Zonderzooi
Zonderzooi Welzijn 16 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Slapen als een roosje? 5 kruiden die zorgen voor een heerlijke nachtrust

Veel vrouwen hebben last van slapeloze nachten, wat vaak komt door stress of spanning. Dat kan erg vervelend zijn, zeker als je een belangrijke afspraak gepland hebt de volgende dag. Bovendien zorgt een slechte nachtrust voor een verminderde stofwisseling, darmklachten en concentratieproblemen. Gelukkig zijn er veel natuurlijke kruiden die je helpen om beter te kunnen slapen. Met deze kruiden word je geest ontspannen en slaap je als een roosje!

Deze 5 kruiden zorgen voor een heerlijke nachtrust:

Valeriaan

Valeriaan staat bekend als hét kruid om goed te kunnen slapen. Het zorgt namelijk voor een licht rustgevende werking, wat fijn is als je iemand bent die ’s avonds nog vaak ligt te malen in bed. Valeriaan helpt niet alleen goed bij slapeloosheid, maar is ook een natuurlijk middel tegen nervositeit, stress en spanning.

Valeriaan zit vaak verwerkt in slaapthee, omdat het een rustgevende werking heeft op je brein. De werking van valeriaan begint binnen en halfuur en houdt ongeveer 4 uur aan. Daarom is dit kruid ideaal om te nemen als thee net voordat je gaat slapen, zodat je makkelijker in slaap valt en ook dieper doorslaapt.

Lavendel

Niet alleen de geur van lavendel werkt erg rustgevend, maar ook de stoffen die in lavendel zitten brengen je geest tot rust. Lavendel staat er voornamelijk om bekend dat het stress verlagend werkt. Dat heeft natuurlijk ook weer effect op je slaapprobleem, want als je minder stress hebt dan slaap je vaak ook beter.

Je kan bijvoorbeeld een katoenen zakje vullen met verse lavendel en deze naast je kussen leggen om zo wat dieper te kunnen slapen.

Ook lezen: Slecht geslapen? Zo kom je de dag door

Als je de geur een paar keer diep inademt komt je brein automatisch al wat meer tot rust. Ook kan je etherische lavendelolie in een geurlampje doen, wat ook zorgt voor een ontspannen geest, maar het krachtigste effect heeft lavendel als je er thee van maakt.

Kamille

Kamille is een natuurlijk middel om goed te kunnen slapen, want het zorgt voor meer rust in je brein. Een zakje verse kamillebloesem kan veel doen tegen slapeloosheid, dus zorg dat je dit in je keukenkastje hebt staan als je vaak last hebt van slaapproblemen.

Hoe maak je kamillethee? Neem een theelepel verse kamillebloesem, doe deze in een thee-ei en voeg hier 250 milliliter kokend water aan toe. Laat het even 5 minuten trekken, zodat de effecten van de rustgevende kamille beter werken. Met deze natuurlijke kamillethee slaap je als een roosje. Bovendien helpt kamille ook bij het kalmeren van je maag en darmen.

Verveine

Verveine, ook wel bekend als citroenverbena, kalmeert je zenuwen en zorgt voor meer ontspanning in je lijf. Daarnaast werkt het ook goed tegen stress en angstigheid. Dit kruid is daarom ook erg fijn om beter te kunnen slapen. Verveine heeft een frisse citroengeur en smaakt ook een beetje naar citroen.

Je kan dit kruid los drinken als thee of bijvoorbeeld combineren met verschillende andere kruiden, zoals valeriaan en lavendel. Bovendien is verveine ook rijk aan antioxidanten, die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Genoeg redenen dus om vaker verveine te gebruiken voor een optimale gezondheid!

Lindebloesem

Ken je het kruid lindebloesem al? Qua smaak is dit een beetje vergelijkbaar met honing. Vanwege de zoete smaak is het ook een fijn kruid om kinderen tot rust te laten komen voor het slapengaan. Lindebloesem kalmeert je zenuwstelsel en zorgt voor een ontspannen nachtrust. Ook helpt het tegen rusteloosheid, slapeloosheid en angst.

Lindebloesem is ideaal om goed te kunnen inslapen en daarnaast heeft het een rustgevend effect op je darmen en zorgt het voor een verzachting van darmkampen. Altijd fijn om een voorraadje verse lindebloesem in huis te hebben dus.

Hopelijk kan je deze kruiden gebruiken voor een fijne nachtrust. Door goed te slapen krijg je ook meer energie en kan je stress beter handelen.

Dit artikel is geschreven door Dalí, zij is foodcoach en blogger. Met haar blog Zonderzooi wil ze zoveel mogelijk mensen inspireren om gezonder en duurzamer te leven. ‘A healthy outside starts from the inside’, dat is haar motto. Naast koken is ze ook dol op yoga en reizen.

Meer tips voor een goede nachtrust

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️