Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 15 mrt 2023
Leestijd: 7 minuten

14 manieren om je intuïtie te leren ontwikkelen

Vertrouwen op je intuïtie of luisteren naar je onderbuikgevoel zijn veelgehoorde adviezen om beter naar jezelf en je lichaam te luisteren. Maar hoe doe je dat nou? We leven in een wereld vol ruis en afleiding en het is hierdoor best lastig om naar die zachte, innerlijke stem te luisteren. Toch is het mogelijk om je intuïtie te ontwikkelen. Op BEDROCK delen we veertien manieren hoe je dit kunt doen.

Denk je wel eens ‘ik heb geen intuïtie, want ik hoor geen innerlijke stem’? Think again. Iedereen heeft deze betrouwbare innerlijke stem in zich. Bij de een is die stem alleen beter ontwikkeld dan bij de ander. Het goede nieuws is: ook jij kunt jezelf trainen om deze innerlijke stem meer te gaan zien en horen.

Leren vertrouwen op je intuïtie kost tijd

Je intuïtie ontwikkelen doe je niet in een dag en ook niet in een week. Het kost tijd, moeite en aandacht. Het kan maanden al dan niet jaren duren voordat je volledig durft te vertrouwen op je intuïtie en intuïtief durft te leven.

Maar laat je niet uit het veld slaan, het is voor iedereen mogelijk om te leren luisteren naar je intuïtie. Het kost misschien alleen wat meer tijd dan de gemiddelde persoonlijke ontwikkelingscursus op Instagram.

Níet luisteren naar je intuïtie hoort ook bij dit proces. Het gaat namelijk met vallen en opstaan. Juist soms door niet te luisteren naar je intuïtie, weet je achteraf dat dat je intuïtie was. Klinkt dit vaag?

Met de veertien concrete tips van arts Lissa Rankin op MBG leer je hoe je intuïtie kan leren opmerken en ernaar kunt leven.

Zo leer je je intuïtie te ontwikkelen

Welke tip ga jij proberen?

1. Ga (vaker) mediteren

Door te mediteren leer je dat gedachten voorbijgaande dingen zijn en dat je niet je gedachten bent. Ook kun je gedachten, gevoelens en emoties steeds beter van elkaar onderscheiden. De ‘stem’ van je intuïtie is vaak zachtjes en stil, dus tijd doorbrengen in stilte helpt je om de berichten van je intuïtie te horen en te interpreteren.

2. Leef met je zintuigen

Begin op te merken wat je met je vijf zintuigen ervaart: proeven, horen, zien, ruiken en voelen. Doe dit meteen als je opstaat, want dan sta je meer open voor al je zintuiglijke ervaringen, omdat je nog minder afgeleid wordt door werk, afspraken, social media of andere mensen.

Wat hoor je als je ‘s ochtends de deur uitgaat, wat je proef je tijdens je eerste koffie van de dag? Wat voel je als de regen op de fiets op je handen valt en hoe ruikt de lucht als het regent? Hoe ervaar je het ochtendlicht? Wees je bewust van je zintuigen en de gevoelens in je lichaam.

3. Besteed aandacht aan je dromen

Wanneer je cognitieve geest overdag bezig is, kan het de intuïtieve rechterhersenhelft en je onderbewustzijn, de bron van de intuïtie, overrulen. Als je slaapt komt je cognitieve geest tot rust en is er eindelijk ruimte voor je onderbewustzijn. Je intuïtie heeft nu de ruimte om signalen door te geven in je dromen.

4. Wees creatief

Pak je creatieve hobby’s zoals schilderen, tekenen, fotograferen of schrijven weer eens op. Wanneer je creatief bezig bent, komt je cognitieve geest tot rust en ook dit geef weer ruimte voor je intuïtie om tot je te spreken. Het is geen toeval dat tijdens een creatieve activiteit sneller ‘zomaar een ingeving’ tot je komt die je aan het denken zet.

5. Test je ingevingen

Heb je een gevoel dat het morgen gaat regenen, ook al zegt de weersvoorspelling van niet? Weet je gewoon dat de nieuwe vriend van je beste vriendin niet de juiste man voor haar is?

Als je gevoelens hebt over wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren, schrijf dan je ingevingen op en check ze later. Niet om te kunnen zeggen: ‘zie je nou wel’, maar gewoon om eens te kijken hoe vaak dat sterke gevoel van binnen gelijk had.

6. Raadpleeg je innerlijke kompas

Je intuïtie spreekt via je lichaam tot je, dus hoe meer je leert luisteren naar je lichaam, hoe gevoeliger je wordt voor je innerlijke stem. Waar moet je dan precies op letten in je lichaam?

Als je een ongemakkelijk fysiek gevoel krijgt wanneer je een beslissing probeert te nemen bijvoorbeeld. Let dan eens goed op: hoe voelt je lichaam? Voel je je licht of zwaar? Voel je een raar niet te verklaren gevoel in je onderbuik? Krijg je hoofdpijn of gaan je darmen borrelen?

Het kan ook gewoon het resultaat zijn van stressreacties die worden geactiveerd door angst, maar het kan ook je intuïtie zijn die luid en duidelijk aangaat.

7. Ontsnap aan je dagelijkse routine

Als je op de automatische piloot leeft, komt je intuïtie er vaak niet door heen. Doorbreek daarom je routine en ga er op uit. Dit kan een middagje met jezelf op pad gaan zijn, zonder plannen, maar ook op retraite of een sabbatical als je echt een grotere break wilt.

Als je het te druk hebt, is het moeilijk om gevoelig te zijn voor de stille stem van je intuïtie. Probeer je agenda leeg te maken en kijk of je intuïtie tevoorschijn piept.

8. Breng tijd door in de natuur

Help jezelf door afleiding te verminderen en ga de natuur in. Door weg te zijn van je telefoon, laptop en andere verleidingen voor de cognitieve geest, kan het soort intuïtie openen dat we nodig hadden toen we als jagers en verzamelaars buiten leefden. Je vertrouwde op je intuïtie om je te beschermen tegen de elementen, roofdieren en andere echte gevaren.

9. Voel meer en denk minder

Je mind kletst altijd door ‘zal ik koffie halen of thee, wat ga ik straks eten met lunch, oja ik moet die en die nog terug appen en oja nog op die mail reageren’. Je geest is altijd in de weer en discussieert met zichzelf. Je intuïtie daarentegen voelt.

Als je niet zeker weet of je luistert naar je angstige geest of naar je betrouwbare intuïtie, kijk dan of je onderscheid kunt maken tussen denken en voelen.

10. Doe vaker herhalende bewegingen

Lopen, dansen, groente snijden, piano spelen: door deze fysieke, herhalende acties kan je cognitieve geest kalmeren en je intuïtie makkelijker openen.

11. Lijn jezelf uit met je waarden

Je gedachten kunnen je wegleiden van je integriteit, maar je intuïtie zal dat nooit doen. Probeer het maar eens uit: als je een keer iets doet of zegt wat niet past bij je waarden, dan leer je hoe je intuïtie níet voelt. Leer hoe het voelt om te leven naar je waarden en je zult je intuïtie duidelijker gaan voelen.

12. Oefen met het aanvoelen van mensen voordat je ze kent

Soms heb je toch een heel sterk een gevoel als je iemand ontmoet; ‘hier voel ik me op mijn gemak’ of juist ‘ik voel me gestresst en onder druk staan’. Ook dit kun je trainen.

Met deze methode val je binnen 1 minuut in slaap

Kijk wat voor soort informatie je kunt verzamelen door mensen te observeren en hun energetische karakter te voelen, vóórdat je met ze praat of iets over ze leert van andere mensen. Hoe meer je hier oplet, hoe meer je beseft dat je dingen al weet die je met je cognitieve geest onmogelijk zou kunnen weten.

13. Laat je weerstand los

Noem jezelf niet ‘raar’ of ‘gek’ als je een intuïtieve gedachte krijgt. Vaak gaat je mind in discussie met je intuïtie in plaats van erop te vertrouwen. Probeer in kleine, simpele situaties eens te oefenen om te vertrouwen om je intuïtie in plaats van je ratio.

14. Probeer eens ademwerk

Door ademwerk, kun je heel snel krachtige inzichten krijgen. Bij ademwerk manipuleer je opzettelijk je adem waardoor je lichaam volledig moet focussen op je ademhalingstechniek. Hierdoor is je mind afgeleid en krijgt je intuïtie vrij spel om tevoorschijn te komen.

Waarom ademwerk steeds meer aan populariteit wint als self-care tool

Je intuïtie ontwikkelen kost dus tijd, moeite en aandacht. Kies één van bovenstaande technieken uit en probeer het eens een maand. Experimenteer en kijk wat het je kan opleveren. Wie weet lukt het je wel om meer te vertrouwen op jezelf en je innerlijke stem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️