Margje Hoogland
Margje Hoogland Welzijn 4 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Probiotica slikken voor een betere darmflora? De voor- én nadelen op een rij

Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat een gezonde darm de basis is voor je algehele gezondheid. En bij een gezonde darm hoort een gezonde darmflora. Deze houd je eigenlijk al voor een groot deel gezond met een gezonde levensstijl, maar steeds meer mensen kiezen er voor om hun darmen een boost te geven met probiotica. Maar wat zijn eigenlijk de bijwerkingen van probiotica? We zetten het even voor je op een rijtje.

Spoiler: over het algemeen vallen die wat mee. Toch is het goed om er wat meer over te weten.

Wat is probiotica?

Eerder verscheen op BEDROCK al veel informatie over probiotica. Eigenlijk moeten we spreken van prebiotica. Probiotica zijn namelijk de goede bacteriën in je darmen. De supplementen die je bacteriën in je darmen aanvullen en ondersteunen heten prebiotica. Toch worden door de meeste mensen die twee begrippen vaak door elkaar gebruikt en dus vallen voor het gemak in dit artikel alle goede bacteriën onder probiotica.

Deze wetenschapper legt uit hoe je brein en darmen communiceren

Voor- en nadelen probiotica

Over het algemeen heeft probiotica vooral heel veel voordelen. Zo houden probiotica je darmen en darmwand gezond, zorgen voor de juiste opname van voedingsstoffen en communiceren met je immuunsysteem – die aanwezig is in je darmen.

Ook hebben probiotica een ontstekingsremmend effect in je darmen. Dit kan helpen tegen obstipatie, verlichting geven bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en zelfs verschillende allergieën verminderen.

Maar het kent ook nadelen. Steeds meer mensen slikken probiotica bij een antibiotica kuur. Antibiotica doden namelijk niet alleen ziekteverwekkende bacteriën, maar ook een deel van de goede darmbacteriën. Dat wil je liever voorkomen.

Je darmen zijn je tweede brein – welke invloed heeft je buik op je geluksgevoel?

Toch gaat dat niet altijd op. Uit twee Israëlische onderzoeken blijkt namelijk dat je darmflora veel langzamer herstelt als je tijdens een antibioticakuur probiotica slikt. In plaats van 21 dagen, is je darm dan wel 180 dagen bezig met herstellen.

Daarnaast zijn er ook veel hippe drankjes en pillen op de markt, die of veel suiker bevatten of helemaal geen levende bacterie stam bevatten. Deze doen niks voor je darm en suiker kan een negatief effect hebben op je darmen.

Meer informatie vind je in dit artikel over de voordelen van probiotica en in dit artikel over de nadelen van probiotica.

Bijwerkingen probiotica

Naast dat probiotica een aantal nadelen heeft, zijn er ook bijwerkingen bij probiotica mogelijk. Over het algemeen zijn die niet heel vervelend, maar het zijn levende micro-organismen en dat kun je merken aan je darmen.

Bye extra hormonen: dit gebeurt er in je lichaam als je stopt met de pil

Ga je aan de probiotica, dan is het goed om te weten welke bijwerkingen dat dan zijn. Ze zullen vooral voorkomen wanneer je net begint met het nemen van probiotica. Bouw dit dus langzaam op. Het zal voelen als kramp, net zoals bijvoorbeeld wanneer je bonen hebt gegeten. Het betekent dat je darmen aan het werk zijn.

Andere darmklachten zijn:

  • Diarree
  • Buikpijn
  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid

Wanneer moet je opletten met probiotica?

In 2009 deed het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit onderzoek naar probiotica. Hieruit concludeerden ze dat probiotica over het algemeen veilig is. Toch is het altijd goed om bij ouderen, zwangere vrouwen en baby’s wat voorzichtiger te zijn. En sowieso is het altijd verstandig om voor gebruik je huisarts te vragen of het nodig is.

Onrustig? Misschien hebben je darmen een reset nodig

Ook moeten mensen met een aandoening aan de darmen extra voorzichtig zijn met het gebruik van probiotica. Door bepaalde aandoeningen is het darmstelsel aangetast. De darmen kunnen dan wat heviger reageren. Dit geldt ook voor mensen die net aan hun darmen zijn geopereerd.

Wil je voorkomen dat je last krijgt van bijwerkingen van probiotica? Kijk dan eens naar voeding dat rijk is aan goede bacteriën.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️