het gebruik van elk deel van het dier. Doe dit totdat ook jij de nieuwste leerinnovaties kan bemachtigen.

Dit leer is gemaakt van paddenstoelen (een duurzaam alternatief)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️