Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 4 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

9 manieren om (weer) meer in touch te komen met jezelf

Dagelijks hebben we wel zo’n 60.000 (!) gedachten die door ons hoofd spoken. Helaas zijn al deze gedachten niet altijd even positief en kunnen andere, juist positieve gedachten wel wat extra aandacht gebruiken. Het is namelijk één van dé manieren om meer in touch te komen met jezelf.

In de snelle maatschappij waarin we vandaag de dag leven, staan we haast altijd ‘aan’. De eindeloze takenlijst op je werk, projecten die je daarnaast nog graag oppakt, het organiseren van een vakantie, je huis onderhouden, vrienden zien en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

We lijken drukker dan ooit. Juist in al deze drukte is het belangrijk om jezelf niet voorbij te lopen en in touch te blijven met jezelf, maar hoe doe je dat?

In touch komen met jezelf

We delen negen fijne manieren waarmee jij in touch komt én blijft met jezelf.

1. Journalling

Wanneer je druk bent, je gestrest voelt of misschien zelfs niet goed voelt, is het heel verleidelijk om lekker onderuit te zakken, over je social feeds te scrollen of een avondje Netflix te bingen, alleen onderdruk je hier je negatieve gevoelens vooral mee. Een gezonde manier om je gevoelens te uiten?

Inderdaad: door ze op te schrijven. Door je gedachten op te schrijven, kun je veel over jezelf ontdekken. Dit wetenschappelijke onderzoek liet zien dat het bijhouden van een dagboek je eigen emotionele bewustzijn helpt te stimuleren en je mentale gezondheid zelfs verbetert!

De studie wees eveneens uit dat wie een maand lang een dagboek bijhield, minder last had van depressieve gevoelens en symptomen. Bovendien zorgde het voor meer veerkracht!

2. Dankbaarheid

Wist je dat het beoefenen van dankbaarheid geluksbooster #1 is? Schrijf vandaag (en het liefst elke dag!) drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Het kan zo groot of juist klein zijn als je zelf wilt. Dat lekkere kopje koffie vanochtend, de zonnestralen op je gezicht als je naar je werk fietst of je gezondheid bijvoorbeeld.

3. Wat wil je veranderen?

Reflecteren is al-tijd een goede idee en al helemaal als je meer in touch wilt komen met jezelf. Ga voor jezelf na welke drie gewoonten je het liefst vandaag al zou veranderen of waar je in elk geval aan zou willen werken.

Let wel: schrijf dit op in een positieve zin, want ons brein onthoudt juist negativiteit. Schrijf liever op dat je met compassie en liefde wilt reageren op je naasten, in plaats van dat je minder geïrriteerd wilt reageren.

4. Wat vind je leuk aan jezelf?

Om meer in touch te komen met jezelf en wie jij bent, mag je óók gaan opschrijven welke tien dingen jij leuk vindt aan jezelf. Het mag weer zo groot of klein zijn als je zelf wilt. Welke talenten, kwaliteiten of trekjes ben je stiekem best een beetje trots op? Schrijf ze allemaal op.

5. Meer in touch met jezelf: jouw belangrijkste waarden

Ga er even goed voorzitten en schrijf op wat jouw belangrijkste waarden zijn. Dat kan in het algemeen, op het gebied van liefde, werk, vriendschap of misschien overlappen die wel allemaal. Waarden kunnen zijn: vrijheid, eerlijkheid, compassie, geduld, liefde, openheid etc.

6. Wat heeft jouw leven gevormd?

We blijven nog even doorschrijven, en dit keer zijn het de grote gebeurtenissen in jouw leven. Welke situaties hebben jouw leven en dus jouzelf gevormd wie je bent? Schrijf de belangrijkste gebeurtenissen op én wat je daar moeilijk aan vond of vindt.

7. Welk boek zou je schrijven?

Stel je voor: jij gaat een boek schrijven. Weet jij dan waar je over zou willen schrijven? Welk onderwerp drijft jou zo erg dat je het met de wereld zou willen delen?

5 fijne rituelen om je vrouwelijke energie een boost te geven

8. In touch met jezelf: de dingen die jou blij maken

Schrijf dan tien dingen op die jou elke dag weer blij maken. Van het zwaaien naar de buurman, tot door de stad fietsen in de vroege ochtend of jouw lievelingsontbijt in het weekend.

9. De mensen om je heen

Ga na welke mensen jou het meest thuis laten voelen. Welke kwaliteiten hebben zij? Waarom voel jij je zo op je gemak bij hun? Als je daarachter komt en dit opschrijft, wordt het voor jezelf ook meer inzichtelijk hoe jíj meer in touch kunt komen met jezelf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️