Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Spiritualiteit 8 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom je intenties wilt zetten bij de volgende nieuwe maan

De jaarwisseling is voor velen een moment van stilstaan en reflectie. Het is koud buiten en mensen kruipen massaal in hun warme holletjes, wat ook helpt bij het proces van naar binnen keren. Maar eigenlijk kan je natuurlijk het hele jaar door tot bezinning komen. Elke volle maan, nieuwe maan en seizoenswisseling, maar ook – op kleinere schaal – tijdens elke yogales.

Door regelmatig contact te maken met jezelf, te kijken waar je staat in het leven en te fantaseren over je dromen en verlangens, kan je op elk moment ruimte maken voor creatie en vernieuwing.

Loslaten wat niet meer dient

Zo heb ik in 2014 en 2017 het genoegen gehad om aanwezig te zijn bij Burning Man, het inmiddels welbekende festival in de woestijn van Amerika. Gedurende één week per jaar ontstaat hier een gemeenschap van tienduizenden mensen: Black Rock City.

Een soort ideale wereld waar je niks kunt kopen en waar alles draait om kunst, radicale zelfexpressie, zelfredzaamheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid, gelijkheid en samenwerking.

De wetenschap is om: we slapen écht slechter bij volle maan

Er zijn mensen die roepen dat het te commercieel is geworden, maar voor mij blijft het een magische plek, waar ik helemaal mezelf kan zijn en me heel erg verbonden voel met alles. Daarbij is het ook een perfect moment van bezinning, want de week bereikt zijn climax door het ritueel verbranden van de prachtige kunstwerken.

En dit past natuurlijk perfect in het thema van loslaten. Dat wat niet meer dient wordt aan de aarde teruggegeven, zodat iets nieuws kan ontstaan.

Leven met het ritme van de maan

En zo werkt het ook met elke nieuwe maan. Die staat voor vernieuwing en aangezien de maan ook de waterhuishouding op onze aarde beïnvloedt, is het helemaal niet zo gek om te leven met het ritme van de maan. Dat klinkt misschien zweverig, maar het werkt echt therapeutisch. Bijvoorbeeld bij een afsluiting of afscheid van een periode, een geliefde of een dierbare.

Tegelijkertijd geeft het de gelegenheid om stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent en kun je de zaadjes van je dromen planten.

Je kan de nieuwe maan-intenties gebruiken om jezelf op persoonlijk vlak te ontwikkelen, maar ook op werkgebied. De krachtige energie van de nieuwe maan zorgt voor mooie kansen en ontwikkelingen in je leven.

Tuinieren volgens de fases van de maan: hoe doe je dat?

Nieuwe mogelijkheden tot groei en ontwikkeling

Wie ooit door landen als India en Indonesië heeft gereisd, weet dat mensen daar de hele dag in de weer zijn met rituele handelingen. Daar is het de normaalste zaak van de wereld om te leven met de maan en het verleden te verbinden met de toekomst. Het komt vaak voort uit een religie, maar dit hoeft helemaal niet. Het gaat om de symbolische daad.

Om je bewust te maken van alles wat er werkelijk gaande is in het leven en de aandacht te richten op wat nou echt belangrijk is. Het is een tool om los te laten wat niet meer bijdraagt aan de kwaliteit van je leven, waardoor er nieuwe mogelijkheden tot groei en ontwikkeling ontstaan.

Of je dat nu op oudejaarsdag, op je verjaardag of bij de volgende nieuwe maan doet; dat maakt eigenlijk geen bal uit.

Luistertip!

Kan de maanstand invloed hebben op je menstruatie? Een expert geeft antwoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️