Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 10 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Door deze simpele toevoeging wordt jouw koffie een boost voor je gezondheid

Kun je geen dag zonder koffie en drink je het liefst een cappuccino? Negeer je ook altijd artikels en onderzoeken waarin staat dat koffie slecht voor je is? Lees dan snel verder, want uit nieuw recent Deens onderzoek blijkt dat koffie met melk helemaal niet zo slecht voor je is als vaak wordt gezegd.

Coffee lovers opgelet: koffie mét melk schijnt goed te zijn voor je gezondheid. Wait, what? Hoe zit dit?

Zet je cappuccino maar even op tafel, want ja je leest het goed: uit onderzoek blijkt dat koffie met melk kan helpen met het ontstekingsremmend effect voor imuuncellen.

Twee keer zo effectief

Onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen onderzochten een fenomeen waarbij polyfenolen (antioxidanten) uit koffie zich binden aan de eiwitten in melk. Hierdoor wordt het ontstekingsremmende effect van de antioxidanten versterkt.

Om dit te testen veroorzaakte de onderzoekers ontstekingen in immuuncellen en behandelden die cellen met polyfenolen én polyfenolen die in aanraking waren geweest met melkeiwitten. Wat bleek?

De studie toonde aan dat de cellen die de combinatie polyfenolen mét melkeiwitten kregen, maar liefst twee keer zo effectief waren in het bestrijden van ontstekingen. Wow!

Dit betekent als je je dag begint met een combinatie van de polyfenolen in koffie en de eiwitten in melk, je jouw lichaam kan helpen om ontstekingen te verminderen. Kom maar door met die vers geklopte cappuccino’s!

Is koffie dan toch gezond?

Jammer genoeg moeten we niet te vroeg juichen. Dit onderzoek ging om een labonderzoek naar geïsoleerde cellen. De onderzoekers willen dit vervolgens graag bij dieren of bij mensen bestuderen.

Professor Marianne N. Lund is een van de hoofdonderzoekers van de studie en legt uit: ‘Het is duidelijk voorstelbaar dat deze cocktail ook een gunstig effect zou kunnen hebben op ontstekingen bij mensen.

We gaan het nu verder onderzoeken en we hopen onderzoeksfinanciering te ontvangen waarmee we het effect bij mensen kunnen bestuderen.’

Duurzame koffie guide: zo heeft je kopje de minste impact op het milieu

We moeten dus een slag om de arm houden, maar ondertussen genieten wij hier op de BEDROCK-redactie toch net een tikkie meer van onze cappuccino’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️