Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 22 sep 2021
Leestijd: 5 minuten

Krachttraining niet voor vrouwen? Onzin. Dit is waarom het júíst goed voor je is

Als je bij welke willekeurige sportschool dan ook om je heen kijkt, valt er één ding op: bijna alle mannen staan in het krachthonk en bijna alle vrouwen doen cardio. Dat geeft het vertekende beeld dat krachttraining alleen goed is voor mannen. Iets wat absoluut niet zo is.

Krachttraining is namelijk goed voor zowel mannen als vrouwen.

Waarom krachttraining óók voor vrouwen is

Het verschil tussen mannen en vrouwen in de sportschool is helemaal niet groot, blijkt uit onderzoek. Krachttraining is daarom ook voor vrouwen een goed idee.

Krachttraining en je stofwisseling

Zodra jij meer spieren ontwikkelt, verbruik je ook in rust meer energie. Hoe meer spiermassa je hebt, des te harder jouw lichaam dus moet werken om te functioneren. Dit kan jouw stofwisseling een boost geven blijkt uit onderzoek, met als resultaat dat je uiteindelijk meer calorieën kunt eten zonder aan te komen. Voor alle foodies onder ons is dat dus enorm goed nieuws.

Minder kans op blessures

Blessures kunnen een pain in the ass zijn. Loop jij al langere tijd met rugklachten of bijvoorbeeld een schouderblessure, dan begrijp je hoe irritant dat is. Als je aan krachttraining doet, krijgen jouw spieren op reguliere basis meer weerstand. Hierdoor worden je spieren sterker en neemt de kans op blessures af.

Al bekend met LISS? De nieuwe Low Intensity work-out

Een boost voor je mentale gezondheid

Naast dat krachttraining goed voor je lichaam is, kan het ook mentaal een flinke boost geven. Zo wordt een uurtje krachttrainging vaak gezien als “even je koppie leeg maken”. Van sommige mensen horen we zelfs dat dit te vergelijken is met een korte meditatiesessie.

Daarnaast is het geweldig om jezelf keer op keer te verbeteren in de sportschool. Als je vorige keer acht herhalingen van een squat met 40 kilo deed, en deze week lukt het om negen herhalingen met datzelfde gewicht te doen, dan betekent dat dus dat je weer een beetje sterker geworden bent.

Deze persoonlijke overwinningen geven je een euforisch gevoel, waardoor je steeds méér wilt. Dat komt door de aanmaak van de stofjes serotonine en dopamine tijdens een training.

Dat is dan ook de reden dat krachttraining volgens psychiater Bram Bakker ingezet kan worden als middel tegen depressies, lezen we bij Men’s Health. Interessant!

13 dingen die mentaal sterke vrouwen niet doen

Sterker zijn is handig

Natuurlijk moeten we ook niet vergeten dat een sterk lichaam handig kan zijn in het dagelijkse leven. Zo ben je minder snel buiten adem als je een zware boodschappentas moet tillen. Misschien ben je wel moeder of tante, en wil je sterker zijn om een kind op te kunnen tillen. En voor je het weet ben jij degene die in huis de pot met augurken open kan maken.

En nee, je wordt niet zomaar te gespierd

Vaak durven vrouwen niet te beginnen met krachttraining omdat ze denken dat ze te snel te gespierd worden. Ik kan meteen een einde maken aan die gedachte: het kost zowel mannen als vrouwen héél veel tijd om gespierd te worden. Dat gebeurt echt niet in een paar weken.

Vrijwel het enige verschil tussen mannen en vrouwen in de sportschool, is de aanmaak van testosteron (volgens dit onderzoek). Testosteron zorgt voor een snellere aanmaak van spieren. Bij mannen is dit stofje van nature al meer in het lichaam aanwezig dan bij vrouwen.

Dat zorgt er dus voor dat mannen bij dezelfde hoeveelheid krachttraining iets sneller gespierd zouden kunnen worden. Maar ook hierbij geldt: dit gebeurt niet in een aantal weken. Om écht breed te worden, heb je een goede balans tussen genoeg eten, genoeg slapen en veel krachttraining nodig.

Tips voor de beginnende sportschoolganger

Een lijstje met dingen die je wilt weten als je voor het eerst naar de sportschool gaat? We’ve got you covered.

  • Schrijf je in bij een goede sportschool waar ze je goed kunnen begeleiden. De eerste paar keer in de sportschool kunnen onwennig aanvoelen, omdat je nog niet weet wat je moet doen. Een personal trainer kan je daar goed mee helpen. Zo leer je ook meteen goed hoe je de oefeningen op de juiste manier uitvoert (want als je oefeningen verkeerd aanleert, kan dat weer zorgen voor blessures).
  • Train op platte schoenen. Het is belangrijk voor de vorm om goede, platte schoenen te hebben. Schoenen met “lucht” in de zool (zoals een Nike Air Max) zorgt voor een verkeerde houding, ga liever voor platte All Stars.
  • Kijk YouTube video’s van goede, betrouwbare content creators. Op die manier kan je kennis maken met nieuwe oefeningen.
  • Je hebt niet elke 6 weken een nieuw trainingsschema nodig. Focus eerst op het onder de knie krijgen van de oefeningen, daarna op het sterker worden. Merk je dat de oefeningen niet meer uitdagend voor je zijn, dan kan je gaan kijken naar een ander schema.
  • Loop niet te hard van stapel. Begin eens met twee of drie keer per week krachttraining om te kijken of je het leuk vindt. Het is nergens voor nodig om meteen vijf keer per week naar de sportschool te gaan.
  • Sla de warming up niet over. Een goede warming up is key om spierpijn voor te zijn, je lichaam warm te maken voor het trainen en om blessures te voorkomen.

En een laatste goede reminder: iedereen staat voor zichzelf in de sportschool. Durf jij de stap niet te maken, omdat je bang bent dat mensen naar je zullen staren? Ik kan je verklappen dat mensen dat echt niet doen. Iedereen traint voor zichzelf, en is alleen maar met zichzelf bezig.

Kies desnoods een tijd waarop het rustig is in de sportschool, midden op de dag bijvoorbeeld. Schrijf van te voren op welke oefeningen je wilt doen, zet je koptelefoon op en begin. Probeer oefeningen uit. En geniet van het proces, want dat is misschien wel het allerleukst.

Deze oefening zou het startpunt moeten zijn van elk fitnessprogramma

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️