Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 29 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Let’s get stinky: dit is waarom je héél veel knoflook wilt eten

Je maakt er zelfs poep nog lekker mee, knoflook is verrukkelijk. Qua geur én smaak. Niet alleen is het een goede smaakmaker voor menig gerecht, ook wordt het heel veel gezondheidsvoordelen toegeschreven. Maar wat maakt knoflook eigenlijk zo gezond?

Fijn gehakt in de pan, in z’n schillende in de oven of gepekeld bij de olijven, knoflook is een bekend en populair ingrediënt in veel keukens. Het is dan ook een makkelijke smaakmaker.

Maar knoflook is voor meer goed dan alleen de smaak en geur, het is blijkt namelijk ook ontzettend gezond.

Hoe gezond is knoflook?

Knoflook – ook wel allium sativum – genoemd, is familie van ui en bieslook en behoren samen tot ‘bolgewassen’. Al eeuwen wordt knoflook gebruikt in verschillende culturen vanwege haar gezondheidsvoordelen, vooral in Aziatische landen en landen rond de Middellandse Zee.

In Egypte werd knoflook zelfs als heilig gezien en werd het veel gebruikt om zijn medicinale en gezondheidsbevorderende eigenschappen. Hoe zit dat?

Immuunsysteem

Knoflook is hartstikke gezond en dat komt vooral omdat het ons immuunsysteem verbetert én luchtweginfecties tegengaat. Uit dit onderzoek blijkt het innemen van een knoflooksuppelement een verkoudheid met 63 (!) procent te verminderen in vergelijking met een placebosupplement.

Uit weer een andere studie bleek dat een verkoudheid ook minder lang duurt (zo’n 70 procent korter). Knoflook is dus een perfect middel als je je ziek begint te voelen!

Ook leuk: 6 gezondheidstips voor luie mensen

Hart- en vaatziekten

Er wordt van alles gezegd over de gezondheidsvoordelen van knoflook, maar er is voornamelijk onderzoek gedaan naar knoflook in relatie tot hart- en vaatziekten.

Hart- en vaatziekten zijn één van de grootste doodsoorzaken wereldwijd, vaak veroorzaakt door een hoge bloeddruk. De bestanddelen in knoflook helpen de bloeddruk te verlagen, blijkt uit verschillende onderzoeken.

Knoflook blijkt zelfs zo effectief, dat in deze studie bleek dat 600 tot 1500 mg knoflookextract per dag (24 weken lang) even effectief was als het medicijn Atenolol (bedoeld voor het verlagen van een hoge bloeddruk).

Cholesterol

Naast de bloeddruk, kan knoflook ook het cholesterol verlagen, met zo’n 10 tot 15 procent. We hebben ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol, en knoflook zorgt enkel dat de bay guys verminderen!

Ontgiften zware metalen

Wie veel is blootgesteld aan zware metalen, bijvoorbeeld door het werken in een fabriek met auto-accu’s, kan orgaanschade oplopen door het gif dat zware metalen bij zich dragen.

In een onderzoek werden werknemers van zo’n fabriek werd 4 weken lang knoflook toegediend. En wat bleek? Het loodniveau daalde met zo’n 19 procent, maar ook hoofdpijnen werden minder.

Sporten

Het klinkt misschien gek, maar knoflook kan zelfs je sportprestaties verbeteren. Althans, dat lijkt zo als je kijkt naar de onderzoeken die zijn gedaan op dieren. De geteste knaagdiertjes verbeterde 12 procent in hun inspanningscapaciteit en de piekhartslag zakte.

In het oude Egypten geloofden ze ook dat knoflook vermoeidheid verminderde en gaven daarom knoflook aan hun arbeiders zodat ze beter (lees: harder) konden werken.

Dus je kan wel zeggen… A bit of garlic a day, keeps the doctor away!

Meer healthy vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️