Kim van den Oord
Kim van den Oord Psyche 27 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Yoga kan helpen om angsten te bestrijden, wijst nieuw onderzoek uit

Een bonzend hart, klamme handjes en een constant gevoel van paniek of onrust. Als je weleens last hebt van angstklachten komt dit scenario je vast bekend voor. Een gevoel waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf komt. Yoga kan daarbij helpen, blijkt uit nieuw onderzoek. 

Dat yoga goed kan zijn voor ons mentale welzijn, is bij de meesten wel bekend. Maar nieuw onderzoek toont nu aan dat kundalini yoga ons ook kan helpen bij het bestrijden van symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis.

Minder angsten door kundalini yoga

De studie, gepubliceerd in het JAMA Psychiatry magazine, deed onderzoek naar het verband tussen yoga en angst. 226 mannen en vrouwen met een gegeneraliseerde angststoornis werden hiervoor onderzocht en werden onderverdeeld in 3 groepen, die elk verschillende behandelplannen kregen.

Dit vind je vast ook interessant: Waarom yoga levensverbeterende krachten heeft (volgens de wetenschap)

Eén groep werd behandeld door middel van cognitieve gedragstherapie. Zij kregen psycho-educatie, cognitieve interventies en  spierontspanningstechnieken – denk hierbij aan voorlichting, een dagboekje bijhouden en probleemoplossend denken.

De tweede groep kreeg les in kundalini yoga en leerde over yogaposes, ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen, yogatheorie en meditatie. En de laatste groep woonde lezingen bij over de effecten van stress en de voordelen van het aanleren van positieve gewoonten: zij kregen stressmanagement onderwijs.

De resultaten

De 3 groepen volgden 3 maanden lang de toegewezen behandelplannen. Wat bleek? De onderzoekers ontdekten dat zowel de groep die cognitieve gedragstherapie kreeg als de groep die kundalini yoga had gevolgd, beter was geworden in het beheersen van hun angstsymptomen.

Lees ook: Adem in. Adem uit. Hoe je met ademhaling trauma’s en spanning kunt loslaten

Van de yogagroep had maar liefst 54 procent hun angsten beter onder controle, tegenover 33 procent in de stressmanagementgroep. De groep die cognitieve gedragstherapie had gevolgd, kwam er het meest effectief uit: met een verbetering van ruim 70 procent.

Kan yoga helpen bij het behandelen van angst?

Hoewel de kortetermijneffecten van kundalini yoga veelbelovend waren, werd het effect op de lange termijn steeds minder zichtbaar. Na een nieuw onderzoek, 6 maanden later, zagen onderzoekers namelijk nog steeds verbeteringen in de groep die de cognitieve gedragstherapie had gevolgd, maar niet meer in de yogagroep.

Daarnaast is het ook moeilijk te zeggen of de verbeteringen op korte termijn alleen te danken waren aan de verschillende yogaposes, of dat dit kwam door een combinatie van onder andere de ademhalingstechnieken en de meditatie.

Toch pleit dr. Simon, hoofdonderzoeker van deze studie, ervoor om yoga wel aanvullend op te nemen in een behandelplan bij angstklachten.

“De studie suggereert dat er in ieder geval op korte termijn een aanzienlijke verbetering is voor mensen met een gegeneraliseerde angststoornis. Yoga is toegankelijk en heeft een aantal gezondheidsvoordelen.”

Meer over yoga

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️