Vega Vrijdag: toast met kurkuma-boter en tomatensalade

We horen je denken: brood met tomaat, daar heb ik toch geen recept voor nodig? Maar dit is niet zomaar toast. Doordat je de toast in kurkuma-boter bakt, is ‘ie superlekker en prachtig goudgeel! We delen het simpele recept van Culy graag met je.

Deze toast met kurkuma-boter is heerlijk als lunch, maar kun je ook als voorgerecht of tapas-hapje serveren. Maak ‘m in ieder geval vlak voordat je gaat heten, anders wordt het brood zompig.

Ingrediëntenlijst voor 2 personen

  • 3 plakken stevig brood, liefst zuurdesem
  • 4 eetlepels gezouten roomboter
  • 1 theelepel gedroogde kurkuma
  • 400 gram rijpe tomaten
  • Een handje koriander
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels ingelegd mosterdzaad (gekocht of zelfgemaakt)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper

vegetarisch recept toast kurkuma-boter tomatensalade 2

Bereidingswijze van de toast met kurkuma-boter en tomatensalade

Maak eerst de tomatensalade. Verwijder daarvoor de kern van de tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Schep ze in een zeef om met een theelepel zout en laat ze ongeveer 20 minuten uitlekken. Het vocht vang je op in een kommetje onder de zeef. Gooi het niet weg, want het is superlekker door een risotto of in een saladedressing.

Hak de koriander en rasp het teentje knoflook. Meng de tomatenblokjes goed met de koriander, knoflook, ingelegde mosterdzaadjes, een eetlepel olijfolie en peper en zout.

Snijd daarna het brood in 3 dikke plakken en halveer die, voor zes mooie stukjes toast. Smelt de roomboter in een grote pan (liefst één waar alle toast in past – zo niet, bak de toast dan in twee keer). Zodra de boter bruist, voeg je de kurkuma toe. Leg het brood in de pan en laat het aan elke kant in ongeveer 1,5 minuut goudbruin en knapperig bakken.

Laat de toast even uitlekken op een stuk keukenpapier en schep tot slot de tomatensalade erop. Eet smakelijk!

Meer vegetarische recepten

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: toast met kurkuma-boter en tomatensalade
Sluiten