Redactie
Redactie Betere wereld 18 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Kliekjesdag: recept voor no waste Mac&Cheese Balls (en ja, dit kan ook met quinoa)

Jij en ik gooien elk jaar ruim 40 kilo aan perfect eetbaar voedsel weg. Zonde – van de verspilde grondstoffen, maar óók voor je portemonnee. Want omgerekend gooi je zo’n € 145,- in de vuilnisbak. Zonde, van die kliekjes kan je de héérlijkste recepten maken. Daarom inspireren we je elke maand met de lekkerste kliekjesrecepten.

145 euro! Daarvan kun je ook een one day retreat doen, een duurzame spijkerbroek kopen of naar Berlijn treinen, een Airbnb boeken en dan ook nog een vegan donut scoren.

Waarom voedselverspilling suf is

Als je je kliekjes opeet in plaats van weggooit, hou je dus een fijn bedrag over. En als we dat met zijn allen doen, redden we samen 700 miljoen kilo voedsel van verspillingDaarnaast, even serieus: goed voedsel weggooien terwijl 1 op de 9 mensen wereldwijd honger leidt – da’s best een beetje dom, toch? Gewoon opeten dus, die restjes en kliekjes.

Kliekjes opeten in plaats van weggooien

Om jezelf (en het milieu) een lol te doen, hoef je heus niet tegen heug en meug een koude hap macaroni naar binnen te werken. Diana van Ewijk, van no food waste-label Soephoofd, deelt graag een recept uit het #KliekjesCollectief.

Het KliekjesCollectief is een besloten Facebookgroep waarin huis-, tuin- en keukenculi’s tips gedeeld worden om saaie kliekjes om te zetten in verrassend lekkere hapjes. Deze Mac&Cheese Balls, bijvoorbeeld – lekker! En als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, kun je voortaan al je granenrestjes omzetten in van die kekke semi-culinaire hapjes.

Hoe BlueCity Rotterdam tot voorbeeldstad voor de circulaire economie wil maken

Restjesrecept Mac&Cheese Balls

Met dit kliekjesrecept tover je dat onappetijtelijke restje macaroni (of quinoa, parelgort of couscous) met een roux om in onweerstaanbare balletjes! Lekker bij de borrel, bij een salade of als leftover lunch.

Ingrediënten Mac&Cheese Balls

  • 500 gram macaroni – Heb je meer over? Vermenigvuldig dan simpel het recept.
  • 600 ml (vegan) melk, koud
  • 100 gr bloem – Mag ook speltmeel, maïsmeel of andere meel zijn
  • 100 gram roomboter (of kokosolie)
  • 100 gram geraspte kaas (of edelgistvlokken)
  • Voor het paneren: bloem, water en paneermeel
mac en cheese
Diana van Ewijk

Bereidingswijze Mac&Cheese Balls

  • Giet overtollige saus af; als het te nat is, kun je er geen balletjes van rollen.
  • Maak eerst de roux:
    • Smelt de boter of kokosolie (let op: niet bruin laten worden!) in een steelpan op halfhoog vuur, voeg de bloem toe en roer tot er een gladde deegmassa, zonder klontjes, ontstaat. Zet het vuur lager.
    • Doe beetje bij beetje de koude (vegan) melk erbij, voeg als alle melk is toegevoegd, de geraspte kaas (of edelvlokken) toe en blijf roeren tot het er een stevige saus ontstaat. Klaar is je roux!
  • Meng de roux lauw-warm door het kliekje macaroni, draai het vuur uit, en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  • Vorm er balletjes van en paneer ze:
    • Vul twee kommetjes: één met bloem, water, zout en peper en meng goed door elkaar. Vul het tweede kommetje met paneermeel.
    • Haal de balletjes, één voor één, eerst door het bloempapje, dan door de paneermeel.
    • Herhaal eventueel, dan krijg je een extra lekkere korst.
  • Leg de balletjes in een schaal en zet afgedekt in de koelkast om op te stijven. Minstens een kwartier, maar liefst langer.
  • Bak de balletjes in zonnebloemolie tot ze mooi bruin zijn. Eet smakelijk!

Sluit je aan bij het #KliekjesCollectief en ontdek samen met ons hoe je saaie restjes omzet in verrassend lekkere hapjes. 

Dit artikel is geschreven voor Diana van Ewijk van het duurzame kliekjesinitiatief Soephoofd.

Benieuwd naar andere heerlijke recepten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️