Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Voeding 11 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Alles met mate: dit kunnen we leren van hoe de Italianen eten

Als mensen zeggen dat ze zo van Italiaans eten houden, bedoelen ze meestal dat pizza en pasta pesto hun guilty pleasures zijn. Niet al te gezond, dus hoe komt het dat Italianen volgens de Bloomberg Global Health Index de gezondste mensen ter wereld zijn? Het ligt misschien deels aan het teveel aan doktoren, maar heeft ook zeker iets met hun dieet te maken. Spoiler: veel groenten en extra vierge olijfolie.

Wat is het geheim van Italiaans eten nou echt? Bedrock zocht het uit.

Eet gezonde vetten (a.k.a. besprenkel alles met extra vierge olijfolie)

In Italië volgen ze een ‘Mediterraan dieet’, dat vooral bekendstaat om de onverzadigde vetten. Oké, je kúnt inderdaad te veel olijfolie, noten en avocado’s eten, maar in Italië zijn ze er niet al te zuinig mee.

In olijfolie zitten bovendien veel antioxidanten en vitamine E. Kijk wel uit dat je de extra vierge-variant niet al te heet laat worden; dan kunnen er kankerverwekkende stoffen ontstaan. Bovendien verdwijnt de smaak als je ‘m te veel verwarmt.

Maak je eten zelf

Nog iets waar het Mediterrane voedingspatroon om bekendstaat, is de authenticiteit van het eten. Waar pasta in Nederland regelmatig wordt gemaakt met saus uit een pakje en voorgesneden groenten uit een zakje, is het eten van Italianen puur natuur.

Must read: Vaker biologisch eten? Dit zijn een aantal redenen waarom je dat zou moeten doen

Onbewerkte producten zijn veel gezonder; omdat er minder suiker en andere overbodige dingen in zitten, én omdat je weet waar je eten vandaan komt.

Eet vooral seizoensproducten

Italianen eten veel lokale producten, en dat brengt met zich mee dat er ook veel van het seizoen wordt gegeten. De schattige boerenmarkten die we ons voorstellen bij Italië, bestaan dus nog echt, aldus Italiaans receptontwikkelaar Valentina Solfrini.

Zulke seizoensproducten zijn niet alleen gezonder, maar ook veel lekkerder. Dat is het voordeel van een lokaal voedselsysteem: mensen die makkelijker aan goedkope, gezonde ingrediënten kunnen komen, kiezen daar ook vaker voor. En ja, dat betekent inderdaad dat je je in Nederland misschien ook eens aan de spruitjes moet wagen.

Alles met mate (behalve groenten)

Ja, Italianen gebruiken echt wel room en zout, maar dat compenseren ze met vooral heel veel verse groenten. ‘Alles met mate’, vertelt blogger Natalie Kennedy. Italianen zijn niet obsessief bezig met gezond eten, maar zorgen gewoon voor een goede balans.

Lees ook: More veggies: 11 x recepten met veel groenten voor de nodige vitamines

De blogger plaatst trouwens ook alcohol in dit rijtje: jup, Italiaanse wijn is lekker, en wordt ook zeker veel gedronken, maar er zijn in Italië maar weinig mensen die overgaan op comazuipen. Zonde van de wijn, immers.

Neem de tijd voor je eten zoals de Italianen

Nog een tip van Solfrini: neem de tijd voor je eten. Fast food? Daar doen ze niet – of nou ja, minder – aan in Italië, simpelweg omdat er in landelijke gebieden veel moeilijker aan te komen is. Als je de tijd neemt voor je eten, zul je sowieso veel minder snel ongezonde keuzes maken.

Bovendien heb je vast weleens gehoord dat het beter is om langer op je eten te kauwen, omdat je dan sneller vol zit en eten beter verteert. Natuurlijk, pizza mag gewoon, maar het liefst wel huisgemaakt. Oh, en eet aan tafel, niet op de bank. Ook wel zo gezellig.

Gebruik veel (verse) kruiden

Gewoon, omdat ze lekker zijn. En gezond: niet alleen bevatten ze zelf vitamines en mineralen, maar ze kunnen ook ongezondere dingen als zout en sauzen vervangen.

Meer gezonde eetgewoontes leren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️