Carlijn Nelissen
Carlijn Nelissen Column 17 mei 2023
Leestijd: 5 minuten

Column Carlijn: ‘Sta jij altijd aan?’

In een wereld van druk zijn, haasten, presteren, en altijd maar doorgaan naar het volgende, is het niet altijd even makkelijk om te vertragen, echt te ontspannen, en niet mee te gaan in de “rat race”. Maar het is wel heel belangrijk, voor je eigen gezondheid, en voor die van anderen. Want stress is besmettelijk, maar ontspannen energie is dat ook. Op BEDROCK deelt gedragspsycholoog expert en eigenaar van On Purpose Studio, Carlijn Nelissen, 6 praktische manieren hoe jij hoe jij kunt afremmen, en een bron van kalmte kunt zijn voor jezelf en de mensen om je heen.

Het is je vast niet onbekend, als je vraagt aan iemand, “Hoe gaat het?’ Je vaak de antwoorden krijgt in de trant van “Ja, druk, druk druk”, of “mega druk nu, kom nergens aan toe”, of “jaaa druk, ik moet er snel weer vandoor want, nog zooooveel te doen”.

Sta jij altijd aan?

Stressvolle situaties oplossen geeft ons een rush. Als we gehaast zijn, gaat onze bloeddruk omhoog, we zijn alert en je voelt dat je leeft. Daarnaast geeft het ook een gevoel van belangrijkheid, bestaansrecht “ik ben druk, dus ik ben”. En dit werkt zelfs een beetje verslavend, die rush van druk zijn. Herken jij dit?

Is dit een probleem?

Allereerst, als we gehaast zijn, zijn we niet bewust aanwezig, maar staan we meer op autopilot, in een soort overlevingsstand. Het is lastig om in die staat emoties te kunnen ervaren, zowel positief als negatief. In die autopilot-modus gaan veel dingen gaan langs ons heen en vergeten we veel. Het leidt tot gevoelens van disconnectie, vlakheid en verdwaasdheid.

Ten tweede, verliezen we in een gestreste staat van zijn, ons vermogen om helder na te denken. We maken veelal reactieve korte termijn beslissingen. Beslissingen vanuit tekort in plaats van overvloed die de loop van stress weer voeden.

Ten derde,  langdurige stress of een chronische staat van stress heeft een negatief effect op onze gezondheid & versnelt het verouderingsproces drastisch. Hierdoor kun je een verhoogd risico lopen op een verscheidenheid aan lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen, waaronder angst, depressie, problemen met de spijsvertering, hoofdpijn, spierspanning en -pijn, hartaandoeningen, hartaanvallen, hoge bloeddruk, beroertes, slaapproblemen, gewichtstoename, en geheugen- en concentratiestoornissen lezen we op APA.org.

Samengevat, stress is dus verslavend, zichzelf in standhoudend en een groot risico voor onze gezondheid. Wellicht herken je de patronen van stress & haasten in je eigen leven. Herkennen is een belangrijke stap. En wat kun je vervolgens doen om stress te verminderen?

Hier zijn 6 manieren voor minder haast

1. Ademhaling

De beste manier om direct onze stress te verlagen is bewuste ademhaling. 10x 5 sec in & 5 seconde uit door je neus – kalmeert je zenuwstelsel. Het kan helpen om je hand op je buik of borst te plaatsen om het ritme van de ademhaling te volgen.

2. Verminder het blauwe licht op telefoon & laptop

Het blauwe licht wekt stress & alertheid op. Het beïnvloedt ook ons natuurlijke circadiaans ritme en het verstoort daarmee onze slaapritme. Dim het licht op je devices en vermijd telefoons & laptops drie uur voordat je gaat slapen en het eerste uur dat je wakker wordt. Neem pauzes tussendoor. Schrijf of teken soms eerst op papier en typ het later uit.

3. Begin de dag met tijd voor jezelf

Als je dag begint met het gevoel dat je achterloopt, dat volgt je de hele dag “ik loop achter de feiten aan”, maar ook gedachtes als “ik had graag dat willen doen voor mezelf, maar geen tijd voor” spoken door je hoofd. Sta eens een half uur eerder op om alleen, in je eigen tempo, datgene te doen waar jij blij van wordt.

Dat je echt verbindt met jezelf. Dat kan middels een meditatie, stretches, yoga, een work-out, dansen, huis opruimen, journalling, hardlopen, naar de gym, koken, boek lezen of gewoon uit t raam staren.

4. Vraag jezelf af, wat heb ik echt nodig?

Heb je bijvoorbeeld vijftien social meet-ups gepland in een week? Vraag je af wie zijn je echte vrienden, waar laad je van op? En waar heb je op dit moment echt behoefte aan? Aan quality time met familie, of met vrienden, of gewoon rust, of juist beweging.

5. Efficiënter plannen

Vaak doen we in ons werk de dingen zoals we die gewend zijn, maar zijn ze wel nodig? Hebben ze waarde? Kan het slimmer? Hoe maak je meer impact met minder uren werk? Bijvoorbeeld met blokken van focus, blokken van meetings, een keer per week naar (super)markt etc.

6. Doorbreek het verhaaltje

Als je merkt dat je jezelf basis dingen ontzegt, zoals eten, bewegen, slapen, rusten door te zeggen “daar heb ik nu even geen tijd voor”, dan is jou prioriteit om dit te doorbreken en juist te stoppen met wat je doet en een pauze te creëren. Het is aan jou om jouw zenuwstelsel te leren dat de wereld wel wacht. Of iemand anders fixt het wel. Bijna niks is uiteindelijk echt urgent.

Jij maakt jouw dag. Gun het jezelf om je kalmer te voelen, om echt aanwezig te zijn. Niemand zal aan de handrem trekken, dat mag je zelf doen. Het kan iets kleins zijn als even diep ademhalen, of groots als gewoon een dag al je meetings verzetten. Het is oké als soms het enige wat je op een dag doet is op adem komen.

Ademhalen voor minder stress en meer energie

Dit gastartikel is geschreven door Carlijn Nelissen (34) en oprichter van de On Purpose Studio, een plek voor het loslaten van ego, het prioriteren van welzijn en vinden van meer verbinding. Carlijn is op een missie om ons aan het denken te zetten over de manier waarop we leven, leiden en werken. Maandelijks schrijft ze voor BEDROCK om met zowel oude wijsheid, als moderne wetenschap jou te inspireren je dag bewuster in te delen of te beleven. Meer weten over haar online programma “DESIGN YOUR DAY” of het On Purpose Retreat? Check dan www.on-purpose.studio. Met de code BEDROCK10 bespaar je 10 procent. Volg Carlijn op Linkedin: https://www.linkedin.com/in/carlijnnelissen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️