Eva Spigt
Eva Spigt Welzijn 3 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom we allemaal een beetje verslaafd zijn

In Nederland zijn zo’n twee miljoen verslaafden. Hierbij gaat het veelal om mensen die verslaafd zijn aan legale middelen zoals slaap- en kalmeringsmiddelen, alcohol en tabak. Daarom spreekt BEDROCK met Jennifer du Floo, verslavingscoach en founder van Recovered2Work, over verslaving en de symptomen daarvan.

Hoe werkt een verslaving eigenlijk?

Klopt het dat iedereen een beetje verslaafd is?

‘’In principe klopt dat niet, niet iedereen is verslaafd. Je bent verslaafd of niet. Wel kan iedereen verslavingsgedrag vertonen,’’ aldus Jennifer. Het verschil? Bij verslavingsgedrag vertoon je af en toe grenzeloos gedrag, dat je bijvoorbeeld een avond te diep in het glaasje hebt gekeken.

Herken jij je in deze eigenschappen? Dan ben je extra verslavingsgevoelig

Gaat dit gedrag je hele leven beïnvloeden en gebruik je zelfs tegen je zin in? Dan ben je waarschijnlijk verslaafd. Het gebruiken staat bijna gelijk aan je primaire behoeftes. Je komt op het punt van onhanteerbaarheid. Dan ben je machteloos tegenover je verslaving. Je wordt geleid door die verslaving.

Als je een verslaving ontwikkelt, krijg je een defect in je brein. Je prefrontale cortex werkt niet meer samen met je gevoelscentrum. Alle impulsen die binnenkomen, gaan direct op uitvoering. Dat is die verslaving.

Jennifer: ‘’Verslaving is echt een ziekte. Je kan dus niet zeggen dat iedereen een beetje verslaafd is. Dat is bijna hetzelfde als zeggen dat iedereen een beetje kanker heeft. Het is een progressieve ziekte waaraan miljoenen mensen per jaar doodgaan.’’

Bij een verslaving heb je een allergie in je receptoren ontwikkeld. Als herstellend verslaafde kan je dus niet gewoon een biertje drinken of een avondje aan de pillen gaan want er zit geen rem meer op. De verslaving is al in je brein getreden en je gaat vrijwel direct van 0 naar dat oude punt.

Omdat je niet meer resistent bent en je brein denkt dat je die hoeveelheden nog aankunt, zijn er heel veel mensen die helaas overlijden aan een overdosis.

Zijn sommige mensen meer gevoelig voor verslaving?

Als je het defect eenmaal hebt, spreek je van een verslaving en dat heb je levenslang. Misschien denk je dat verslaving te maken heeft met wilskracht of karakter maar dat is niet zo.

De verslaving aan altijd meer willen: zo kicken we ervan af

‘’Soldaten in Vietnam gebruikten bijvoorbeeld heroïne. Toen ze weer terug naar Amerika gingen, was er een groep die ging uitzieken op bed en pakten daarna hun normale leven weer op. Terwijl de andere groep bleef gebruiken. Het kan ook in je genen zitten maar dat is maar een heel klein percentage. Veel mensen die gebruiken, hebben veel meegemaakt maar niet alle mensen die veel hebben meegemaakt, raken verslaafd,’’ vertelt Jennifer.

Er is dus geen eenduidig antwoord waarom iemand wel of niet verslaafd raakt. Wel zijn er een paar factoren die van belang zijn. Bijvoorbeeld hoe je opgroeit, de mensen in je omgeving en je normen en waarden.

Symptomen van verslavingsgedrag

‘’Laten we eerlijk zijn, soms is het gewoon heel lekker om verslavingsgedrag te vertonen. Lekker obsessief scrollen op Instagram of je hele winkelmandje volgooien met kleding voor dat gevoel.’’ aldus Jennifer.

Het gaat om dat gevoel. Verslavingsgedrag is niks minder dan lekker even uitchecken uit de werkelijkheid. Ergens helemaal in opgezogen worden en je gemoedstoestand beïnvloeden. Jennifer: ‘’Iedere keer dat jij door Instagram scrolt, krijg jij een lekker gevoelletje. Je ziet weer iets nieuws dus worden er stofjes aangemaakt.’’ Uitchecken uit de werkelijkheid is dus een symptoom van verslavingsgedrag. Wanneer je over het randje gaat?

Deze emotie ligt ten grondslag aan de meeste verslavingen zeggen onderzoekers

‘’Bijna alle verslaafde mensen herkennen hun verslavingsgedrag al uit hun kindertijd. Je kunt urenlang uitgecheckt zijn in je speelgoed, hele fantasiewerelden hebben of obsessief met snoep en suiker bezig zijn.’’

Je gaat over het randje als je afspraken met jezelf niet meer nakomt. Dat je het blijft doen terwijl je niet wilt. Je gaat steeds meer tijd besteden aan het gebruiken en past je omgeving aan. Je wereld wordt kleiner en het gaat ten koste van je werk en je sociale leven. ‘’Je wordt geleid door die verslaving. Dan heb je een probleem. Dan moet je mij bellen,’’ aldus de verslavingscoach.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️