Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 23 sep 2020
Leestijd: 5 minuten

Auch! Last van ingegroeide haartjes? 8 tips van een dermatoloog

Terwijl sommigen zich gelukkig mogen prijzen met een zijdezachte-vlekvrij-perzikhuidje, heeft menig ander vaak of minder vaak te maken met oneffenheden. Niet alleen in je gezicht, maar ook benen, baarden en bikinilijn moet er vaak aan geloven: de ingegroeide haar. Vervelend, pijnlijk én te voorkomen, aldus deze dermatoloog.  

Wie last heeft van ingegroeide haartjes, weet hoe lastig het is om ze te behandelen.

Zo voorkom je ingegroeide haartjes

Ingegroeide haartjes zijn bultjes die op een pukkeltje lijken. In werkelijkheid is het letterlijk een haartje dat vastzit in een haarzakje en zo talg en vuil kan aantrekken. En dát kan weer voor een ontsteking zorgen.

De meest verleidelijke optie is misschien om het bultje uit te knijpen en het haartje met een pincet het haartje te bevrijden, maar toch is dat niet de beste remedie. Dat vertelt dermatoloog Joshua Zeichner aan MindBodyGreen.

Er zijn namelijk een stuk veiligere (lees: hygiënischere) manieren om ingegroeide haartjes te bestrijden én te voorkomen. Als je je huid stuk maakt door een pukkel uit te knijpen of een haartje los te wroeten, ontstaat er een wondje dat een litteken kan achterlaten op je huid.

Dat geldt voor je bikinilijn, maar ook voor je benen, baard of oksels. Wherever they may be! Heb je regelmatig last van ingegroeide haartjes? Volg dan deze 8 stappen:

1. Waar krijg je de ingegroeide haartjes?

Om ingegroeide haartjes te kunnen bestrijden, wil je ze eerst lokaliseren. Waar krijg je ze? Als je dat eenmaal duidelijk hebt, wordt het makkelijker de oorzaak van de ingegroeide haartjes te achterhalen.

Ingegroeide haartjes komen het vaakst voor op plekken waar je je regelmatig scheert. “Als je je scheert, wordt het vrije randje van het haartje geschoren, net onder het opperlak van de huid. Als dat vrije randje vast komt te zitten onder het huidoppervlak, gaat het groeien onder de huid in plaats van naar de oppervlakte,” verklaart dermatoloog Zeichner.

Een andere oorzaak van ingegroeide haartjes zijn gebieden waar het haar wat grover is, zoals bij je bikinilijn, nek of baard. Grove haartjes komen makkelijker onder het huidoppervlak te zitten en kunnen meer irritatie veroorzaken.

Baard

Krijg je vaak in gegroeide haartjes in je baard? Dan wil je eerst uitzoeken of je misschien producten gebruikt die je poriën verstoppen.

Bikinilijn

Heb je ingegroeide haartjes bij je bikinilijn door het scheren? Dan is een andere vorm van ontharen waarschijnlijk de beste optie. Waxen en IPL zorgen er bijvoorbeeld voor dat je haartjes minder grof terugkomen.

Vind je vast ook interessant: Hoe we allemaal meedoen aan bodyshaming (en daar zelf het slachtoffer van worden)

2. Onderzoek waarom je ingegroeide haartjes krijgt

Nu je weet in welke gebieden je ingegroeide haartjes krijgt, kan je onderzoeken wáárom je ze op die plekken krijgt. Zo heb je met krullend haar al sneller last van ingegroeide haartjes. Dat is niet zo gek: het haartje buigt zo weer terug onder de huid.

Maar ingegroeide haartjes kunnen ook het gevolg zijn van materiaal dat steeds tegen dezelfde plek aan schuurt. Denk aan een spijkerbroek die op je kont schuurt als je een uur per dag fietst. Dat gaat vanzelf irriteren als je daar gevoelig voor bent. Of nou ja, je haartjes dan.

3. Scrubben

Je huid scrubben terwijl het al geïrriteerd is, klinkt misschien niet de juiste methode omdat je het juist rust wilt geven, maar toch is het een goede manier om ingegroeide haartjes te voorkomen, aldus dermatoloog Raechele Cochran Gather.

Door te scrubben, verwijder je dode huidcellen waarmee je voorkomt dat je poriën verstopt raken en je haartjes vast komen te zitten.

Must read: Scheerschuim op? Deze handige producten werken even goed en staan gewoon in je kast

Pas wel op dat je geen lichaamsscrub gebruikt voor je gezicht. Die scrubdeeltjes zijn te grof voor het gezicht. Scrub zachtjes met de juiste scrub zonder te veel druk uit te oefenen. De scrub doet het werk!

4. Ga voor kwaliteit

Eigenlijk geldt deze regel in de meeste situaties in het leven: ga voor kwaliteit. Goedkoop is duurkoop. Heb je ingegroeide haartjes door het scheren? Investeer dan in een goed scheermesje, met scherpe bladen in plaats van goedkope wegwerpmesjes.

Hetzelfde geldt voor scheergel (hiervoor kan je overigens ook conditioner of olie gebruiken). Zelf maakte ik jarenlang een scheergel-scrub van kokosolie en suiker. Dit masseer je zachtjes in op de huid voor het scheren (zo wordt de huid lekker zacht), spoel af met warm water en scheren maar. Je huid is erna super zacht!

Tip: Zo maak je zelf makkelijk goedkoper, simpele én natuurlijke huidproducten

5. Hydrateer

Net als de huid van je gezicht, wil je ook de huid je lichaam goed hydrateren. Een kalmerende lotion of crème na het scheren is altijd een goed idee. Tip: gebruik het liefst zoveel mogelijk natuurlijke huidproducten!

Door je huid goed gehydrateerd te houden, zorg je dat je huid gezond blijft, straalt, niet droog wordt en voorkom je dat het gaat irriteren.

6. Maak je huid goed schoon

Oké, maar wat als je al ingegroeide haartjes hebt? Dan is het altijd zaak je huid goed te blijven schoonmaken. Eigenlijk hetzelfde wanneer je een pukkeltje hebt.

Gebruik een goede cleanser in de ochtend, breng een serum aan (als het gaat om je gezicht), zorg voor hydratatie met een gezichtscrème, body lotion of een natuurlijke olie en maak je huid aan het einde van de dag weer goed schoon.

En vergeet niet: scrub één of twee keer per week!

7. Andere ontharingsmethode

Ingegroeide haartjes worden veelal veroorzaakt door het scheren. Weet dat dit niet de enige optie is om van haartjes af te komen. Je kan bijvoorbeeld kiezen om je te laten waxen, epileren of voor een meer definitieve behandeling te gaan zoals IPL of laseren.

Het fijne van al deze methodes is dat de haartjes veel zachter terug groeien en – naast het feit dat de oorzaak (scheren) wordt weggenomen – dat zorgt voor een kleinere kans op ingegroeide haartjes.

8. Niet uitknijpen

Hoe verleidelijk het ook kan zijn: knijp het bultje niet uit. Hierdoor vergroot je de kans op een infectie waardoor het bultje nóg meer gaat irriteren en je meer kans krijgt op een blijvend litteken.

En onthoud: je lichaam is mooi zoals het is. Ook mét haar of ingegroeide haartjes.

Meer beauty tips

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️